Is het onverantwoord om wedstrijden te spelen als er niet getraind kan worden?

Is het onverantwoord om wedstrijden te spelen als er niet getraind kan worden?

Sinds afgelopen zondag geldt de ‘avondlockdown’ in Nederland. Dat betekent dat niet-essentiële sectoren tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht moeten zijn. Hierdoor mogen onder andere amateursporters na 17.00 uur niet meer sporten. Veel trainingen worden dan ook afgezegd, maar er kunnen in het weekend eventueel wel wedstrijden gespeeld worden.

In een statement van de KNVB sprak de nationale voetbalbond over de gevolgen van de ‘avondlockdown’. “Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind. De KNVB gaat alle scenario’s per categorie (de A-categorie en de pupillen, junioren en senioren in de B-categorie) in kaart brengen en zal komende week een besluit nemen.”

“Spelen van wedstrijden zonder trainingen verhoogt het risico op een blessure”

Volgens de KNVB is het spelen van wedstrijden onverantwoord als er niet getraind kan worden. Stefan Janssen werkt bij de Hogeschool Utrecht en is Hoofd Master Fysiotherapie, gespecialiseerd in de sportfysiotherapie. “Onverantwoord is natuurlijk een term die multi-interpretabel is, dus de vraag is wat er wordt verstaan onder onverantwoord. Ik zou het eerder anders willen formuleren: het spelen van wedstrijden zonder trainingen verhoogt het risico op een blessure in de toekomst. Of het daarmee onverantwoord is, is wat mij betreft een discussie waard.”

Als je twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt, dan krijg je continu een prikkel, vertelt Janssen. “Dat is onderhoudend voor je conditie, spiervermogen en reactievermogen. Hierdoor kun je handelen op de momenten dat dat moet in een wedstrijd. Als je die trainingsmomenten niet meer hebt, en je hebt gewoon één wedstrijd per week, dan kun je je voorstellen dat die prikkel verdwijnt. Dat zorgt ervoor dat jij uiteindelijk je fysieke fitheid langzaam maar zeker gaat verliezen. Met een toenemende vermoeidheid ontstaat ook een toenemende kans op blessures.”

Volgens Janssen leidt het spelen van wedstrijden zonder te trainen dus tot een verhoogd risico op het ontstaan van blessures. “Door een verminderde fysieke fitheid die ontstaat en door een verminderd reactievermogen, wat ontwikkeld wordt op het moment dat de prikkel gewoon niet vaak genoeg toegediend wordt.”

Is het onverantwoord? “Het verschilt eigenlijk per niveau”

Wim Kapteijn is sinds februari 1983 fysiotherapeut en werkt bij Fysiotherapie Weesp. Volgens Kapteijn is het “moeilijk in te schatten” of het spelen van wedstrijden “onverantwoord” is, zoals de KNVB beweert. “Blessures ontstaan vaak door overbelasting, dus het hoeft niet per definitie direct blessures op te leveren. Behalve als mensen teveel willen. Wat je bijvoorbeeld vaak in een fitnesscentrum ziet, is dat mensen beginnen met 10 kilogram weerstand en op een gegeven moment – binnen twee weken – naar 30 kilogram gaan. Daar is ons lichaam niet op gebouwd.”

Als je gaat trainen is het beter om ook daarin regelmaat te houden, zo vertelt Kapteijn. “Ook iedere dag trainen is niet verstandig. Er moet ook rust zijn voor het lichaam, een herstelfase.” Als je niet traint, maar wel wedstrijden gaat spelen, dan is er een belangrijke factor die meespeelt, denkt de fysiotherapeut. “Hoe ga je voetballen? Ga je als een gek voetballen, of ga je rustig een potje voetballen? Daar zit natuurlijk een enorm verschil in qua belasting. Het verschilt per niveau eigenlijk.”

De KNVB heeft ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende niveaus. Afgelopen maandag kwamen zij opnieuw met een statement, waarin ze spraken over het vervolg van de competities. De A-categorie (prestatiecompetities) gaat dit weekend niet door. De B-categorie (recreatieve competities) kan dit weekend wel doorgang vinden. Donderdagavond maakte de voetbalbond bekend dat de A-categorie tot aan de winterstop wordt stilgelegd en de B-categorie wedstrijden kan blijven spelen tot de winterstop.

Conclusie

Het spelen van wedstrijden zonder te trainen leidt tot een verhoogd risico op blessures. Volgens Janssen komt dat door een verminderde fysieke fitheid en door een verminderd reactievermogen. Alleen of het spelen van wedstrijden zonder trainingen ook onverantwoord is, is volgens hem een discussie waard. “Onverantwoord is natuurlijk een term die multi-interpretabel is, dus de vraag is wat er wordt verstaan onder onverantwoord.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *