Seksuele gelijkheid is nog steeds niet vanzelfsprekend

Seksuele gelijkheid is nog steeds niet vanzelfsprekend

Dat iedereen gelijkwaardig is in bed en kan genieten van seksueel genot is anno 2021 nog niet altijd het geval. Helaas is dit in praktijk niet zo en zijn er meerdere ongelijkheid op seksueel gebied. Nog altijd hebben veel vrouwen pijn bij het vrijen en is er een orgasmekloof tussen mannen en vrouwen.

Uit onderzoek van Ellen de Haan, hoogleraar seksuele gezondheid, blijkt dat mannen en vrouwen in de aanleg vrijwel hetzelfde zijn als het gaat om seks. In de samenleving hebben mensen ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Daar is seksualiteit heel erg mee vervlochten. Vrouwen zijn kuis. Mannen zouden veel gemeenschap moeten hebben, voor de voortplanting. Het idee heerst nog erg dat ‘penis-in-vaginaseks’ het lekkerst moet zijn, omdat dat het gedrag is dat ons reproductief succesvol maakt. Maar in realiteit hebben we heel weinig seks nodig om ons voort te planten.

Pijn tijdens seks
Uit een groot Brits onderzoek onder 7.000 vrouwen in Groot-Britannië dat is gepubliceerd in BJOG ‘An International Journal of Obstetrics and Gynaecology’ is gebleken dat maar liefst één op de tien vrouwen pijn heeft tijdens de seks. Dit zijn vooral jonge meiden die doordrongen zijn van het idee dat seks draait om penetratie en van het idee dat ze geen echte vrouw zijn als ze dit niet kunnen faciliteren. Er komt naar voren dat vrouwen die kampen met pijn tijdens de seks vooral last hebben van vaginale droogte, een angstig gevoel tijdens de seks en vinden ze het moeilijk om te genieten van de seks. Maar de onderzoekers benadrukken dat er talloze andere redenen kunnen zijn waarom er pijn tijdens de seks wordt ervaren – dit kan namelijk zowel fysiek als mentaal zijn.

Orgasmekloof
Naast dat veel vrouwen pijn hebben tijdens seks zit er een groot verschil in orgasmes tijdens seks. 95 procent van de mannen komt klaar tijdens de seks en bij de vrouwen is dat slechts 30 procent. Het is een feit dat penetratie voor vrouwen niet de meeste efficiënte manier van stimulatie is. Veel mensen denken dat de vagina het meest gevoelige seksuele orgaan is, maar dat is juist niet zo. Het gevoeligste gedeelte bij een vrouw is de clitoris

Seksuele voorlichting
Om te streven naar seksuele gelijkheid is het belangrijk om bij de seksuele voorlichting te beginnen. De seksuele voorlichting heeft zich de afgelopen vijftig jaar, met ups en downs, positief ontwikkeld. Praten over anticonceptie en soa’s werd uit de taboesfeer getrokken. Tegenwoordig wordt ons geen verhaal over bloemetjes en bijtjes meer voorgeschoteld, maar films met mensen van vlees en bloed.

Toch laat de voorlichting nog steeds veel te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Jongeren beoordelen de seksuele opvoeding die ze op school krijgen met een 5,8. Nu zullen de meesten wiskunde ook geen 10 geven, maar in het geval van seksuele voorlichting missen de lessen aantoonbaar concrete informatie. Leerlingen leren vooral over anticonceptie, voortplanting, soa’s en hiv. Onderwerpen als seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksuele diversiteit, seksueel plezier en seks in de media blijven goeddeels achterwege.

Anna Jansen
Anna Jansen is werkzaam als trainer in seksuele gezondheid en geeft sinds 2017 workshops en lezingen over seksuele opvoeding en ontwikkeling. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp Vaderschap en Seksuele Opvoeding en richt zich sindsdien met veel plezier op het thema seksualiteit.

Dit doet ze onder andere doordat ze in 2017 haar Instagram account @de_sekswijzer oprichtte. Met haar pagina wilt ze focussen op seksueel genot en plezier. Maar dat is niet het enige. Met haar Instagram wilt ze ook mensen meegeven dat een clitoris niet alleen een knopje is en verteld ze hoe je het kan stimuleren. “Ik wil een wereld zónder dubbele seksuele moraal, zónder slut-shaming en zónder orgasmekloof”, schrijft ze op haar Instagram account.

In de podcast ‘Don’t Tell Mom’ vertelt ze meer waarom ze haar Instagram account is opgestart en wat ze graag met haar Instagram iedereen mee zou willen geven. Ook vertelt ze in de podcast hoe nou écht de clitoris werkt en meer op het gebied van seksuele ongelijkheid.

Ben je benieuwd naar het interview van Anna Jansen? Klik dan hieronder:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *