Fact-Check: “Sporten is de enige manier om fit uit deze crisis te komen”

Fact-Check: “Sporten is de enige manier om fit uit deze crisis te komen”

Sinds afgelopen zondag moeten sportscholen hun deuren om 17.00 uur sluiten

Met het ingaan van de nieuwe coronamaatregelen moeten sinds afgelopen zondag sportscholen hun deuren om 17.00 uur sluiten. Erben Wennemars gaf in een radio-uitzending van NPO-radio 1 aan het niet eens te zijn met deze maatregel. Volgens de oud-schaatser is sporten namelijk “de enige manier om fit uit de coronacrisis te komen.” Klopt dit of zijn er meer manieren om fit uit de coronacrisis te komen?

Met de sluiting van de sportscholen om 17.00 uur is het voor veel mensen sinds afgelopen zondag een stuk lastiger geworden om naar de sportschool te gaan. Voor veel van deze mensen is het namelijk door werk of school niet mogelijk om overdag te gaan sporten. Een groot probleem, aldus Erben Wennemars. De oud-schaatser benoemt dat het juist nu met de oplopende coronabesmettingscijfers zo belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid om te blijven sporten. “Sporten is de enige manier om fit uit deze crisis te komen”, aldus Erben Wennemars.

Jezelf zijn
Wat houdt ‘fit zijn’ precies in? Om de uitspraak van Erben Wennemars te kunnen checken is het van belang om dit te weten. Volgens praktijkverpleegkundige Alinda Docter houdt fit zijn in dat je jezelf bent en jezelf kunt zijn. Hiervoor is het nodig dat je je fit voelt op psychisch en op fysiek vlak. Het is hierbij van belang om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan door middel van sporten maar ook door de juiste voeding en de juiste balans  vinden tussen bezig zijn en rust houden. Zelfs werken kan er voor zorgen dat je je fit voelt, als je jezelf op mentaal gebied maar blijft uitdagen en je lekker iets te doen hebt. Docter: “Sporten is zeker een manier om fit uit de coronacrisis te komen, maar ik ben van mening dat dit niet de enige manier is. Het gaat erom dat je een bepaald doel hebt, en vooral dat je jezelf fysiek en mentaal uitdaagt. Dat kan op een heleboel manieren, dat hoeft niet alleen door middel van sporten.”

Geluksdrug
Duidelijk. Naast sporten zijn er ook nog andere manieren om fit uit de coronacrisis te komen. Al kan dat ene uurtje in de sportschool natuurlijk nooit kwaad. Op de korte termijn geeft sporten heel veel energie. Dit komt doordat tijdens de lichamelijke inspanning het hormoon endorfine wordt aangemaakt door het lichaam. Docter: “Endorfine is een geluksdrug die je zelf creëert tijdens het sporten, het laat je goed voelen.” Op de lange termijn zorgt sporten ervoor dat je fysiek en mentaal in orde blijft. Op fysiek vlak voorkomt sporten diabetes en hart- en vaatziekten. Op mentaal vlak zorgt de fysieke inspanning ervoor dat je je problemen verwerkt. Nu sporten in de sportschool na 17.00 uur niet meer mogelijk is, kan er ter vervanging een stevige avondwandeling worden gemaakt. Docter: “Als je voelt dat je hartslag omhoog gaat en dat je sneller gaat ademen, dan doe je het goed.”

Doel
Sporten is één manier om fit uit de coronacrisis te komen, maar zeker niet de enige. Om je fit te voelen is het van belang om jezelf fysiek en mentaal uit te dagen. Sporten in de sportschool is hiervoor een manier, maar een dagelijkse stevige wandeling en een baan of opleiding waarbij je een duidelijk doel voor ogen hebt, kunnen hier zeker ook aan bijdragen. De uitspraak van Erben Wennemars klopt dus niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *