Vrouwelijke handhaver spant rechtszaak aan

Vrouwelijke handhaver spant rechtszaak aan

Afgelopen juni schold een jongen in Utrecht twee vrouwelijke medewerksters van de handhaving uit. Hij maakte hen tijdens zijn aanhouding onder andere uit voor ‘kanker slet’ en ‘hoer’. Een van de vrouwen deed hiervan aangifte en nu wordt de jongen vervolgd.

Jurist van de handhaving Peter van den Heuvel doet het woord namens het slachtoffer. Omdat de vrouw bij de handhaving werkt, gaat het volgens hem om een vpt-zaak. Dat wil zeggen dat het OM een hogere prioriteit geeft aan deze zaak en dat het OM een 3 maal hogere straf eist dan bij dezelfde zaak van een burger. Omdat de vrouw beëdigd is, weegt haar getuigenis tevens zwaarder.

Peter van den Heuvel zegt dat dit soort zaken steeds meer voorkomen de laatste tijd. Sinds de nieuwe COVID-19-regels moet de politie meer mensen aanspreken op het bewaren van de anderhalve meter afstand. Hierop wordt op straat erg agressief gereageerd.

Volgens van den Heuvel wil de vrouw een immateriële schadevergoeding. Dit is een vergoeding voor de psychische schade die een slachtoffer oploopt bij een ongeval. Als het slachtoffer de rechtszaak wint, kan zij tot maximaal €219 ontvangen. De bewijsvoering moet wel het argument ondersteunen dat ze hier recht op heeft. Als de officier van justitie dit niet voor elkaar kan krijgen, kan het slachtoffer ook geen schuldvergoeding krijgen. Aankomende week doet de rechter uitspraak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *