Is zitten het nieuwe roken?

Is zitten het nieuwe roken?

Je hoort hem steeds vaker; de uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’, maar is zitten het nieuwe roken ook echt? Zitten is ongezond en kent grote risico’s, net zoals roken die kent. Maar is de uitspraak niet een beetje overdreven of wordt hij te letterlijk genomen? Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht stelt op de site van het UMC dat meer zitten het nieuwe roken is. Toch is niet iedereen het met hem eens. Kun je roken en zitten wel met elkaar vergelijken?

Dat zowel roken als te veel zitten ongezond is, is geen nieuw verhaal. Beide kennen vervelende risico’s voor de gezondheid. Veel zitten is gerelateerd aan weinig beweging, en weinig bewegen gaat weer samen met een vergrote kans op overgewicht, obesitas, diabetes type twee, en hart- en vaatziekten. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen; het lichaam bestaat uit spieren en beenderen die zijn afgestemd om flexibel en dynamisch te zijn. Ook de bouw van ons lichaam rekent op een goede doorbloeding zodat het bloed beter kan worden rondgepompt door ons lichaam, en dat daarbij onze organen genoeg zuurstof krijgen toegediend. Ook is beweging van het lichaam uiterst belangrijk voor de hersenen. Onvoldoende beweging zorgt voor een verminderde stroming zuurstof en bloed naar de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 8 uur per dag zittend doorbrengen. Je kan je dus voorstellen dat dit veel impact heeft op ons lichaam, en niet op een positieve manier.

De gevolgen van roken zijn voor de meesten wel bekend. Volgens het Trimbos instituut overlijden er jaarlijks ruim 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Zij komen te overlijden door ziektes die gerelateerd zijn aan roken, zoals vele soorten kanker en longziektes zoals longkanker en COPD. In 2020 rookte 20,2 procent van de groep 18 jaar en ouder. 3,2 procent is een zware roker, dat is ongeveer een pakje per dag.

Leefstijl 
Gerard Hoohenkerk is hartchirurg bij het Haga Ziekenhuis, en hij kan zich wel vinden in de stelling, zitten is het nieuwe roken. “Het zijn twee verschillende mechanismen die allebei slecht zijn voor de gezondheid. Inactiviteit is net zo schadelijk als roken. Het weinig bewegen heeft veel te maken met het leefpatroon van de mensen. Bij het meeste werk wordt gezeten, zelfs de timmerman moet soms zittend werk verrichten.” Ook benoemt hij dat veel zitten vaak samengaat met een andere ongezonde leefstijl. Namelijk ongezonde voeding, die op den duur weer ziektes kunnen veroorzaken zoals diabetes en hart- en vaatziekten. “Roken is slecht voor de gezondheid, en dat weten de meesten ook. Het gevaar ligt hem in dat steeds meer jongvolwassen roken, die op een jonge leeftijd nog niet de last hebben van lang termijneffecten. Zij zullen dus minder snel stoppen met roken.”

Bewegen is het antwoord
Iemand die vindt dat de stelling verkeerd verwoord is, is Hidde van der Ploeg, gezondheidsonderzoeker bij het Amsterdam UMC. Op de website van het Amsterdam UMC legt hij uit dat roken altijd ongezond is en zitten niet. Het probleem ligt bij het te veel zitten, maar zitten is over het algemeen comfortabel. Stilzitten is echt in ons leefpatroon gewandeld en het wordt ons ook gemakkelijk gemaakt. Je zit in de auto, achter je bureau, op de bank voor de tv, in het openbaar vervoer en noem zo maar op. Bewegen is het antwoord op vele klachten. Sporten en bewegen werkt stress verminderend. Stress heeft een slechte invloed op de stofwisseling, maar toch herkennen veel mensen in het bedrijfsleven dit fenomeen. Te veel stress en ongezonde stress is slecht voor de hersenen. Dat beetje bewegen op werk kan dus op lange termijn goed zijn voor je gezondheid. Probeer dus af en toe een wandeling te maken, op de fiets naar werk te komen, en wat vaker te gaan staan. Dit betekent niet dat je niet meer kan zitten of neerploffen op de bank, maar dat je een goede portie variatie moet vinden tussen bewegen en ontspannen op een dag.

Conclusie 
Dus als we zo even de cijfers naast elkaar houden, kunnen we zien dat te veel zitten inderdaad het nieuwe roken zal kunnen zijn. Beide zijn mechanismen met hoge gezondheidsrisico’s. Toch is misschien de vergelijking tussen de twee niet helemaal goed geplaatst, roken is altijd ongezond, en alleen te veel zitten is ongezond. Probeer wat vaker te bewegen en een goede portie variatie te vinden, en blijf van de sigaretten af.

Als je nog meer wilt weten over dit onderwerp, en de mening van Erik Scherder wilt zien. Klik dan hier: VoorElkWatNieuws

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.