Messi wint voor zevende keer de Gouden Bal

Messi wint voor zevende keer de Gouden Bal

Lionel Messi met zijn zevende Gouden Bal | Foto: ANP

Lionel Messi won afgelopen maandagavond zijn zevende gouden bal. Door het tijdschrift France Football is hij, op de Ballon d’Or uitreiking in Parijs, verkozen tot beste voetballer van het jaar. De Argentijnse aanvaller van het Franse Paris Saint-Germain eindigde boven zijn grote concurrent van dit jaar, Robert Lewandowski van het Duitse Bayern München. “Messi heeft niet zo’n goed seizoen gehad als Lewandowski”, concludeert Bas van den Hoven, voetbaljournalist bij Voetbal International.

De Gouden Bal, ook wel bekend als de Ballon d’Or, is de belangrijkste individuele prijs voor een voetballer en gaat naar de beste voetbalspeler van het jaar. Elk land dat ingeschreven staat bij de FIFA levert één journalist af die mag stemmen voor dat land. In totaal zijn dat 180 voetbaljournalisten van over de hele wereld die punten uitdelen. Frans van den Nieuwenhof, van het Eindhovens Dagblad, mag dat al sinds 2000 namens Nederland doen. Overigens zette hij Messi dit jaar niet in zijn top vijf. Samen met Argentinië, Duitsland en Portugal heeft Nederland de meeste Gouden Bal-winnaars voort gebracht. Zeven stuks in totaal, gewonnen door Marco van Basten (3), Johan Cruijff (3) en Ruud Gullit (1).

Messi troefde nummer twee Lewandowski en nummer drie Jorginho af. De zevenvoudig winnaar won dit jaar voor het eerst in zijn carrière een internationale prijs met Argentinië. Ook won hij de Copa del Rey met zijn vorige club FC Barcelona. Na Messi was Lewandowski de grootste favoriet voor de Gouden Bal. De Poolse aanvaller scoorde 73 keer in 60 wedstrijden sinds de start van vorig seizoen. Ook verbrak hij het record van meeste goals in één Bundesliga seizoen met 41 doelpunten en won hij de Duitse landstitel en Supercup.

Niet iedereen is het eens met de winnaar van de Ballon d’Or. “Als je kijkt naar de prestaties van dit jaar, zou Lewandowski hem eigenlijk moeten verdienen. Zijn prestaties waren ongeëvenaard. Messi heeft daarentegen een best rommelig jaar gehad. Wel de Copa América gewonnen, maar die prijs staat niet heel hoog aangeschreven”, vertelt Van den Hoven. “Ik had het wel een beetje verwacht. Het is een commerciële verkiezing, georganiseerd door France Football. Het is natuurlijk aantrekkelijk voor hen om Messi als winnaar te hebben.”

Vorig jaar is er geen Gouden Bal uitgereikt. Toen is de uitreiking afgelast, omdat er volgens France Football te weinig wedstrijden zouden zijn gespeeld door het coronavirus. “Jij had de trofee vorig jaar verdiend. Ik hoop dat France Football hem alsnog aan jou uitreikt. Dat verdien je”, zei Messi dit jaar in zijn dankwoord tegen Lewandowski. “Als ik hoofdredacteur was van France Football dan zou ik dat zeker doen. Het is natuurlijk een super sympathiek gebaar. Het is ook niet goedkoop scoren, maar zou echt terecht zijn. Plus je komt weer even in de picture als tijdschrift”, aldus Van den Hoven.

Messi en Ronaldo zijn al jaren de overheersers op het gebied van de Ballon d’Or. Sinds 2008 is er slechts één andere winnaar geweest dan deze twee. Toch heeft Ronaldo in de afgelopen vier jaar geen Gouden Bal meer gewonnen en eindigde hij dit jaar zelfs buiten de top drie. “Zijn spel is veranderd. Hij is steeds meer een echte doelpuntenmaker geworden. En als je dan niet in een goedlopend geheel komt, kun jij minder goed shinen en prijzen pakken. Messi creëert meer zelf en heeft die teamgenoten misschien iets minder nodig”, legt Van den Hoven uit. De overheersing van de twee fenomenen lijkt dan ook op zijn einde: “Mbappé en Haaland beginnen steeds harder op de deur te bonken met hun indrukwekkende prestaties. Ronaldo blijft belangrijke goals maken, maar je ziet dat je nu als individu ook goed moet kunnen passen in een team. Echte teams winnen nu vaker, dan teams met de beste individuen. Datzelfde zie je bij Messi gebeuren.”

De Gouden Bal is niet de enige prijs die is uitgereikt. Zo ontving Alèxia Putellas de Ballon d’Or Féminin voor de beste vrouwelijke voetbalster van het jaar. Gianluigi Donnarumma won de Yashin Trophy voor de beste keeper van 2021. En de Spaanse Pedri van FC Barcelona ging er met de Kopa Trophy vandoor voor grootste talent van dit jaar. Terecht volgens Van den Hoven: “Hij heeft een geweldig jaar gehad. Ontzettend veel gespeeld en echt heel goed gespeeld. Veel Spaanse voetballers spelen alsof ze op het pleintje lopen. Het maakt ze niet uit hoe belangrijk een wedstrijd is of hoeveel druk erop staat. Pedri is precies zo.”

In de Sportcast spraken we met Bas van den Hoven over de Ballon d’Or uitreiking:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *