Geen boycot van het WK in Qatar ondanks slechte arbeidsomstandigheden

Geen boycot van het WK in Qatar ondanks slechte arbeidsomstandigheden

ROTTERDAM - Amnesty vraagt met spandoek in de Kuip aandacht voor arbeiders in Qatar tijdens de WK-kwalificatie wedstrijd tussen Nederland en Gibraltar in Feyenoord Stadion de Kuip op 11 oktober 2021 in Rotterdam, Nederland. ANP MAURICE VAN STEEN

Het Nederlands elftal heeft zich afgelopen dinsdag geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Het zal voor de eerste keer zijn dat het eindtoernooi in het Midden-Oosten plaats zal vinden. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar dat is het niet. Er zijn bij de bouw van de stadions namelijk al meer dan 6500 gastarbeiders omgekomen, dat bleek uit een onderzoek van ‘The Guardian’.

Ruud Bosgraaf van mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de arbeidsomstandigheden zeer slecht in gesprek met de redactie van ‘Voor Elk Wat Nieuws’. Dit komt omdat de gastarbeiders weinig rechten hebben. Zo mogen ze niet van baas veranderen, hun baas heeft veel controle over ze, ze mogen niet bij een vakbond, ze werken in de hitte zonder goede bescherming, ze krijgen slecht betaald en ga zo maar door.

De mensenrechten van arbeiders worden geschonden in Qatar, en dan is er nog niet eens gesproken over de mensenrechten van vrouwen en LHBTI’ers, maar dat betekent niet dat het toernooi gelijk moet worden geboycot volgens Amnesty International. Bosgraaf zegt dat een boycot geen zin heeft omdat de arbeiders daarmee niet worden geholpen. Volgens mensenrechtenorganisaties zou het uitoefenen van druk op de FIFA en Qatar het beste helpen.

http://

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *