Boosheid en onbegrip maar ook opluchting en blijdschap na vrijspraak Kyle Rittenhouse

Boosheid en onbegrip maar ook opluchting en blijdschap na vrijspraak Kyle Rittenhouse

De Verenigde Staten is de laatste weken in de ban geweest van de rechtszaak van de Amerikaanse tiener Kyle Rittenhouse. Afgelopen vrijdag werd een uitspraak gedaan in de zaak. Kyle Rittenhouse werd onschuldig bevonden van alle aanklachten, waaronder de moord op twee mensen, en loopt op vrije voeten de rechtbank van Kenosha uit. Een vonnis dat over de hele wereld een hoop teweeg heeft gebracht en door sommigen wordt gevierd en door anderen verguisd.

 In verschillende steden ging het Amerikaanse volk eind augustus 2020 de straten op om te demonstreren, plunderen, rellen en protesteren. De aanleiding hiervoor was het neerschieten van Jacob Blake, een paar dagen ervoor. Blake probeerde in Kenosha, Wisconsin een ruzie tussen twee vrouwen te sussen toen hij in een verhit conflict raakte met een agent. Lopend naar zijn auto werd Blake acht keer in zijn rug geschoten door de agent. Waarom dit gebeurde was voor veel mensen een raadsel. De agent werd niet vervolgd en er werd geen onderzoek naar hem opgezet. Omdat Blake een donkere huidskleur heeft, werd gesproken van politiegeweld als gevolg van racisme.

Eerder dat jaar ontstond er na de dood van George Floyd een golf van protesten en rellen die maanden duurde. Floyd was tevens een man met donkere huidskleur, en was omgekomen nadat een blanke politieagent minutenlang met zijn knie op Floyd’s nek drukte. Een heuse Black Lives Matter beweging ontstond en werd wereldwijd massaal gesteund.

De rellen die op 25 augustus 2020 in Kenosha ontstonden als antwoord op het neerschieten van Jacob Blake, escaleerden snel en er werd gevochten, brand gesticht en meerdere mensen liepen met wapens rond. Kyle Rittenhouse, toen zeventien jaar oud, ging ook de straat op en nam zijn AR-15 semi automatische wapen mee. Rittenhouse zelf verklaarde dat hij die beruchte avond in Kenosha was om mensen te helpen, eigendommen te beschermen en eerste hulp te bieden.

Dat liep echter volledig anders toen de gemoederen opliepen en het geweld escaleerde.  Rittenhouse werd aangevallen door demonstranten en uit reactie schoot Rittenhouse op zijn belagers. Hierbij kwam één demonstrant om het leven, waarna Rittenhouse er te voet vandoor ging. Hij werd gevolgd door een boze menigte, waarvan één iemand het geweer van Rittenhouse uit zijn handen wilde trekken. Rittenhouse schoot hem dood, en een derde persoon raakte door hem zwaargewond. Rittenhouse werd naar eigen zeggen belaagd en schoot uit zelfverdediging. Er werden vijf aanklachten tegen hem ingediend waaronder tweevoudige moord. Als hij schuldig zou worden bevonden zou hij hoogstwaarschijnlijk levenslang de gevangenis in gaan.

Tijdens de rechtszaak gaf Rittenhouse voor het eerst zelf een verklaring. Daarvoor had hij zich al die tijd beroepen op zijn zwijgrecht. Hij vertelde in detail hoe alle gebeurtenissen die avond zijn verlopen en barstte tijdens zijn verhaal meerdere keren in huilen uit. Buiten het rechtsgebouw stonden mensen die met leuzen en borden hun mening over Rittenhouse kenbaar maakten. Waar links-Amerika de jongen ziet als moordenaar, ziet rechts-Amerika hem als patriot, die voor anderen in de bres sprong. Door hen is ook een inzamelingsactie opgezet, zodat de borg van Rittenhouse kon worden betaald.

Rittenhouse zelf is openlijk Trump aanhanger. Ook kwam na zijn arrestatie naar buiten dat hij geobsedeerd zou zijn met de politie, afgeleid van verschillende ‘Blue Lives Matter’-berichten op zijn sociale media. Blue Lives Matter is tevens een leus die populair is in extreemrechtse kringen en was een reactie op de Black Lives Matter bewegingen. Ook deed Rittenhouse mee aan een oriëntatieprogramma bij de lokale politie waarbij hij onder meer schietoefeningen mocht doen.

Twee Amerika’s lijnrecht tegenover elkaar dus, waarbij in dit geval rechts-Amerika als winnaar uit de bus komt rollen. Vrijdag werd Rittenhouse vrijgesproken van alle aanklachten, na meer dan 24 uur beraad van de jury. Zij ging erin mee dat Rittenhouse handelde uit zelfverdediging. Oud-president en republikein Donald Trump feliciteerde Rittenhouse persoonlijk met de uitspraak. Nabestaanden van de overledenen zijn diepbedroefd en boos. De organisatie Black Lives Matter liet weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar niet verbaasd. Ook de Amerikaanse president Joe Biden liet weten dat de beslissing hem boos maakte, maar dat hij het Amerikaanse rechtssysteem steunt.

Na de uitspraak zijn in verschillende Amerikaanse steden burgers de straat op gegaan tegen het vonnis. Er werd geprotesteerd en er werden vernielingen aangericht. Er wordt gevreesd voor meer ongeregeldheden naar aanleiding van de uitspraak. Oud VS-Correspondent Michael Persson vertelt ons meer over de zaak en wat het met Amerika doet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.