Nodig naar de wc? Daar ken ik wel een trucje op!

Nodig naar de wc? Daar ken ik wel een trucje op!

Iedereen kent het wel: heel nodig moeten plassen, terwijl er geen wc in de buurt is. Hier zijn verschillende oplossingen voor, zoals ongemakkelijk een winkel inlopen om te vragen of je daar naar de wc mag. Je kunt ook een app downloaden, waarin staat waar een openbaar toilet beschikbaar is. Tiktokker @paulfoisy heeft een nog betere oplossing als je nodig naar de wc moet, namelijk: tegen de achterkant van je bovenbeen aan wrijven.

Op TikTok kwam ik de Amerikaanse tiktokker @paulfoisy tegen. Hij maakt video’s over hoe je jouw lichaam in de maling kan nemen. Een van de hacks die hij heeft genoemd is: Als je nodig moet plassen, wrijf op de achterkant van je bovenbeen. Dit zorgt ervoor dat je brein afgeleid is en zo vergeet je dat je überhaupt moet plassen.

Hersenen

“Onze hersenen helpen ons door middel van allerlei trucs om zo de wereld te kunnen begrijpen. Dit gaat altijd zonder dat je het merkt”, zegt dr. Cupen, neuroloog van het UMC. Pas als je hersenen het even niet meer begrijpen of niet meer weten wat ze moeten doen, doordat ze voor de gek worden gehouden, merk je hier iets van. Dit heb je bijvoorbeeld als je kijkt naar een optische illusie. Dat werk als volgt: jij ziet iets, maar je hersenen interpreteren het heel anders. Meestal trap je er met open ogen in, want je eigen hoofd houd je voor de gek.

Hoe je hersenen jou voor de gek kunnen houden kan jij jouw hersenen ook voor de gek houden. Zo noemt dr. Cupen een goed voorbeeld om je hersenen in de maling te nemen.“Als je je bezeerd hebt en naar een foto van iemand anders kijkt, die er veel erger aan toe is, vergeet je je eigen pijn. Je brein is dan afgeleid en vergeet als het ware dat jij pijn hebt”. Een ander voorbeeld is als je een verstopte neus hebt en je je adem inhoud je heel veel adrenaline in je lichaam krijgt omdat je hersenen denken dat er iets aan de hand is omdat je gestopt bent met ademen. Door de adrenaline gaat je neus weer lopen en ben je van je verstopte neus af.

Werkt het of niet?

De grote vraag is natuurlijk of je niet meer hoeft te plassen, nadat je op de achterkant van je bovenbeen wrijft. Het antwoord is helaas nee… Je brein is in de maling te nemen, maar helaas niet zo makkelijk. De enige manier om je hersenen in de maling te nemen, is door middel van een visueel beeld, dus niet door een aanraking of gevoel. Het enige wat je kunt doen door middel van het wrijven, is je hersenen tijdelijk afleiden. Maar zodra je stopt met wrijven zal je al snel weer naar de wc moeten.

Wat wel werkt tegen dit probleem is je benen bewegen. In je zenuwenstelsel zitten verschillende controlecentra voor je blaas, waarvan maar één in je ruggenmerg. Mensen met ruggenmergletsel, zoals een dwarslaesie, kunnen dan ook moeite hebben met hun plas ophouden. Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in, en de motoriek van, je benen aan. Ze zitten dus dicht bij elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden. Als je wiebelt met je benen onderdruk je de activiteit van zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. Hiermee kun je de drang om te plassen verminderen.

Volgens uroloog Bertil Blok van het Erasmus MC werkt het ook om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Dit doe je door je billen ongeveer tien seconden samen te knijpen. Na ongeveer vijf minuten zal de drang om te plassen weer toenemen, maar dan kun je dit gerust nog een keer doen. Er zijn dus genoeg andere manieren om te voorkomen dat je in je broek plast als er geen wc in de buurt is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.