Thierry Baudet over mondkapjes: “Werken totaal niet!”

Thierry Baudet over mondkapjes: “Werken totaal niet!”

Dat Thierry Baudet, politiek leider van Forum voor Democratie, kritiek heeft op het coronabeleid, de vaccins en de opkomende 2G-samenleving wordt niet onder stoelen of banken gestoken. In zijn beweringen over de pandemie bagatelliseert Baudet de ernst van het coronavirus, vinden andere politici. Dit is één van de redenen waarom Hugo de Jonge zijn rug richting het spreekgestoelte keerde zodra de heer Baudet hier naartoe onderweg was om zijn speech te doen tijdens de Algemene Beschouwingen van 2021. Tijdens deze speech vertelde hij onder andere waarom mondkapjes geen bescherming zouden bieden en waarom het dragen ervan nutteloos zou zijn. De vraag is alleen of Thierry Baudet hier een terechte bewering stelt, of dat de mondkapjes wel degelijk bescherming bieden.

In de toespraak op 22 september 2021 richtte Thierry Baudet zich eigen zeggend tot alle mensen in Nederland, gevaccineerd of ongevaccineerd. In de eerste instantie gaat hij vooral in op de werking van de vaccins, waarbij hij verschillende onderzoeken en mechanismen aanhaalt om zijn verhaal te onderbouwen. Later komen de cijfers van corona in zijn toespraak aan bod, en dan met name de leeftijdsgroepen en bijbehorende ‘Infection Fatality Rate’, oftewel de dodelijkheidsgraad van corona. Verder vertelt Baudet over zijn onbegrip voor het prepareren van vaccins voor peuters en kleuters omdat dit volgens ziekenhuisdirecteur Maurice van de Bosch onnodig is. Van den Bosch concludeerde uit een rapport van de VS: “Vaccineren van deze leeftijdsgroep heeft voor zover data inzichtelijk maakt geen directe winst voor de betrokkenen zelf.”

Maar waarom dan toch die vaccins voor kinderen voorbereiden, is de vraag die Thierry Baudet in zijn speech stelt. En dat is niet het enige waar Baudet mee zit. Hierop volgt namelijk een heuse lijst van onverklaarbare zaken waar Baudet zijn vraagtekens bij heeft. Zo ook de mondkapjesplicht. Baudet: “En hoezo die mondkapjes, die gaatjes bevatten die ongeveer honderd miljoen virusdeeltjes kunnen doorlaten en dus totaal niet werken?”

Maakt Baudet hier een terechte bewering, is de vraag die rijst. De mondkapjesplicht, die onlangs weer heringevoerd werd door het kabinet, deed in het begin van de pandemie al de voorhoofden fronsen en nu blijkbaar nog steeds. Dat Baudet vragen heeft bij deze maatregel lijkt terecht, omdat in maart 2020 verschillende artikelen naar buiten kwamen over de nutteloosheid van mondkapjes. In die tijd, toen het virus nog in haar kinderschoenen stond, steeg de vraag naar mondkapjes enorm. Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG vond het onzin. “Tegen virussen helpt het niet. Het is een schijnveiligheid.” Dat de mondkapjes enkel schijnveiligheid zouden bieden is iets wat ook RIVM-baas Jaap van Dissel lang volhield. Niesters vertelt dat de mondkapjes die door de meeste mensen worden gebruikt alleen bescherming bieden tegen fijnstof. “Virussen als corona gaan er met gemak doorheen.”

Zal Thierry Baudet dan inderdaad gelijk hebben, en is het gebruik van de mondkapjes nutteloos?

“Nee,” antwoorden Duitse onderzoekers op die vraag. Geholpen door wetenschappers uit China en de Verenigde Staten zeggen zij in mei 2021 definitief bewijs te hebben gevonden dat mondkapjes wél werken tegen corona. Uit hun onderzoek werd geconstateerd dat in een omgeving met een lage virusconcentratie, het gebruik van een mondmasker het reproductiegetal aanzienlijk kan verlagen. Echter is in ruimtes waar meer virusdeeltjes rondwaren betere bescherming nodig.

De studie van de Duitse, Chinese en Amerikaanse wetenschappers zegt dat het begrip ‘universal masking’  in hun onderzoek centraal staat. Wanneer 60 tot 70 procent van de bevolking altijd een mondkapje draagt wanneer ze deelneemt aan de samenleving, kan de geschatte verspreidingsfactor van het virus naar onder de 1 gebracht worden. Het reproductiegetal van het coronavirus zou dus fors kunnen dalen, mits men de mondkapjes correct en veel gebruikt. Helaas is het nastreven hiervan nog een moeilijke zaak.

Wat hieruit blijkt is dat de heer Baudet gedeeltelijk gelijk heeft als het gaat om de slechte bescherming van mondkapjes. Ook uit het laatstgenoemde onderzoek blijkt dat het gebruik van mondkapjes eigenlijk alleen noemenswaardig kan werken als bijna de gehele bevolking de mondkapjes de hele dag correct draagt. Dit is zeer moeilijk te meten en bovendien hebben mensen in slecht geventileerde binnenruimtes en bacteriële omgevingen zoals ziekenhuizen, betere bescherming nodig. Of de mondkapjesplicht dan helemaal afgeschaft zou moeten worden, is een kwestie waar het kabinet zich zelf over zou moeten buigen, voor- en tegenargumenten afwegend. Thierry Baudet de rug toekeren wanneer hij zijn problemen met het coronabeleid aan de kaak stelt zal zeker niet de oplossing zijn, en het blijkt maar weer dat er wel degelijk iets in zijn beweringen zit.

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.