Fact-Check: “Pre-workout middelen zijn een risico voor de gezondheid” claimt sportschoolhoudster Karin van Woerkom

Fact-Check: “Pre-workout middelen zijn een risico voor de gezondheid” claimt sportschoolhoudster Karin van Woerkom

Steeds meer sporters gebruiken pre-workout middelen om de sportprestaties te verbeteren. Het is hierbij de bedoeling om voor het sporten het middel in poeder of als drankje in te nemen, met als beloofde gevolg verbeterde sportprestaties. Dat klinkt ideaal, zo’n energiebooster. Maar is zo’n middel, zoals Karin claimt, daadwerkelijk een risico voor de gezondheid?

Als je met enige regelmaat in de sportschool te vinden bent, heb je er vast wel een keer van gehoord: pre-workoutmiddelen. Vaak is het middel verpakt in een pot, met een stoer design. Op het label staan vaak opvallende teksten, zo verkoopt fitnesssupplementengigant Body&Fit Pre-workout met ‘AK-47’ op het label, wat verwijst naar een geweer.

De krachtige teksten op de potten waarin het goedje verpakt is moeten energie uitstralen, wat precies is wat de gebruiker zou moeten krijgen na inname van het middel. Door de enorme hoeveelheden cafeïne dat pre-workout middelen bevatten, zouden gebruikers zelfs verslaafd kunnen worden aan het middel. Sporters zouden op den duur steeds meer van het middel nodig hebben om hetzelfde effect te evenaren: dit zou uiteindelijk kunnen lijden tot sterke afhankelijkheid van het middel.

Soester Sportschoolhoudster Karin van Woerkom na heftige ervaringen met leden die pre-workout gebruikten een enorme afkeer tegen het middel: “Ik wil het gewoon niet meer in mijn sportschool hebben”, laat Karin weten. Karin heeft verschillende keren te maken gehad met leden die onwel werden na gebruik van het middel: “Ze werden agressief of spuugden de kleedkamer onder.” Om taferelen als deze te voorkomen, heeft de Soester sportschoolhoudster iets bedacht. Sinds een aantal jaar heeft Karin prominent bovenaan al haar inschrijfformulieren duidelijk vermeld dat het gebruik van anabolen en pre-workout middelen binnen haar sportschool niet toegestaan zijn.

Om erachter te komen of de claim van Karin klopt, spreek ik met sport-dietiste Mirjam Bon. Mirjam is aangesloten bij de vereniging Sport Dietiek, en weet van alles op het gebied van sport, voeding en het gebruik van supplementen zoals pre-workout.

Foto: Unsplash

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *