Op vrijdag dragen we paars

Op vrijdag dragen we paars

Foto: sharon McCutcheon via Pexels

“On Wednesdays we wear pink”, maar op vrijdag dragen we paars. En dit doen we niet zomaar. Aankomende vrijdag is het namelijk Paarse Vrijdag. Dit is de dag dat men paars draagt om solidariteit te tonen naar de LHBTIQ+ gemeenschap en dit wordt elk jaar gevierd op de tweede vrijdag van december. Naast een zichtbaarheidsactie is de dag een moment om er in lessen op school aandacht aan te besteden. Op een heel aantal middelbare scholen gebeurt dit dan ook.

Vaak wordt er in Nederland gedacht dat wij op het gebied van acceptatie richting de LHBTIQ+ community er best goed voor staan. We waren immers het land die als eerste het homohuwelijk legaliseerde en we hebben in Amsterdam een bloeiend queer ( dit is een parapluterm voor iedereen binnen de gemeenschap) uitgaansleven. Maar ondanks deze ‘goede start’ valt er ook bij ons nog aan een hoop te werken. Er is nog steeds sprake van buitensluiting en afkeuring, en in sommige gevallen zelfs agressie.

Velen hebben het vaak niet eens door maar het begint vaak klein. Zo is het woord homo anno 2021 nog steeds het meest gebruikte scheldwoord in Nederland, vertelde COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een interview met het NRC. Het wordt gezien als een diepe belediging, voor mannen of jongens vaak zelfs als een aantasting in de mannelijkheid. Kinderen krijgen dit woord vanaf ongeveer acht jaar oud al te horen en associëren het met iets negatiefs (bron: Media en Maatschappij). Op scholen hoor je het vaak maar ook vele volwassenen zien het woord nog steeds als scheldwoord, ook op latere leeftijd.

Maar helaas blijft het niet altijd bij schelden en loopt het nog steeds te vaak uit tot geweld. Zoals eerder dit jaar werd de 14-jarige tiener Frédérique zwaar mishandeld door een paar jongens. “Ben je een jongen of een meisje?”, werd haar gevraagd. “Dat maakt toch niet uit?”, antwoordde ze maar dit antwoord beviel haar belagers niet. Ze moest door haar verwondingen naar het ziekenhuis. Dit soort dingen gebeuren nog steeds, ook in Nederland. Maar er hoeft geen gepest of geweld bij te komen om het voor sommigen al lastig genoeg te maken. Niet iedereen kan uit de kast komen in een veilige omgeving. LHBTI’ers worden ook vandaag de dag nog regelmatig buitengesloten of zelfs verstoten door familie en vrienden. Uit angst hiervoor zijn er dan ook veel queer mensen die niet uit kast durven, of kunnen komen.

Geschiedenis

De oorsprong van Paarse Vrijdag ligt in het buitenland. Hier wordt namelijk vanaf 2010 de zogeheten ‘Spirit Day’ georganiseerd. Deze dag was het initiatief van de Canadese studente Brittany McMillan. Zij wilde haar solidariteit tonen nadat er in de media veel aandacht was voor het hoge zelfmoordpercentage onder LHTBIQ+ jongeren.  In de VS wordt er tegenwoordig inmiddels naar schatting door enkele miljoenen mensen paars gedragen op de dag.

Toen een schoolvriendin van de Nederlandse Nazmul Rahman-Zaman terug kwam uit de Verenigde Staten vertelde zij hem over deze ‘Spirit Day’.  Op dat moment was Nazmul bezig met de oprichting van een gay-straight alliance. Dit was toen der tijd de eerste in Friesland. Na gesprekken met belangenorganisaties is hier Paarse Vrijdag uit ontstaan.

Ook is er een Paarse Vrijdag Krant opgericht: de krant voor en door scholieren. Deze krant is bedoeld als gespreksstarter en lesmateriaal wat op meer dan 250 scholen elk jaar gelezen wordt. Hierin staan persoonlijke verhalen van leerlingen centraal. Deze kunnen mogelijk dienen als nieuwe rolmodellen.

Paars

Het idee voor het dragen van de kleur paars komt van de Canadese ‘Pink Shirt Day’. Deze Canadese dag staat symbool voor (anti-)pesten. Maar bij Paarse Vrijdag is er niet zomaar een kleur gekozen. Ook het dragen van de kleur paars is dus begonnen in Amerika tijdens Spirit Day. In de regenboogvlag, die sinds de jaren zeventig als symbool fungeert voor de homobeweging, zit ook de kleur paars. De vlag, ontworpen door activist Gilbert Baker, heeft in zijn origine acht kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Alle kleuren hebben een betekenis. De paarse kleur staat voor ‘spirit’ (karakter).

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 19 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws in zowel binnen- als buitenland. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *