Sanquin gaat vanaf 2022 naar veranderingen in je bloed kijken om te zien of je een ziekte aan het ontwikkelen bent

Sanquin gaat vanaf 2022 naar veranderingen in je bloed kijken om te zien of je een ziekte aan het ontwikkelen bent

NLD-20040614-UTRECHT: Zestig donorcentra openden 14 juni hu deuren op de Wereld Bloed Donordag van de VN. Het motto is: Patient en donor dichter bij elkaar. Vrijwilligers die zonder beloning hun bloed afstaan, zijn de basis voor een veilige bloeddonatie. ANPFOTO KOEN SUYK

Sanquin gaat het bloed van hun donateurs nu ook testen op ziektes. Dat maakte Sanquin, de organisatie waarbij je bloed of plasma kan doneren voor medische doeleinden, vorige week bekend. Ze hopen daarmee in een vroeg stadium ziektes te kunnen ontdekken. Daarbij hopen ze ook het aantal donateurs te vergroten.

Subtiele veranderingen
In een interview met nu.nl vertelt directeur Tjark Tjin-A-Tsoi dat Sanquin in het bloed en plasma gaat zoeken naar ‘subtiele veranderingen’ en stoffen waaruit kan blijken dat er een eventueel probleem aan het ontwikkelen is. Voorbeelden van die ziekten waar Sanquin naar gaat speuren, is bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Daarbij wil Sanquin hiermee onderzoek doen naar vroege stadia van die ziekten. Zo benoemt Tjin-A-Tsoi in datzelfde interview met Nu.nl dat er tijdens de coronatijd door Sanquin veel onderzoek is gedaan naar antistoffen van bijvoorbeeld Corona, maar ook andere ziektes, zoals het Westnijlvirus, werden door Sanquin in Nederland ontdekt.

Voorzorgsmaatregelen
Sanquin testte sowieso als voorzorgsmaatregel al op bloed-overdraagbare infecties, zoals bijvoorbeeld HIV, Syfilis en hepatitis A en B, maar ook andere infecties. Mensen die bloed krijgen zijn enorm kwetsbaar, dus die bloed-overdraagbare infecties kunnen heel gevaarlijk zijn voor hen. Voor de gezondheid van de donoren controleren ze bijvoorbeeld de bloeddruk en het ijzergehalte. Zo kan Sanquin waarborgen dat het veilig is voor donoren om hun bloed of plasma te doneren.

Een schat van informatie
Of je man of vrouw bent en of je plasma of bloed geeft bepaalt hoe vaak je mag komen. Als je dan een paar jaar bent gekomen, is er dus een hoop informatie over je verzamelt. ‘Wat we gaan doen is eigenlijk twee dingen. We willen allereerst de dingen die we al testen, zoals bloeddruk, toegankelijk maken voor de donoren. Daarbij hebben we als Sanquin een schat aan data omdat we eigenlijk één van de weinige instituten ter wereld zijn, die van gezonde mensen bloedsamples hebben. We willen kijken of we informatie kunnen vinden in het bloed, dat een aanwijzing kan zijn voor het ontstaan van een ziekte,’ vertelt Marloes Metaal, woordvoerder van Sanquin, ‘zo kan je een ziekte vroeger ontdekken dan de wetenschap tot nu toe in staat is om te doen.’ Sanquin wil een bijdrage leggen aan de preventieve gezondheidszorg, zodat mensen al eerder actie kunnen ondernemen tegen een ziekte door bijvoorbeeld hun gewoontes en patronen aan te passen. ‘Je kan zo de uitbraak van die ziekte indammen.’ Na een tijdje doneren is er door Sanquin veel informatie over de donoren verzamelt. De onderzoekers bij Sanquin kunnen dan onderzoeken over er veranderingen in je bloed of plasma hebben plaatsgevonden en kunnen dan zo concluderen of je ergens op moet gaan letten.

Nieuwe donoren
In een interview met Trouw benoemt woordvoerder Merlijn van Hasselt dat Sanquin streeft naar het werven van nieuwe donoren door deze nieuwe dienst die Sanquin gaat verlenen. Momenteel zijn er zo’n 400.000 donoren. Het doel is om uiteindelijk zo’n 450.000 à 500.000 bloeddonoren bij Sanquin te hebben. Met deze verandering hoopt Sanquin een nieuwe groep donoren aan te trekken, namelijk de mensen die het zien als ‘dikke gezondheidsbonus voor zichzelf,’ aldus van Hasselt. Volgens Metaal is nu ongeveer 2 procent van de Nederlandse populatie bloeddonor, terwijl een vierde in zijn leven een bloedproduct nodig gaat hebben.

Portaal
Sanquin zal geen concrete diagnoses gaan stellen. Wel zal er een portaal komen waar de data geïnterpreteerd wordt, zodat donoren kunnen zien of er aanwijzingen zijn die kunnen wijzen op een ziekte die aan het ontstaan is. ‘Dat is anders dan het bloed door een test halen en kijken of er een ziekte is,’ vertelt Metaal.

Pilot
In de eerste maand van het nieuwe jaar begint Sanquin met een proefperiode onder zo’n 15.000 donoren met het doel om uiteindelijk uit te breiden naar een grotere groep. In die periode zullen ook de andere zaken, zoals het portaal, worden uitgezocht.

Vandaag spreken we met Marloes Metaal, woordvoerster van Sanquin.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *