De aanleiding

Op TikTok circuleert een video waarin wordt gewaarschuwd voor het gebruik van droogshampoo. Het gebruik van dit haarproduct zou namelijk zorgen voor kale plekken en zelfs leiden tot haaruitval. In de video laat een meisje de kale plekken op haar hoofdhuid zien en vertelt dat haar huisarts eerst dat dat de plekken kwamen door vitamine tekort, toen dacht hij haar vaccinatie en tot slot kwam hij tot de constatering dat het gebruik van droogshampoo zorgde voor de kale plekken. De video is meer dan een half miljoen keer bekeken en heeft voor vele reacties gezorgd. Zo laten mensen weten geschokt te zijn en na het zien van de video geen droogshampoo meer willen gebruiken.

Waar is het op gebaseerd?

Droogshampoo is een product wat veel gebruikt wordt op de dagen dat het haar niet wordt gewassen met normale shampoo. De formule van een vaste shampoo en een droogshampoo is verschillend. Zo is de formule van een vaste shampoo vooral gebaseerd op oppervlakte stoffen, conserveermiddelen en parfums. De formule van droogshampoo is ook gebaseerd op oppervlakte stoffen, verder bestaat het product voornamelijk uit baking soda en maiszetmeel. Doordat de droogshampoo een langere tijd in het haar blijft zitten en dus niet direct wordt uitgewassen zou dit kunnen leiden tot een jeuk op de hoofdhuid. De claim dat droogshampoo zorgt voor haaruitval is gebaseerd op een constatering van de huisarts van de videomaker.

Wat zeggen dermatologen over droogshampoo en haaruitval?

Emiel Verdonschot is dermatoloog bij de Intermedica Kliniek. Dit is een haarkliniek gespecialiseerd in haaruitval en haarverlies. Hij laat weten niet eerder gehoord te hebben over kale plekken op de hoofdhuid door het gebruik van droogshampoo. Verdonschot geeft aan dat haaruitval door droogshampoo ook niet mogelijk is omdat de stoffen van zowel shampoo als droogshampoo de oppervlakkige huidlaag niet passeren. ‘De stoffen blijven op de hoofdhuid en kunnen niet daardoor niet leiden tot haarverlies.’ Verdonschot legt uit dat de stoffen mogelijk alleen effect hebben op de hoofdhuid en op de haren boven de huid. ‘Haaruitval en haarverlies ontstaan in de huid, omdat de shampoo daar niet kan komen kan er ook geen haaruitval optreden.’ Aldus Verdonschot. Ook de dermatoloog van het Medisch Centrum Waalre laat weten niet bekend te zijn met haarverlies door het gebruik van droogshampoo. En tot slot geeft dermatoloog Josine Kanis van de Maurtis Kliniek aan niet eerder patiënten gehad met klachten over droogshampoo. Ook is er in de databank van de medische literatuur geen onderzoek bekend waar haaruitval in directe context staat met het gebruik van droogshampoo.

Conclusie

De claim dat droogshampoo zorgt voor haaruitval en kale plekken kan niet genoeg worden onderbouwd om voor waar aan te nemen. Verschillende dermatologen ontkrachten dat het gebruik van droogshampoo leidt tot haarverlies en kale plekken. De stoffen die in de droogshampoo zitten blijven op de hoofdhuid en kunnen alleen eventuele jeuk op de hoofdhuid veroorzaken maar geen haarverlies. Verder is er geen medische literatuur bekend over haaruitval door droogshampoo en is de claim dus te beoordelen als niet bewezen.