Wanneer vertoon je passief agressief gedrag?

Wanneer vertoon je passief agressief gedrag?

Waarschijnlijk ben je vaker passief agressief dan je denkt. Het lastige van dit gedrag is dat het er vaak stiekem tussendoor glipt.  Maar wanneer ben je nou passief agressief? Het is een uiterste vervelende manier van communiceren. En kun je het afleren?  

 

‘’Nee hoor laat maar, jij weet het vast beter.’’ Passief agressief betekent eigenlijk ‘’vermomde vijandigheid’’, het is in elk geval geen goede manier van communiceren. Je lost er niks mee op en kwetst de ander er onnodig mee. Het zorgt alleen maar voor meer negativiteit. Zodra je zelf doorhebt dat je passief agressief bezig bent is er niet zo veel aan de hand, maar als het onbewust gebeurd is het een groter probleem.  

  

Een passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis is geen officiële diagnose, omdat er nog niet erg veel onderzoek naar gedaan is. Vroeger stond het wel als een stoornis in de DSM, dit is het handboek dat in de psychologie wordt gebruikt voor mentale aandoeningen. Dit is nu niet meer zo. Er zijn veel kenmerken die je kunt linken met passief agressief gedrag, zoals sarcasme, smoesjes, roddelen en norsheid. Wel hebben mensen met deze persoonlijkheid een gemeenschappelijk kenmerk, dit is namelijk de discrepantie tussen het denken (agressief) en het gedragen (passief). Gelukkig is het wel af te leren, hiervoor kun je bijvoorbeeld naar een therapeut. Maar je kunt het ook bij jezelf herkennen. 

 

Maar wat is nou eigenlijk passief agressief gedrag en welke kenmerken heeft dit gedrag?  Het gedrag heeft heel veel vormen en uitingen, een groot voorbeeld hiervan is sarcasme. Sarcasme is een bijtende vorm van spot, sommige zien het als humor maar veel zien het als een persoonlijke aanval. Wanneer iemand zegt dat iets ‘’mooi’’ is maar dit met een sarcastische toon zegt, vindt vaak het tegenovergestelde. Het is anders dan ironie, want dat is vaak anders bedoeld.  

Zo is er nog een hele lange andere lijst van voorbeelden die onder passief agressief gedrag behoren zoals: Uitstelgedrag vertonen, te laat komen, mokken, intimiteit vermijden, cynisch reageren, afspraken niet nakomen, minachtend doen en ga zo nog maar even door. Het komt dus vaker voor dan je denkt. Als veel van deze voorbeelden bij jou van toeppassing zijn, dan ben je misschien vaker passief agressief dan je denkt.  

 Maar hoe herken je dit gedrag nou bij jezelf? Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat je weet wanneer je het doet en of je überhaupt passief agressief gedrag vertoont. Wanneer gaat de knop om en wie heb je om je heen. In wat voor een situatie bevind je je?  

Als je dit voor ogen hebt kun je gaan kijken wat je nou precies triggert. Is dit een persoon? Of is het een situatie wat je passief agressieve gedrag aanwakkert? Wanneer dit duidelijk is kun je de confrontatie aan gaan en spreek je zelf rechtstreeks uit. Wees dus eerlijk en oprecht, sta open voor andere en je eigen angsten. Als je hier toch heel veel moeite mee hebt, kun je natuurlijk hulp zoeken bij een therapeut.  

 Het gedrag is soms opzettelijk, maar niet altijd. Vaak is het om iemand die zelf geen grenzen aangeeft uit te dagen. De echte oorzaak van passief agressief gedrag is niet echt bekend. Wel zijn er een paar dingen die mee kunnen spelen. Zoals bijvoorbeeld je opvoeding, het kan al ontstaan als je een kind bent. Door de bepaalde normen en waarden waarmee je opgroeit en de manier van de opvoeding.  

Ook door verdovende middelen zoals alcohol en drugs kun je passief agressief gedrag gaan vertonen. Vaak begint het gedrag met onzekerheid en een laag zelfvertrouwen. Het is een manier om conflict uit de weg te gaan. Ook zijn er gezondheidsklachten die samen kunnen gaan met het gedrag zoals, stress, ADHD, depressie, angststoornissen en zo gaat het lijstje nog wel even door. De oorzaken liggen dus breder dan de meeste mensen denken, omdat het met ontzettend veel verschillende factoren te maken heeft. 

In de Passief-Agressief Podcast wordt er met psycholoog Annemiek Brouwer doorgepraat over de oorzaak van passief agressief gedrag. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.