27 mei 2021
De populariteit van cryptovaluta stijgt en investeren in cryptomunten is vooral populair bij jongeren, zo is eenenvijftig procent van de nieuwe beleggers tussen de 18 en 34 jaar oud. Maar beleggen in cryptomunten brengt ook risico’s met zich mee. Hoe komt Crypto zo populair onder jongeren en wat zijn de gevaren?
Cryptovaluta is een containerterm voor verschillende digitale assets, economische waarden in handen van mensen en bedrijven. Net als de aandelenmarkt is cryptovaluta een financiële markt met assets zoals Bitcoin. In Nederland heb je voor het alledaagse gebruik geen cryptovaluta nodig. De Euro is een relatief stabiele munt en er zijn goede betaaldiensten zoals Tikkie en het contactloos betalen.
De redenen dat cryptomunten toch populair zijn en vooral bij jonge beleggers komt volgens deskundige Peter Slagter, oprichter van Kennisplatform Lekker Cryptisch, omdat zij investeren in cryptovaluta zien als een vorm van sparen. Hij legt uit: ‘De gemiddelde Nederlandse student is straks klaar met een studieschuld, hij ziet dat de huizen onbetaalbaar zijn en moet nog meer schulden maken. Verder is de inflatie zo hoog dat spaardoelen geen zin hebben.’ Investeren in cryptovaluta zoals Bitcoin zien jongeren als de manier om waarde vast te houden en dit te laten groeien.’
Een van de jongeren die investeert in cryptomunten is Koen Vieveen (19), hij investeert nu een jaar in cryptomunten en heeft veel vertrouwen in de markt: ‘Ik ben blij dat ik op jonge leeftijd in de cryptomarkt ben gestapt want het geeft mij meer zekerheid en het heeft mijn toekomst nu al positief veranderd’. Wel zegt Vieveen in het begin geld te zijn verloren: ‘Ik dacht net als veel jongeren: Leuk op mijn luie reet zitten en geld pakken, ik kocht zonder kennis een paar munten waarmee ik al snel verlies draaide.’ Daardoor ging Vieveen zich verdiepen in de cryptowereld en hij volgt nu cursussen. ‘Ik heb meer ondersteuning en ik doe voor mijn investering onderzoek naar de projecten van de verschillende cryptomunten’.
Door de grote koerswisselingen van cryptomunten als Bitcoin lijkt investeren grote risico’s met zich mee te brengen. Door de bewegelijkheid lijkt het alsof het geïnvesteerde geld in één week kan verdampen maar volgens Slagter moet worden gekeken naar de lange termijn trend: ‘Als je uitzoomt zie je marktcorrecties aankomen en worden de prijsbodems bij Bitcoin steeds hoger’.’ Wel maakt Slagter duidelijk een dat hoog rendement altijd hand in hand gaat met hoge risico’s.
Risico’s en gevaren.
Pump en dump praktijken zijn in tegenstelling tot in de aandelenmarkt niet verboden in de cryptowereld en gebeuren nog regelmatig. Een groep mensen probeert geld te verdienen door een munt op te hypen, zij verkopen de munt met winst en het verlies wordt gedumpt op de laatste kopers. Volgens Slagter werkt dit fenomeen in de crypto wereld omdat veel onprofessionele handelaars snel geld willen verdienen en dus instappen. ‘Een professional weet dat hij te laat is met instappen als een munt veel besproken wordt’ vertelt Slagter.
Ook Vieveen heeft pump en dump praktijken zien gebeuren: ‘ik zat in Telegramgroepen waar dan opeens over een bepaalde onbekende munten wordt gepraat, die geen toegevoegde waarde hebben voor de cryptomarkt en dan weet je al genoeg.’ Nu zit Vieveen alleen nog in Telegramgroepen met grote spelers die er volgens hem verstand van hebben en niet met een hype meegaan.
‘Risico’s en gevaren horen bij alle financiële markten en niet alleen bij cryptovaluta’ zegt Slagter, hij legt uit dat de risico’s die horen bij investeren in crypto groter lijken omdat veel jonge consumenten geen onderzoek doen. Jongeren denken snel geld te kunnen verdienen door hun spaargeld te steken in een munt waar ze veel over horen, op deze manier doen ze blindelings mee met een hype en investeren ze volgens Slagter alleen in de context van cryptovaluta. ‘Ze slaan onderzoek stappen over en kijken vreemd op als ze geld verliezen. Maar het is en beetje alsof je een TV koopt zonder op te meten of hij wel past’, aldus Slagter.
Om te zorgen dat er minder onervaren consumenten de cryptomarkt betreden zijn zowel Vieveen als Slagter van mening dat het leren beleggen meer in de opvoeding van jongeren moet worden opgenomen, zodat mensen minder gevoelig worden voor hype en oplichting. Daarnaast is er een Europese regelgeving in de maak die de drempel om de cryptomarkt te betreden specifieker maakt. Slagter vindt dit een positief vooruitzicht: ‘Hierdoor worden eventuele risico’s meer besproken’.