Prinses Amalia is achttien jaar

Prinses Amalia is achttien jaar

DEN HAAG - Prinses Amalia tijdens de zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch. ANP ROYAL IMAGES FRANK VAN BEEK

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, ook wel Amalia genoemd, is afgelopen dinsdag 18 jaar geworden. Amalia is de kroonprinses van Nederland en het oudste kind van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Ze is nu volwassen en is daarmee troongerechtigd. Al wil ze nu nog niet de troon overnemen.

Het leven van Amalia zal nu in het teken staan van haar toekomstige rol als koningin van Nederland. Nu ze achttien jaar is kan Amalia koningin worden als haar vader Willem-Alexander zou overlijden of afstand zal doen van de troon. In de Grondwet staat er in de erfopvolging vastgesteld dat zij de troon dan moet overnemen. Toen ze nog minderjarig was zou ze Maxima, haar moeder, kunnen laten optreden als regentes tot ze achttien jaar werd. Nu zal dit niet zo heel gemakkelijk meer gaan.

Amalia wordt nu ze volwassen is ook ingeleid in de Raad van State, hier houdt ze 8 december een toespraak. Ze wordt niet officieel lid van de Raad, maar ze mag wel deelnemen aan de ceremoniële vergadering en ook aan de afdeling Advisering. Ze gaat hier kennis opdoen over wetgeving en het staatsrecht, dit gaat haar helpen om zich voor te bereiden op haar toekomstige taak als koningin. Amalia heeft verder geen stemrecht in de Raad van State. Dit is hetzelfde bij Willem-Alexander, die voorzitter is van de Raad. Ze zijn eigenlijk alleen aanwezig bij officiële gelegenheden.

Amalia gaat geen gebruik maken van haar stemrecht en zal dus ook niet gaan stemmen tijdens de verkiezingen. Willem-Alexander, Maxima en Beatrix doen dit ook niet. Dit doen ze niet omdat het stemmen in Nederland geheim is, dit zou kunnen leiden tot speculaties op welke partij de koning en koningin stemmen. Het koninklijk huis moet onpartijdig zijn en als ze gaan stemmen kan dit voor ophef zorgen.

Het weigeren van het koningschap zit er niet meer in, maar Amalia heeft ook toegezegd dat ze koningin wil worden en bereid zich er al op voor. Amalia heeft nu een tussenjaar, waarin ze stages in het binnen- en buitenland volgt. Ze wil waarschijnlijk volgend jaar gaan studeren. Welke studie het gaat worden is nog niet duidelijk, maar haar interesses liggen bij economie, rechten en geschiedenis. Ze wil graag haar bachelor in Nederland behalen en haar master in het buitenland. Volgens de familietraditie is Leiden een logische studiestad, omdat haar voorgangers daar ook studeerden. Maar daar is Amalia nog niet over uit.

Ze heeft wel een brief naar demissionair premier Mark Rutte geschreven. Ze zal de toelage van 1,6 miljoen euro waar ze recht op heeft nu ze achttien is terugstorten zolang ze studeert. Ze vond het oneerlijk tegenover andere studenten in Nederland, omdat ze er zelf nu nog geen tegenprestatie tegenover kan stellen. Ze heeft zo ook meer ruimte voor haar eigen ontwikkeling.

Claudia de Breij heeft voor de achttiende verjaardag van Amalia een biografie geschreven over het leven van de toekomstige koningin. Het is een traditie dat er een boek uitkomt van de troonopvolger rond de achttiende verjaardag. Er waren binnen twee weken al 100.000 exemplaren verkocht, wat ongekend veel is in zo’n korte tijd. Claudia ontmoette de prinses afgelopen zomer meermaals, zodat zij Amalia beter leerde kennen en zo het boek kon schrijven. Het boek zorgt ervoor dat je kennis kunt maken met de beoogde troonopvolger. Het boek gaat onder meer over haar schooltijd, haar liefde voor muziek en over haar toekomstige rol als koningin van Nederland.

Maar het vertrouwen in het koningshuis is de afgelopen jaren gedaald, blijkt uit cijfers van de NOS. Hoe gaat dit vertrouwen eruitzien als Amalia koningin wordt? En hoe stonden Willem-Alexander en Beatrix erin toen ze 18 jaar werden? In onze talkshow van Voor Elk Wat Nieuws gaan we in gesprek met koningshuisdeskundige Justine Marcella.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.