Queen: Groter dan ooit tevoren

Queen: Groter dan ooit tevoren

Op woensdag 24 november was het dertig jaar geleden dat Queen frontman Freddie Mercury (eerste van links) overleed aan de gevolgen van de ziekte aids

Bohemian Rhapsody, Killer Queen en Radio Ga Ga. Denk je aan Queen, dan denk je aan Freddie Mercury. Afgelopen woensdag, 24 november, was het dertig jaar geleden dat de frontman van Queen overleed. Ondanks het vroegtijdig overlijden van Freddie Mercury is de muziek van Queen vandaag de dag nog steeds ongekend populair bij jong en oud.

“Queen wist als geen ander om mee te bewegen met de tijd. Ze kwamen op in de jaren zeventig met de hit Killer Queen, in dit nummer hoor je gelijk alles wat Queen heeft. De kracht van een goed nummer, mooie productie, heel mooi zangwerk en een sound die je gelijk herkent”, aldus muziekjournalist Jean-Paul Heck. Killer Queen, de vierde single van de Britse rockband, zorgde in 1975 ervoor dat Queen bekend werd bij het grote publiek. Hierna volgt hit na hit, met als kers op de taart Bohemian Rhapsody. Heck: “Bohemian Rhapsody is het meest tijdloze nummer dat ik ken. Bij iedereen die dit nummer voor het eerst hoort, jong of oud, is de impact nog steeds hetzelfde.” De nummer 1-hit bestaat uit zes delen waarin allerlei muziekstijlen voorbijkomen, van hardrock tot pop en opera. Ondanks het geringe enthousiasme vanuit de platenmaatschappij werd het zeven minuten durende nummer toch uitgebracht. Met succes.

Lage verwachtingen
Ook de verwachtingen voor de gelijknamige film Bohemian Rhapsody, die in 2018 uitkwam, waren niet heel hoog. Dit bleek toch anders: met een budget van slechts vijftig miljoen dollar en een opbrengst van meer dan een miljard dollar was de film één van de grootste successen in de filmindustrie van dat jaar. Ter vergelijking: de film Mission: Impossible-Fallout uit datzelfde jaar had een budget van 178 miljoen dollar en leverde 790 miljoen dollar op. Heck: “Door de film werd in één klap een hele generatie aspirant Queen fans fan van Queen.”

Verhaal
Dit laatste gold ook voor de twintigjarige Queen fan Amy Smink: “In de film hoorde ik voor het eerst het verhaal achter de muziek, dat was voor mij erg interessant. Sindsdien ben ik zelf veel meer de muziek van Queen gaan luisteren en ben ik fan geworden.” Nu draait de twintiger in haar kamer in Utrecht regelmatig een plaat van de Britse band of luistert ze, net zoals veel van haar leeftijdsgenoten, naar de muziek op Spotify.

Basisschool
Naast Spotify doet Queen vandaag de dag het ook nog steeds heel goed op alle andere streamingsdiensten. De band doet het zelfs beter dan andere oudere bands zoals The Beatles, The Rolling Stones en ABBA. Wat maakt de muziek van Queen, nu dertig jaar na het overlijden van Freddie Mercury, nog steeds zo ontzettend populair? Volgens Heck ligt dit ten eerste aan de tijdloosheid van de nummers: “Je ziet het al op de basisscholen. Kinderen zingen alle nummers van Queen mee, van Radio Ga Ga tot aan We are the Champions.” Daarnaast maakt Queen gebruik van heel veel verschillende stijlen, van hardrock tot pop en van disco tot elektro. Dat is slim want op die manier trek je veel mensen aan, van jong tot oud. “De wat oudere Queen fans houden vooral van het oude werk, zoals Night at the Opera en Bohemian Rhapsody. De jongere fans neigen meer naar de nummers uit de jaren tachtig, denk aan Crazy Little Thing Called Love en Another One Bites the Dust.” Tot slot maken de catchy nummers die eenvoudig zijn om mee te zingen de muziek van Queen zo geliefd.

Ziggo Dome
Zonder Freddie geen Queen, aldus John Deacon. In 1997 stapt de bassist uit de band. Brian May en Roger Taylor blijven samenwerken. Zo brachten ze in 2001 samen met zanger Robbie Williams een versie van We are the Champions uit en werd in 2002 de musical We Will Rock You uitgebracht in samenwerking met Ben Elton. In 2005 tourt Queen samen met zanger Paul Rodgers onder de naam Return of the Champions door Europa. In 2009 eindigt de samenwerking tussen Queen en Roger Taylor. In datzelfde jaar wekt American Idol finalist Adam Lambert de interesse van May en Taylor na zijn auditie met het nummer Bohemian Rhapsody. Na een paar gezamenlijke optredens volgt in 2014 een wereldtournee. Met succes: in 2017 en 2019 volgen nieuwe wereldtournees. Ook in Nederland is Queen nog steeds geliefd. De twee concerten die in het voorjaar van 2020 stonden gepland in de Amsterdamse Ziggo Dome zijn beide uitverkocht. De Nederlandse fans moeten echter nog even geduld hebben: door corona zijn beide concerten verplaatst naar 2022.

Succesvol
Queen krijgt zonder frontman Freddie Mercury en bassist John Deacon alsnog meerdere wereldtournees en uitverkochte concertzalen voor elkaar. Heck: “Dat Queen nu nog steeds zo succesvol is, had niemand verwacht. Queen is groter dan ooit tevoren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *