Vrouwenmars Utrecht probeert coronabeleid op nieuwe manier ter discussie te stellen

Vrouwenmars Utrecht probeert coronabeleid op nieuwe manier ter discussie te stellen

Logo Vrouwen Voor Vrijheid

Zondag 13 september wordt er door het initiatief Vrouwen Voor Vrijheid een vrouwenmars georganiseerd. Vanaf 14:00 zullen de deelnemers vanaf het Moreelsepark in stilte naar het Lepelenburgpark wandelen onder begeleiding van zachte drums. Hier start een uur later het sprekersprogramma waar ook mannen weer welkom zijn om aan te sluiten.  

Romy Quint, één van de initiatiefneemsters van de tocht, noemt als doel van de demonstratie het laten horen van een tegengeluid en het huidige coronabeleid ter discussie stellen. Zij hoopt dat dit op een prettige en sociale manier kan gebeuren met inachtneming van de huidige maatregelen, dus op gepaste afstand. 

De initiatiefneemsters verwachten een flinke opkomst. Op basis van de geïnteresseerden en eerdere ervaringen met vergelijkbare evenementen zetten zij in op minimaal vijfhonderd participanten, maar ze hopen op aantallen die richting de duizend lopen. 

Desgevraagd stelt Quint, dat er helemaal geen kritiek op de grote opkomst is geweest. Wel waren er volgens haar vraagtekens bij het enkel meelopen van vrouwen in de tocht. Ze legt graag uit wat de gedachte van de organisatie hierachter is. Zij hoopt door een ingetogen optocht weg te blijven uit protest vibes en spanningen, zodat het over de inhoud kan gaan.  

“We willen Malieveldtaferelen waar ook de ME aan te pas komt, vermijden.” zegt Quint. Ze wil ook graag benadrukken dat relschoppers en sensatiezoekers niet welkom zijn, wat haar betreft. “Het is niet dat bepaalde mensen niet welkom zijn, maar wij willen niet dat herrie en gerel onze boodschap overstemt.” 

Debbie de Baan van afdeling veiligheid bij de gemeente Utrecht kan de wens op een rustig verloop beamen. Zij benadrukt echter wel dat iedereen het recht heeft om te demonstreren en dat eventuele (tegen)demonstraties, mits vreedzaam, zijn toegestaan. Ook vult zij aan dat de coronaregelgeving niet anders gehandhaafd zal worden dan gebruikelijk in de binnenstad.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *