Drugsgebruik onder studenten zorgwekkend

Drugsgebruik onder studenten zorgwekkend

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut is gebleken dat het drugsgebruik onder studenten zorgwekkend is en dat het gebruik van dovende middelen is toegenomen. Dit heeft met name met de coronapandemie te maken.

De scheidslijn tussen noodzaak, plezier en verslaving is soms dun. Vooral het gebruik van xtc en lachgas onder studenten baart zorgen stelt demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.. Wat betreft xtc heeft 22,9 procent dit ooit gebruikt en 13,2 procent het afgelopen jaar. 28,8 procent heeft lachgas ooit gebruikt en 9 procent het afgelopen jaar blijkt uit het onderzoek van Trimbos-instituut.

De coronapandemie heeft op ieders leven een effect, zo ook bij studenten. Sommige studenten gebruiken drugs vanwege stress of eenzaamheid. Als je je slecht voelt en drugs gebruikt om je beter te voelen, kan er een patroon van verslaving ontstaan waarbij je drugs nodig gaat hebben om je goed te voelen. Bovendien kunnen sommige drugs, zoals 2C-B of paddo’s, negatieve gevoelens juist versterken.

Ook volgens het Trimbos-instituut gebruikt een deel van de studenten door de lockdown meer drugs. Dat is meestal uit verveling, of als vervanging van het uitgaan. Sommige studenten zijn ook nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en gaan daarom experimenteren met middelen. Onder studenten is het steeds meer genormaliseerd en zorgt dit juist een groter probleem in de samenleving.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.