Jongeren opnieuw financieel de dupe van de nieuwe coronamaatregelen

Jongeren opnieuw financieel de dupe van de nieuwe coronamaatregelen

Jongeren opnieuw financieel de dupe van de nieuwe coronamaatregelen

Vorige week kondigde de overheid nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat horeca en niet-essentiële winkels hun deuren eerder zullen moeten sluiten. Gegeven het feit dat veel jongeren in de horeca of retail werken, zijn veel van hen financieel de dupe.

Vanaf 17 juni konden jongeren die in 2000 geboren zijn een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het vaccin zou zorgen voor bescherming tegen het virus, en dus minder beperkende maatregelen.

Dat was terug te zien in de cijfers: in juli van dit jaar telde het UWV ruim 289 duizend werkloze Nederlanders, wat neer komt op 3,1 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In het tweede kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met gemiddeld 9 duizend Nederlanders per maand: dat is enorm. In de cijfers viel het sterk op dat vooral de werkloosheid onder Nederlandse jongeren enorm daalde. Het totaal aantal werkenden nam in dezelfde periode toe met ruim 30 duizend mensen per maand, meldde het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Anno november 2021 is 88,3% Nederlanders boven de 18 jaar volledig gevaccineerd. Ondanks de hoge vaccinatiegraad, is het toch misgegaan en zijn de besmettingen wederom tot gevaarlijke hoogte gestegen. De gestegen besmettingen hebben geleid tot hoge druk op het zorgpersoneel, waardoor de overheid genoodzaakt was nieuwe maatregelen in werking te stellen.

De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat de horeca en niet-essentiële winkels eerder dichtgaan. Veel jongeren werken tijdens avonduren in deze branche, wat als gevolg heeft dat zij minder uren draaien en dus minder geld verdienen.

Wat zijn hier de gevolgen van? Verslaggeefster Danique Hoogewoonink zocht het uit.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.