Van Gerwen loopt de majortitel mis en bereidt zich voor op het WK

Van Gerwen loopt de majortitel mis en bereidt zich voor op het WK

Michael van Gerwen heeft afgelopen zondag, tijdens de Players Championship Finals (PCF), verloren van de excentrieke Schot Peter Wright. Dit betekent dat de Nederlander geen enkele majortitel meer in zijn bezit heeft. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2011.

Dit verlies valt te verklaren, zegt Pim Huberts, mede-eigenaar van DartsActueel en sportredacteur van De Gelderlander: “Aan de ene kant ligt het aan de vorm van Van Gerwen in de laatste paar maanden. Dat geeft natuurlijk een enorme knauw in zijn zelfvertrouwen. Aan de andere kant heeft hij naam van absolute wereldtop. Dus dit mag hem simpelweg niet gebeuren. Die stempel begint hij langzamerhand kwijt te raken.” Tevens ziet Huberts het zelfvertrouwen van Van Gerwen met de maand kelderen: “Dat is wel eens beter geweest. Op dit moment zijn er ontzettend veel (nieuwe) darters die beter in hun vel zitten. Van Gerwen is iemand die vrij arrogant en zeker kan overkomen, terwijl dat in werkelijkheid niet altijd zo is. Tegenstanders beginnen meer en meer in te zien dat er kansen zijn om Van Gerwen te verslaan.”

Een potje darten vormt zich de laatste jaren als een mentaal spel, waarin twee spelers op verschillende manieren elkaar uit de wedstrijd proberen te spelen. De één juicht heel overdreven, en de ander hanteert een trage manier van gooien. Daarbij zijn twee factoren enorm van belang: het publiek en de relatief nieuwe tegenstanders (dit jaar op het WK zijn dat ook twee vrouwen). Iedereen weet inmiddels hoe het publiek reageert als er een vrouw het podium betreedt. En dat is zeker niet gek, aangezien dartsters als Lisa Ashton en Anastasia Dobromyslova gewoon goed presteren. Als mannelijke darter is het dan best lastig om je staande te houden, en je niks aan te trekken van de soms kolkende mensenmassa in Blackpool. Maar zijn zij ook de favorieten? “ Op dit moment niet. Ik gok dat spelers als José de Sousa, Peter Wright en Gerwin Price eerder kans maken om de titel naar zich toe te slepen”, verwacht Huberts.

Darten wordt vaak gezien als een ‘kroegsport’, maar daar is Huberts het niet helemaal mee eens. “De populariteit lijkt wat gedaald te zijn, maar is nog steeds aanwezig. Ik heb zelf vroeger ook gedart en darters geïnterviewd over de sport. Dat tekent de toegankelijkheid, wat je bijvoorbeeld niet zo snel hebt bij voetbal. Tijdens de WK’s is het verbazingwekkend hoeveel mensen er voor de buis zitten. RTL7 zendt altijd de belangrijke toernooien uit. Dit is een goede manier om de populariteit van deze mooie sport in stand te houden.”

Op woensdag 15 december begint het WK in Alexandra Palace ‘Ally Pally’. In de tweede ronde speelt ‘Mighty Mike’ tegen de winnaar van de relatief onbekende Chas Barstow en John Norman jr. In de “Sportcast” van deze week, sprak ik met Tim Huberts, mede-eigenaar van Dartsactueel en sportredacteur bij De Gelderlander. Hij verklaart het verlies van Van Gerwen, benadrukt de moeilijkheden op het podium en kijkt alvast vooruit naar het WK.

http://

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.