De MBO coronasleur, is die nu voorbij?

De MBO coronasleur, is die nu voorbij?
Lekker weer naar school en op locatie lessen volgen. Mbo-studenten mochten vanaf 1 maart 2021 weer een dag in de week naar locatie toe. Hiermee probeert de overheid meer perspectief te bieden. Want, zo schrijft de rijksoverheid, het fysieke onderwijs is beter voor het studiesucces en draagt bij aan het welzijn van de studenten.
Al aan het eind van 2019 begonnen jeugdonderzoekers, aan de Universiteit Utrecht, met een onderzoek naar het sociale en mentale welzijn van Mbo-studenten. Dit onderzoek laat goed zien hoe de gemoedstoestand van de studenten vaart onder de corona maatregelen die het kabinet hen oplegt. Zo is te merken dat het aantal Mbo-studenten dat aangeeft sociale problemen te hebben, in een jaar met tien procent gestegen is.
Lucas Rijnsburger, student artiest hiphop aan het Herman Brood College, kan zich hier ook in vinden. Hij geeft aan dat hij het sociale contact met zijn studiegenoten erg miste. ‘Het leuke deel van school, het menselijke deel, miste, en dat vond ik echt een nadeel’.
Michael Jacobs, een begeleider bij Capito, een organisatie die met Mbo-studenten met autisme begeleid, geeft aan dit ook in de studenten die hij begeleid te zien. ‘Normaal kan je je nog een beetje aan klasgenoten optrekken, maar nu moet alles uit jezelf komen en dat is een stuk lastiger.’
Wat Lucas wel verteld is dat het de eerste paar keer toch wel spannend was om weer naar locatie te gaan. ‘Het zijn allemaal kunstenaarstypes en er wordt door hen niet echt aan de maatregelen gehouden. Je merkt dat iedereen elkaar gewoon knuffelt’
Ook mentaal ging het met veel studenten verre van goed. Lucas geeft aan dat het een dieptepunt voor zijn mentale gesteldheid was. Ook uit het onderzoek van de UU blijkt dit. De studenten gaven eind 2020 aan dat hun tevredenheid over hun leven gezakt was, in vergelijking met eind 2019. Opvallend is dat dit verschil er in het voorjaar van 2020 niet was.
Ook gaf 29 procent aan dat zij zich zorgen maken om hun toekomst, dit is 13 procent meer dan in het voorjaar.
Ritme is ook een belangrijk deel van het leven van de studenten, geeft Jacobs aan. Het nu weer fysiek de deur uit moeten lijkt daar volgens hem zeker bij te helpen. Hij zegt echter ook dat die ene dag eigenlijk nog te weinig is.
Het onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat de werkdruk voor school met zeventien procent gestegen is. Toch betekend dat niet dat de les kwaliteit ook vooruitgaat. Lucas deelt dat het een stuk lastiger is om de uitgelegde stof op te pakken, zeker omdat dingen voordoen voor docenten vaak niet goed te doen is. Nu hij weer een dag naar school gaat kan hij een stuk makkelijker om advies vragen en duidelijker zien wat de docent doet.
Ondanks dat die ene dag op school een absoluut lichtpuntje geeft, is het welzijn van de MBOers nog niet wat het geweest is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *