Word je slimmer door klassieke muziek te luisteren?

Word je slimmer door klassieke muziek te luisteren?

Welke muziek luister jij tijdens het leren?De theorie van het Mozart effect beweert dat je een hoger IQ krijgt door het luisteren van klassieke muziek. Steeds meer studenten luisteren klassieke muziek tijdens het leren voor hun tentamens. Het zou helpen met de concentratie en misschien zelfs zorgen voor betere resultaten.

 

Een whatsappje, even snel Instagram checken of weer te lang op Tiktok zitten, je raakt tegenwoordig supersnel afgeleid. De constante stroom van informatie zorgt ervoor dat we een minder goed concentratievermogen hebben. Daarom luisteren sommige studenten klassieke muziek om hun concentratie te behouden. De achtergrondgeluiden vervagen en je productiviteit gaat omhoog. Maar waarom is juist klassieke muziek zo goed voor je concentratie?

Helaas is het Mozart effect door verschillende onderzoeken ontkracht, je IQ wordt niet daadwerkelijk hoger door het luisteren van klassieke muziek. Wel blijkt dat mensen taken makkelijker uitvoeren. Maar waarom is juist klassieke muziek zo goed voor je concentratie en niet bijvoorbeeld popmuziek of techno? Reporter Rosa spreekt hierover met musicoloog Massimo Becker. Hij legt uit waarom klassieke muziek zo fijn en goed is om je concentreren. Ook verteld Marit Vrijmoeth, waarom ze eerder klassieke muziek luistert vergeleken met popmuziek tijdens het leren van haar tentamens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.