Misschien wel 25 jaar cel voor reddingswerkers op Lesbos

Misschien wel 25 jaar cel voor reddingswerkers op Lesbos

MYTILINI – Drie jaar geleden hielpen 24 reddingswerkers bootvluchtelingen in Lesbos aan wal. Nu, drie jaar later, is op donderdag 18 november een rechtszaak tegen deze 24 reddingswerkers. Volgens de Griekse regering zouden ze hebben meegeholpen aan mensensmokkel, spionage en namen ze deel aan een criminele organisatie. Hierdoor kan het Griekse gerechtshof ze een straf opleggen tot wel 25 jaar.

Humanitarianism is not a crime.’ Dit is waar het de organisatie Free Humanitarians allemaal om gaat. Deze organisatie strijdt voor de 24 vrijwilligers die donderdag terecht moeten staan in Griekenland. Zij vinden het onterecht en belachelijk dat er een straf van tot wel 25 kan worden opgelegd voor het helpen van je medemens. Free Humanitarians strijdt voor deze zaak over heel de wereld. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Washington, Chicago, Barcelona en nog veel meer plekken wordt geprotesteerd.

“Ik leef per moment”, vertelt de Nederlandse Pieter Wittenberg aan onze verslaggever Britt Burgers. Hij is een van de vrijwilligers die donderdag terecht zal staan en heeft geen idee wat hij kan verwachten. “Het is heel onduidelijk wat er kan en zal gebeuren, ik zie wel wat er donderdag uitkomt.”

De rechtszaak is vandaag kort na aanvang uitgesteld, omdat de aangewezen rechter zichzelf niet bevoegd genoeg vond. De rechtszaak is doorverwezen naar een hogere rechtszaak. Wil jij je steun uitbrengen voor deze zaak? Ga naar de website https://www.freehumanitarians.org of via de hashtags #DropTheCharges en #FreeHumanitarians.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.