Spannende titelstrijd in de Formule 1: Wordt Verstappen wereldkampioen?

Spannende titelstrijd in de Formule 1: Wordt Verstappen wereldkampioen?

Afgelopen zondag won Lewis Hamilton de Grand Prix van Brazilië in de Formule 1. Hierdoor is de Britse autocoureur ingelopen op klassementsleider Max Verstappen. Hamilton en Verstappen zijn in een enorm spannende titelstrijd verwikkeld. Verstappen heeft momenteel 332,5 punten, terwijl Hamilton tweede staat met 318,5 punten. Het verschil is veertien punten met nog drie races op de planning.

In de Formule 1 werkt de puntentelling als volgt: als je een race wint, krijg je er 25 punten bij in het algemeen klassement. Bij een tweede plek krijg je achttien punten en bij een derde plaats ontvang je vijftien punten. Als Hamilton een keer wint en Verstappen tweede wordt, dan loopt de Mercedes-coureur dus zeven punten in op de Nederlander. Mocht dit twee keer gebeuren, dan werkt Hamilton zijn achterstand van veertien punten weg en hebben beide coureurs evenveel punten.

Er staan nog drie races op het programma. Aanstaande zondag is het eerst tijd voor de Grand Prix van Qatar. Dat circuit wordt sinds dit seizoen gebruikt in de Formule 1. Op zondag 5 december wordt de Grand Prix van Saoedi Arabië verreden, ook dat is een nieuw circuit. Een week later, op zondag 12 december, staat de allerlaatste race van dit seizoen op de planning. Op die dag wordt namelijk de Grand Prix van Abu Dhabi verreden.

Wat moet Verstappen doen om wereldkampioen te worden?

We gaan eerst even wat scenario’s doornemen. Als Hamilton aanstaande zondag wint en Verstappen tweede wordt, loopt de Brit opnieuw zeven punten in en is het gat ook nog maar zeven punten. Mocht Verstappen de race in Saoedi Arabië weer winnen en Hamilton daar tweede worden, dan pakt de Nederlander weer zeven punten. Als dat gebeurt, is het gat weer veertien punten voor de laatste Grand Prix in Abu Dhabi.

Eigenlijk moet Verstappen dus minimaal één van de laatste drie races winnen. Theoretisch gezien kan het dan alsnog misgaan, bijvoorbeeld als Hamilton wint en Verstappen een keer uitvalt. Kortom, het blijft dus nog spannend tot de allerlaatste race. Mocht de Red Bull Racing-coureur wereldkampioen worden, dan is hij de allereerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1.

Media-aandacht groeit nu de wereldtitel lonkt

Max Verstappen is de vijftiende Nederlandse coureur in de Formule 1. Zijn vader Jos Verstappen ging hem voor. Hij reed in totaal 107 races, waarin hij zeventien punten pakte. Andere oud-coureurs uit Nederland zijn onder andere Christijan Albers, die 47 Grand Prixs reed. Albers reed in totaal vier WK-punten bij elkaar tussen 2005 en 2007. Max Verstappen is nog geen wereldkampioen, maar hij is wel de meest succesvolle Nederlander in de Formule 1 tot nu toe. Hij rijdt sinds 2015 in de koningsklasse van de autosport en heeft tot dusver 135 races gereden. De Red Bull-coureur heeft in al die races 1424,5 punten bij elkaar gereden.

Doordat Verstappen het al jaren enorm goed doet, is hij erg populair in Nederland. De Grand Prixs worden goed bekeken op Ziggo Sport. Afgelopen zondag keken er bijvoorbeeld in totaal 2,5 miljoen mensen live naar de Grand Prix van Brazilië. Een week eerder werd de Grand Prix van Mexico bekeken door 2,3 miljoen mensen. Nu hij dichtbij de wereldtitel is, groeit ook de media-aandacht in andere programma’s. Talkshows als Op1 en Jinek besteden nu ook regelmatig aandacht aan de prestaties van Verstappen, iets wat in het verleden zelden gebeurde.

Onze gast: Christian Moerman

Het huidige F1-seizoen is sowieso al historisch voor Nederland. Op zondag 5 september werd namelijk de Grand Prix van Nederland verreden in Zandvoort. Tussen 1952 en 1985 werd de race dertig keer gereden en dit jaar keerde de Formule 1 na 36 jaar weer terug op het Circuit van Zandvoort. Oorspronkelijk zou de Grand Prix verreden worden in 2020, maar door de coronamaatregelen werd de race een jaar uitgesteld. Voor de Formule 1-fans was de Dutch GP een historisch evenement en dat werd nog mooier toen Verstappen de race in Zandvoort won.

Over dit alles spreken wij met Christian Moerman. Hij is de hoofdredacteur van F1Maximaal, een nieuwswebsite over de Formule 1. Christian werkt sinds mei 2018 bij F1Maximaal en is sinds december 2019 hoofdredacteur van de website. Maandelijks trekt F1Maximaal gemiddeld 1 miljoen unieke bezoekers en heeft de website gemiddeld 8 miljoen pageviews. Daardoor mag het zich één van de grootste F1-sites in Nederland noemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.