9 november 2022

Minder jongeren tot 23 jaar in Zuid-Holland krijgen jeugdhulp met verblijf dan het landelijk gemiddelde van 0,77 procent, dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Jeugdhulp met verblijf houdt in dat jongeren niet thuis slapen. Ze wonen bij een pleeggezin, verblijven in een gezinsgerichte opvang, bij een jeugdhulpinstelling of verblijven in gesloten jeugdhulp.

Totaal zijn er 52 gemeenten in de provincie Zuid-Holland en het gemiddelde van de jongeren tot 23 jaar dat jeugdhulp en verblijf krijgt is 0,72 procent. Voor 27 gemeenten in Zuid-Holland ligt het percentage wel hoger dan van de provincie. In de bijgevoegde grafiek is te zien dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam het aantal jongeren tot 23 jaar met jeugdhulp en verblijf het hoogst, namelijk 1,35 procent.

Sinds 2015 is de jeugdwet in werking en heeft de Wet op jeugdzorg vervangen. De verandering zorgt ervoor dat het invullen van de jeugdzorg geen provinciale taak meer is, maar alles nu gemeentelijk wordt bepaald. Liesbeth van de Krogt is manager in de Jeugdzorg bij Jeugdbescherming West. Ze geeft aan dat de jeugdwet niet voor de gewenste verandering heeft gezorgd. ‘De jeugdhulp wordt in iedere gemeente anders ingezet, dat is ook terug te zien in de cijfers’. Volgens van de Krogt is er veel marktwerking onder jeugdhulpaanbieders en krijgen jongeren geen stabiele jeugdhulp. ‘Het is zorgelijk een zo hoog percentage van de jongeren in Hardinxveld-Giessendam uit huis wordt geplaatst maar ik heb er geen verklaring voor’ aldus Van de Krogt.

Sinds de invoering van de Jeugdwet heeft de jeugdbescherming veel last van te kort in jeugdhulp. ‘We krijgen een opdracht van de kinderechter maar we kunnen niet genoeg hulp inzetten om problemen in gezinnen te verhelpen’. Van de Krogt legt uit dat dit komt omdat er veel gezinnen zijn die een jeugdbeschermer nodig hebben. Waardoor door de werkdruk heel hoog is. Veel mensen treden uitdienst en dit brengt veel wisselingen voor de gezinnen met zich mee.

Volgens Van de Krogt is het zeker een goede verbetering dat het gemiddelde van het aantal jongeren tot 23 jaar met jeugdhulp en verblijf in Zuid-Holland laag is. Toch plaatst ze wel een kanttekening bij de conclusie: ‘Er is nog steeds te weinig hulp voor jongeren, geen verblijf zorgt ervoor dat er ook geen ambulante hulp is en dat is niet goed.’ Als jeugdbescherming zijn we bezig om de hele jeugdhulpsector in beweging te zetten en het aantal uithuisplaatsingen terug naar nul te brengen vertelt van de Krogt. ‘Minder verblijfplekken zorgt logischerwijs ook voor minder jongeren die jeugdhulp met verblijf krijgen aangeboden’.

https://public.flourish.studio/visualisation/11690488/

Dataverantwoording:

In de grafriek zijn de 52 gemeenten van de provincie Zuid-Holland te zien. Alle cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van boven naar beneden zijn de gemeenten met het hoogste percentage jongeren tot 23 jaar met jeugdhulp en verblijf gesorteerd. In de pop-up melding in de balken is te zien wat het exacte percentage is. Door de grafiek loopt een zwarte lijn die het gemiddelde van Zuid-Holland laat zien.