Passief agressief gedrag als gevolg van angst

Passief agressief gedrag als gevolg van angst

“Nee laat maar”, “Nee jij weet het toch beter.” Opmerkingen die je te horen krijgt als iemand het niet eens met iets, maar dat eigenlijk niet durft te zeggen. Angst veroorzaakt bij sommigen passief agressief gedrag. Liesbeth Steenhof, psycholoog in Utrecht, legt uit hoe je met deze angst en met dit gedrag om kunt gaan. 

Stel een vriendin belt je op om dit weekend te gaan helpen met haar verhuizing. eigenlijk heb je een weekendje niks gepland, zodat je even tijd voor jezelf hebt. Vervolgens voelt het alsof het haar schuld is dat je daar bent, terwijl jij het eigenlijk zelf in handen hebt. daar komen dan opmerkingen uit voort die onaardig kunnen overkomen”, zegt Steenhof. Volgens haar hebben veel mensen niet door dat angst daar onder zit. Sommigen zijn bang voor de reactie als je nee zegt en kiezen er daarom juist bewust of onbewust voor om alsnog te gaan.

Angst kan je overkomen in verschillende situaties. Bij echt levensgevaar reageert je lichaam direct. Steenhof geeft daarbij het volgende voorbeeld: “Als er een auto op je af komt moet je je leven redden en voel je die angst sterk.” De situatie die eerder als voorbeeld werd gegeven, is geen levensgevaar. Steenhof geeft als tip dat je op de momenten dat je angst voelt, op je ademhaling gaat letten. “Als je goed op je ademhaling let, met name op het uitademen, gaat er een seintje naar je lichaam. Je hartslag vertraagd weer, dan word je rustiger.”

In deze reportage gaat verslaggeefster Judith Koers langs bij Liesbeth Steenhof om erachter te komen welke oefeningen helpen bij deze angst en hoe je omgaat met je eigen passief agressieve gedrag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.