Taboe: jonge moeders in Nederland

Taboe: jonge moeders in Nederland

Tiener of student zijn, dat betekent voor velen studeren, feesten en van alles uitproberen. Ook op seksueel gebied is er vaak een hoop uit te proberen. Moeder worden in je jongere jaren is niet hoe velen het studentenleven voor zich zien. Toch kiest een deel van de vrouwen die jong zwanger worden het kindje te houden. Er heerst een taboe in Nederland rondom jong moeder worden, of de vrouw er zelf voor kiest of dat het onverwachts was. Lóa Richter (21) is zelf nog geeneens drie weken geleden bevallen van haar eerste dochtertje.

Volgens cijfers van het CBS werden er afgelopen jaar ongeveer 1194 kinderen geboren bij moeders onder de twintig. Ruim tachtig procent van die moeders zijn achttien of negentien jaar oud. Het aantal tienermoeders in Nederland is sterk gedaald de afgelopen jaren, in 2010 telde Nederland nog ruim 2500 moeders onder de twintig jaar. Nederland telt vrij weinig tienermoeders ten opzichte van andere Europese landen. Bulgarije telt de meeste moeders onder de twintig.

 bron: CBS

Een jonge moeder ervaart net als moeders van een hogere leeftijd, dat een kind krijgen je leven verandert. Toch gaat een zwangerschap van een ‘oudere’ moeder vaak gepaard met blijdschap en felicitaties. Jonge moeders krijgen scheve blikken of krijgen nare opmerkingen van zowel de directe omgeving als van vreemden. Opmerkingen als “Een kind krijgt een kind” en “Je verpest je jeugd”. Ook laten de vrienden van jonge moeders hen vaak vallen.

Jong zwanger worden
Lóa is twee en een halve week geleden bevallen van haar eerste kindje. Lóa is inmiddels eenentwintig jaar, maar werd op haar negentiende voor het eerst zwanger. “In januari 2020, raakte ik onverwachts zwanger. Na even te hebben nagedacht, wisten mijn vriend en ik het zeker, we gingen het kindje houden.” Helaas zijn ze rond de negen weken het kindje kwijtgeraakt. Bij de echo werd het koppel vertelt dat het hartje was gestopt met kloppen. En dit gebeurde niet één, maar twee keer. Lóa was bang dat ze misschien wel helemaal geen kind kon krijgen, terwijl ze altijd al de wens had om jong moeder te worden. Maar op 13 maart 2021 wist ze het zeker, ze was opnieuw zwanger. Op 13 november 2021 werden Lóa’s gebeden verhoord. Na drie keer zwanger te zijn geweest, beviel ze die dag van een gezond meisje.

Eenzaam en onbegrepen
Het gezinnetje van Lóa zit op een roze wolk. Ze merkt dat steeds minder mensen in haar omgeving wat naars te zeggen hebben over haar jonge zwangerschap. Bij de eerste zwangerschap was het erger. “Misschien is het dat ik nu eenentwintig ben in plaats van negentien. Ik merk wel dat steeds meer mensen inzien dat ik echt heel graag moeder wil zijn, en daar ook echt veel voor over heb.” Lóa is door de jaren heen vriendinnen verloren, heeft zich vaker eenzaam gevoeld en heeft zich moeten wapenen tegen nare en neerbuigende reacties. “Vaak kreeg ik te horen dat ik mijn jeugd zal verpesten. En sommige vriendinnen spraken niet meer tegen me. Ik probeer me hard te maken, maar het doet wel pijn.” Ook merkte Lóa op zich af en toe eenzaam te voelen. Ze werd niet meer uitgenodigd omdat ze zwanger was. “Ik weet dat ik niet kan drinken, maar ik kan er toch best bij zijn en geen alcohol drinken dacht ik.”

Maar niet alleen haar nabije omgeving gaf nare reacties, ook van vreemden kreeg ze afkeurende blikken en soms zelfs opmerkingen. “Ik weet nog goed dat mijn vriend en ik in de supermarkt waren, en dat er een meisje ons al heel afkeurend aankeek. Om vervolgens ook nog te zuchten en te benoemen hoe typisch ze ons vond.” Lóa geeft aan daar wel moeite mee te hebben. “Aan de ene kant denk ik: jij kent mij niet, dus jouw mening maakt niks uit. Maar aan de andere kant denk ik ook: jij kent mij niet, en je weet niet wat mijn situatie is. Waarom vind je het nodig mij te beoordelen?” Lóa snapt niet goed waar het taboe van jonge moeders vandaan komt. Zijzelf weet waar ze aan is begonnen, en heeft zelf alle keuzes bewust kunnen maken. Ook heeft ze toekomstplannen en word het koppel door velen in haar omgeving ondersteund.

Tips
Als jonge moeder zal je je misschien vaker onbegrepen of eenzaam voelen door het nog heersende taboe in Nederland rondom jonge moeders. Zo zijn er verschillende platforms met tips, informatie, hulp en een luisterend oor voor jonge (alleenstaande) moeders. Zoals het platform tienermoeders.nl. Lóa heeft alles nu een plekje kunnen geven. Haar tips voor andere meiden in dezelfde situatie? “Blijf praten, eenzaamheid is soms heel lastig. Zoek andere meiden op met soortgelijke situaties, of een vertrouwenspersoon. En de allerbelangrijkste tip is, sta altijd achter je eigen keuzes, wat anderen er ook van zeggen!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.