Het belang van bewegen

Het belang van bewegen

Bewegen is gezond, en te veel zitten is ongezond. Weten wij eigenlijk wel hoe gevaarlijk te veel zitten is voor onze gezondheid? Wij leven in een zit cultuur, waar de meeste banen ook zittend verlopen. Maar hoe doorbreek je zo’n zit cultuur? 

Wie er te weinig beweegt verbrand niet de nodige energie. Hierdoor is de kans op overgewicht groter. Maar te weinig bewegen kan ook zorgen voor fysieke en mentale gezondheidsklachten. Bewegen helpt om stress te verminderen en je slaapt door genoeg beweging ook beter. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, voldoet 53 procent van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. De groep van 18 tot 34 beweegt het meeste.

Door de uitbraak van het coronavirus is er een verandering te zien in het beweeggedrag van mensen. Het normale gebruik van de sportscholen en sportverenigingen zat er nu niet bij. En ook zaten mensen door de maatregelen zoals het thuiswerk-advies meer thuis. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, baadt dit zorgen. “Het is belangrijk om het zitten te doorbreken. Een ommetje van een halfuur stevig doorstappen heeft al een heel positief effect op de hersenen. Of schaf een Worktrainer aan, zodat je ook tijdens het werk in beweging kunt blijven.”

In mijn reportage spreek ik met Erik Scherder, en Martijn Bary, oprichter van de Worktrainer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.