Blinde Selim hoopt op een verbod op consumentenvuurwerk

Blinde Selim hoopt op een verbod op consumentenvuurwerk

Het leven van Selim Aslan (16) veranderde van de ene op de andere dag toen er een jaar geleden op oudjaarsavond vuurwerk in zijn linkeroog terecht kwam. Hij raakte in dat oog volledig blind. Sindsdien viert hij geen oud en nieuw meer en hoopt hij dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk. Door zijn verhaal te doen hoopt Selim anderen te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk. 

Het ongeluk gebeurde in Parkwijk. ‘Bij ons in de straat wordt eigenlijk ieder jaar wel zwaar vuurwerk afgestoken’, vertelt Selim. Het gaat volgens hem bijvoorbeeld om cobra’s, nitraatbommen en strijkers. ‘Maar wat veel mensen niet weten is dat klein vuurwerk ook heel gevaarlijk kan zijn als er niet voorzichtig mee omgegaan wordt, zoals bij mij het geval was’. Selim vertelt wat er die avond gebeurde: ‘Ik kwam terug van het vrijdagsgebed en was onderweg naar huis. Vlak voor mijn huis stond een groepje jongens van mijn eigen leeftijd klein vuurwerk af te steken. Ik liep er langsheen, maar had het gevoel dat ik werd achtervolgd. Toen ik me omdraaide gooide net één van de jongens vuurwerk naar me toe. Ik probeerde het nog met mijn handen weg te duwen, maar daar was het al te laat voor. Het vuurwerk ontplofte in mijn gezicht en vervolgens werd het zwart voor mijn ogen’. 

De moeder van Selim, Saliha Aslan, vertelt dat er na de klap veel paniek was. ‘Omstanders klopten bij mij aan om te vertellen dat mijn zoon gewond was. In eerste instantie had ik het letsel aan zijn oog niet eens gezien. Ik depte met een theedoek bloed van zijn hand af. Op een gegeven moment zag ik een bloedstraal over Selims wang heen lopen. Pas toen keek ik naar zijn oog en zag ik dat die helemaal kapot was. Ik begon uit paniek te schreeuwen dat iemand de ambulance moest gaan bellen en dat ik hulp nodig had. Het was verschrikkelijk’. 

Saliha vertelt dat Selim met spoed geopereerd moest worden. ‘De operatie duurde uren. Al die tijd was het nog niet zeker of Selims oog gered kon worden. Ik heb die nacht bij hem geslapen. Midden in de nacht werd Selim wakker. Hij vroeg: ‘’Slaap je mama?’’. Ik zei: ‘’Nee lieverd, heb je wat nodig?’’. Hij antwoordde met: ‘’Mama, wees niet bang. Wil je alsjeblieft niet gaan huilen als de artsen morgen komen vertellen dat ik niet meer kan zien? Het komt vast goed’’. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af waar hij de moed en kracht vandaan haalde om me dit te vertellen. Ik denk dat hij het slechte nieuws al aan voelde komen’.
Helaas klopte het vermoeden van Selim. ‘De volgende morgen kwam de arts langs om ons te vertellen dat hij volledig blind was aan zijn oog. Ik probeerde me in te houden, maar zakte huilend door mijn knieën. Ik bleef me maar afvragen: ‘’Waarom Selim?’’. Het was tenslotte niet eens zijn schuld’, vertelt ze. 

Elke dag komt Selim langs de plek voor zijn huis waar het ongeluk plaatsvond. Dat vindt hij lastig: ‘Ik krijg dan hele hevige flashbacks, waarin ik de hele avond herbeleef’. Afgelopen oud en nieuw was niet makkelijk voor hem. ‘Ik ben binnengebleven uit angst dat er weer iets mis zou gaan met het vuurwerk, maar ook binnen had ik er last van. Door de zware vuurwerkklappen kwamen de flashbacks terug. Mijn familie en ik zijn vroeg gaan slapen. Oud en nieuw vieren we niet meer’. Selim hoopt dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk: ‘Mensen zien vaak de gevaren niet, zelfs als het gaat om klein vuurwerk. En ook al is het letsel klein, de mentale impact die een vuurwerkongeluk kan hebben is groot. Ik kan gewoon niet tegen harde knallen. Ik raak dan in shock. We hebben besloten om vanaf nu naar het buitenland te gaan met oud en nieuw, totdat het consumentenvuurwerk in Nederland verboden is’. 

Op het moment van het ongeluk was Selim 15 jaar oud. Zijn leven zag er toen heel anders uit dan nu. ‘Vijf keer per week deed ik aan kickboksen en ik bereidde me zelfs voor om mee te doen aan wedstrijden. Ook wilde ik later piloot worden. Beide kan ik nu niet meer’. Ondanks al het verdriet, de pijn en blijvende zorgen om zijn oog is Selim positief over de toekomst: ‘Ik hoop dat ik na mijn afstuderen een groot gezin krijg. Ik wil een eigen bedrijf beginnen. Maar ik wil vooral plezier hebben en leuke dingen blijven doen’. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *