Music Moves, voor iedereen

Music Moves, voor iedereen

Muziek is overal om ons heen en maar weinig mensen zijn geen liefhebber. De muziekindustrie zou door en voor iedereen moeten zijn, maar helaas is dit nog niet het geval. Music Moves is een initiatief door heel Nederland waarbij muziekliefhebbers tot sociaal ondernemers in de muziekwereld worden getraind. Deelnemers van Music Moves volgen een vierdelige training om daarna een muziekevenement te organiseren voor mensen waarvoor de dansvloer niet vanzelfsprekend is.

De eerste editie van Music Moves was in 2019. Toen deden er nog ‘maar’ 100 deelnemers mee en in 2021is dit verhoogt naar 400 deelnemers verspreid over 6 steden. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens het grote muziekfestival Amsterdam Dance Event meerdere muziekevenementen georganiseerd. Hier is onder andere het feest ‘de Stoelendans’ gegeven. Hierbij werd een rolstoeldansworkshop gegeven waarbij mensen in een rolstoel konden dansen met hun dierbaren. Het gaat er bij Music Moves om dat iedereen zou moeten kunnen genieten van muziek en op deze manier wordt dit mogelijk gemaakt. In oktober zijn tientallen mensen die naar Nederland zijn gevlucht samen gekomen in Nijmegen om samen met Palliaki Club een muziekalbum te maken. Iedereen die meedeed heeft op dit album een eigen nummer gemaakt met invloeden uit hun geboorteland waarna zij optraden in de St. Stevenkerk.

Het gaat niet alleen om feestjes vieren, maar ook om awareness te creëren. Deze awareness valt te interpreteren op twee gebieden. Het eerste gaat over de evenementen die worden opgezet. Tijdens de ‘piepshow awHEARness campagne’ gingen KNO-arts Mayke, festivalorganisator Brent Roozendaal en ‘Mover’ Harmke in gesprek over de piep of suis die mensen in hun oren horen. 20% van de jonge festival- en feestgangers hebben hier namelijk last van.

Ten tweede wordt er awareness gecreëerd voor het gene waar men soms niet eens over nadenkt: de muziekwereld is niet toegankelijk voor iedereen. Hoe makkelijk het is om voor de één om een bar in te lopen en te dansen op de dansvloer, is dat voor de ander iets ‘onmogelijks’. Denk bijvoorbeeld aan daklozen die DJ willen worden maar niet aan de apparatuur kunnen komen en mensen in een rolstoel die verschillende uitgaansgelegenheden of muzieklocaties niet binnen kunnen komen. In de toekomst hoopt Music Moves dat ze niet meer nodig zijn, omdat ze willen dat iedereen kan genieten van de muziekindustrie en niemand meer uitgesloten wordt.

Ook tijdens de coronapandemie heeft Music Moves mensen kunnen helpen. Ouderen konden eenzaam worden tijdens deze crisis een daardoor bedachten ze het volgende: spelletjes spelen op het raam. Zo konden de ouderen vanuit binnen en de jongeren van buiten toch nog met elkaar een spelletje spelen en hadden de ouderen wat te doen.

Tot nu toe zijn er 27 organisaties en tientallen versterkers die meedoen met Music Moves, gespreid over de steden Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Enschede en Deventer. Ook zijn er vele trainers. Een vierdelige training bestaat uit verschillende onderwerpen. Zo begint de eerste training in Breda met sociaal ondernemerschap waarin je hierover leert, maar ook over persoonlijk leiderschap. Je leert je coach kennen en je gaat opzoek naar een partner om je evenement mee te organiseren. De tweede training gaat over eventmanagement. Hier kan je inspiratie opdoen en leer je wat je wel en niet moet doen bij het organiseren van een evenement. De derde training focust op inspiratie en creatie. Hier bedenk je wat je evenement precies wordt, hoe het eruit gaat zien en waar het gaat plaatsvinden. Bij de vierde en laatste training gaat het over de doelgroep voor wie je het evenement gaat organiseren en hoe je met deze doelgroep omgaat. Bij elke training helpen de coaches je en kan je alles aan ze vragen. Elke dag heb je een andere trainer die veel verstand van het onderwerp afweet.

Maar hoe werkt Music Moves dan precies? Je kunt op de website van Music Moves jouw organisatie toevoegen. Hiervoor maak je eerst een persoonlijk account aan waarna je jouw organisatie kunt toevoegen en waar jullie voor staan. Music Moves is voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Ook als je geen muziekevenement wil organiseren kan je meedoen. Bijvoorbeeld door een locatie beschikbaar te stellen, je opgeven als trainer of als partner in merchandise.

‘Music fans making an impact through music. Join the movement.’ Ben je geïnspireerd door Music Moves? Neem een kijkje op de website en join the movement.

https://www.music-moves.nl

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *