De ins en outs van microdosing

De ins en outs van microdosing

Het innemen van hele kleine hoeveelheden van een bepaalde stof, oftewel microdosing, is een trend die over is komen waaien vanuit Silicon Valley. Het gaat hierbij over psychedelische middelen die meestal van planten komen. De trend begint steeds meer mainstream te worden, met als doel de creativiteit en productiviteit te verhogen.

De letterlijke betekenis van microdosing is ‘in een kleine hoeveelheid’. Dit bekent dus dat je een micro hoeveelheid van een psychedelische drug tot je neemt om zo je denkvermogen, creativiteit en productiviteit te verbeteren. De drug zorgt ervoor dat je meer open gaat staan voor ervaringen, zowel goede als slechte. Omdat de hoeveelheid die je nuttigt van de psychedelische drugs zo weinig is, is het niet mogelijk er verslaafd aan raken. Dit komt doordat de hoeveelheid te klein is om je lichaam afhankelijk te laten worden van de drugs. Miguel Romeno is 28 jaar oud en woont in Amsterdam. Hij maakt wekelijks gebruik van microdosing.

Redenen

Er zijn verschillende redenen dat mensen aan microdosing beginnen. Een van de redenen kan dus zijn om je denkvermogen, creativiteit en productiviteit te verbeteren. Een andere reden is om te kunnen leven met PTSD of een depressie. De psychedelische effecten van hallucinogene drugs kunnen de effecten van trauma helpen verlichten.

Miguel is begonnen met microdosing uit pure nieuwsgierigheid: “Ik was gelijk geïnteresseerd toen ik er via een vriend van mij van hoorde. Ik ben namelijk helemaal niet van de psychedelische drugs, je verliest bij deze drugs vaak controle over je eigen lichaam en ik hou niet van die heftige trips”. Een vriend heeft hem toen goed uitgelegd over hoe het in zijn werking gaat en hij heeft daarna ook zelf nog de nodige research gedaan. “Ik was echt benieuwd of het daadwerkelijk zo is dat je creatiever gaat denken”. Hij is er dus via zijn vrienden mee in aanraking gekomen en die hebben hem ook advies gegeven over hoe hij het moet gebruiken. Ook heeft Miguel verschillende documentaires gezien over inheemse stammen en hoe zij omgaan met de psychedelische platen die zij daar uit de natuur halen.

Werking

De psychedelische drugs die gebruik worden voor microdosing zijn Psilocybine, LSD, DMT, Ayahuasca, Mescaline en Truffels. In het begin zal iedereen moeten experimenteren om te kijken wat het beste bij hem of haar past, dit geldt dus ook voor Miguel. Nu hij al wat langer doet aan microdosen heeft hij gevonden wat voor hem werkt. “Nu gebruik ik vaak truffels, puur of door middel van een chocolaatje. Ook gebruik ik LSD, maar liever niet omdat deze drug niet helemaal op natuurlijke basis is”.

Als je begint met microdosen ga je niet alleen experimenteren welke drug het beste bij je past, je gaat ook kijken naar welke hoeveelheid het beste voor jou werkt. Er komen hier verschillende factoren bij kijken: je gewicht, je lengte en je gevoeligheid voor een bepaalde soort drug. De meest gebruikelijke dosering ligt tijdens het microdosen tussen de 0,5 en 1,5 gram. Als je meer dan dit gebruikt valt het niet meer onder microdosen. Je hebt dan niet de micro-ervaring maar je komt meer in een trip.

Het verschilt per persoon hoe vaak ze de drug gebruiken, dit gaat meestal op een opbouwende manier. Een beginner doet meestal één dag wel en dan twee dagen niet. Dit is een protocol dat ze aanraden voor beginnende microdosers. Een gevorderde microdoser kan elke dag gebruik maken van de drugs zonder verslaafd te raken.

Nadelen

Miguel geeft aan dat er voor hem ook nadelen verbonden zijn aan microdosing: “Een van de nadelen is dat je meer open staat voor nieuwe ervaringen. Dit kan iets goeds zijn maar je staat ook open voor slechte ervaringen, die op dat moment dan nog zwaarder vallen. Dit kan erg moeilijk zijn. Wat ik een nadeel vind aan het gebruiken van LSD is dat ik de volgende erg moe ben”.

Een ander nadeel kan verslaving zijn. Je kan niet verslaafd raken aan de drugs zelf, door de lage hoeveelheid, maar wel aan het resultaat dat het microdosen je oplevert.

Onbekend

De reden dat men er niet veel over hoort in de mainstream media is doordat microdosing door sommige mensen beschreven wordt als een goddelijke ervaring. Zo zijn verschillende kerken over de hele wereld boos geworden om het gebruik ervan. Volgens hen is dit iets wat alleen in de kerk te vinden moet zijn. Zij verdienen onder andere hierdoor hun geld. Eerder is er al een rechtszaak geweest tussen een kerk en een hoogleraar aan Harvard.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *