Utrecht Oost bijna helemaal hartveilig

Utrecht Oost bijna helemaal hartveilig

Foto gemaakt door: Julia Noordanus


Utrecht Oost is bijna helemaal hartveilig. Dit komt door de geplaatste AED’s in de buurt. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator en helpt bij een reanimatie door een elektrische schok toe te dienen. Toch vallen er nog een paar gaten in Oost.

Er zijn verschillende initiatieven om Oost wel helemaal hartveilig te krijgen. Als een buurt of wijk hartveilig is, betekent dat dat er elke 500 meter een AED beschikbaar is. Sterre Hijlkema is buurtconciërge in Utrecht Oost. Zij is tevens projectleider van verschillende projecten die als doel hebben om niet alleen Utrecht Oost, maar ook de rest van Utrecht hartveilig te maken. “We zijn op dit moment bezig met een groep studenten van de University College waarbij we studenten en studentenverenigingen willen informeren over levensreddend handelen en EHBO, en om samen de laatste gaten in Utrecht Oost te vullen.”

Dat sommige delen van Utrecht Oost nog niet hartveilig zijn, heeft te maken met verschillende aspecten. Zo vertelt Sterre dat er in Rijnsweerd wel AED’s zijn, maar dat die vooral in kantoorpanden hangen. Ze zijn dan alleen onderdeel van de kantoorpanden en daardoor niet goed bereikbaar. Ook moet het initiatief vanuit de stad zelf komen. Sinds vorige zomer financiert de gemeente 50% van elk AED-project, maar de stad moet alles zelf regelen.

Als iemand een hartstilstand krijgt en een AED nodig heeft, moet er binnen een paar minuten gereanimeerd en een schok toegediend worden. Als je moet wachten op een ambulance, kan het al te laat zijn. Hijlkema: “Het mooie van de AED’s is dat iemand in de buurt die burgerhulpverlener is een AED kan halen, naar het slachtoffer kan rennen en hopelijk binnen die paar minuten die je hebt iemand kan reanimeren.”


Meer weten? Beluister hier de audioreportage van Samuel Vels voor het interview met Sterre Hijlkema. 

Over de auteur

Julia Noordanus

Ik ben Julia Noordanus, 20 jaar en dit jaar begonnen met de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in de maatschappij en het nieuws, ben nieuwsgierig en vind het leuk om verhalen te maken. Ik ben op dit moment redacteur voor Utrecht Oost media en maak allerlei verhalen over Utrecht Oost.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *