Er is nog geen effect te zien van ingevoerde coronamaatregelen

Er is nog geen effect te zien van ingevoerde coronamaatregelen

(Pexels)

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans kwam afgelopen zondag met de uitspraak dat er nog geen effect te zien is van de ingevoerde coronamaatregelen. Daarbij meldde Diederik Gommers zaterdag ook al aan de Tweede Kamer dat hij vreest voor code zwart.  Klopt de claim van OMT-lid Koopmans en hebben de ingevoerde maatregelen inderdaad geen effect op de besmettingen?

In Nederland worden er alweer drie weken strengere coronamaatregelen gehanteerd. Essentiële winkels en horeca sluiten om 20:00 uur, niet essentiële winkels moeten om 18:00 uur dicht en in openbare ruimtes lopen we allemaal weer met mondkapjes op. Daarnaast is er een advies van maximaal vier gasten op bezoek per dag en is publiek bij sportwedstrijden opnieuw verboden. Vanaf afgelopen woensdag geldt ook de anderhalve meter regel en er wordt gewaarschuwd voor een forse boete wanneer men zich hier niet aan houdt. Maar hebben al deze maatregelen nou eigenlijk wel effect op de besmettingen? OMT-lid Marion Koopmans claimt in een bericht op het platform Twitter dat er nog geen enkel effect te zien is van de ingevoerde maatregelen. De volgende cijfers zette onder andere viroloog Koopmans aan het denken.

Zondag 21 september werd het aantal nieuwe besmettingen bekendgemaakt. Dit liep op tot meer dan 20.000 nieuwe coronabesmettingen, dit aantal lag net iets onder het weekgemiddelde. In de week ervoor werden er per dag ongeveer 21.717 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde het overlijden van ruim 235 coronapatiënten. Dit zijn gemiddeld zo’n 21 mensen per dag. Dat zijn het hoogst aantal besmettingen sinds maart 2021.

Er is dus een goede reden voor het twijfelen van vele Nederlands en viroloog Koopmans. Naast twijfel is er ook veel woede en onbegrip onder de Nederlanders. Er zijn gevaccineerde Nederlanders die door de nieuwe maatregelen nog steeds ‘niks’ mogen, horecaondernemers die hun zaak om 20:00 uur moeten sluiten en ondernemers in de evenementenbranche die hun evenementen moeten cancelen of aanpassen. Dit zorgt voor een hoop woede en zeker omtrent de financiele situatie.

Tijdens de laatste persconferentie maakte demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge namelijk bekend dat evenementen alleen nog met vaste zitplaatsen mogen plaatsvinden. Berend Schans, directeur van Vereniging Nederlandse Poppodio en -Festivals (VNPF), geeft aan dat dit economisch niet rendabel is. ‘Voor zittende mensen optreden is namelijk een heel ander verhaal en artiesten moeten dit maar willen. Daarbij wordt er een probleem gecreëerd rondom de verkoop van de kaarten. Doordat er minder capaciteit is, worden de kaarten duurder en moeten ze ook kaarten terug gaan betalen.’ aldus Schans. Het kabinet heeft wel beloofd extra steunmaatregelen aan de sector te bieden. Wat deze steunmaatregelen zijn, is nog niet duidelijk.

In de horeca zijn ze allesbehalve te spreken over de nieuwe maatregelen. Zij behoren al sinds dag één tot de branches die steeds met de zwaarste maatregelen moeten dealen. Nu zij eindelijk weer normaal te werk konden gaan en hun gasten weer als vanouds konden ontvangen, komt dit als een klap. Volgens de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Dirk Beljaarts is de grens bereikt. ‘We zijn compleet verontwaardigd. We zitten nu al twintig maanden in deze malaise en dan weer zo’n klap krijgen… Het is gewoon op.’ De ondernemers konden eindelijk weer omzet gaan draaien en nu wordt dat weer geremd. De nieuwe maatregelen zullen opnieuw voor een nieuwe klap zorgen. ‘De spaarpotjes zijn inmiddels wel leeg.’

Dus de claim van Koopmans is terecht. Het is nog maar de vraag of de nieuwe maatregelen effect hebben op de cijfers. Uit de feiten rondom de besmettingen is gebleken dat deze alleen maar op blijven lopen, ondanks de nieuwe corona maatregelen die Rutte en de Jonge afgelopen week bekend maakte. Wat wel zeker is, is dat de maatregelen wel daadwerkelijk effect hebben op een groot deel van de Nederlanders die werkzaam zijn in de horeca en evenementen branch. Zij krijgen niet alleen op mentaal gebied, maar ook op financieel gebied een klap in het gezicht. Het wordt nog een spannende tijd met de speculaties over een nieuwe lockdown in ons achterhoofd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *