Fact-check: “Als een persoon eenzaam is, slaapt hij of zij meer”

Fact-check: “Als een persoon eenzaam is, slaapt hij of zij meer”Score 0%Score 0%

Op het populaire sociale media platform Tik Tok gaat momenteel een video viral, waarin beweerd wordt dat eenzame personen meer slapen. De video heeft op het moment van de publicatie van dit artikel meer dan zeven miljoen weergaven, en is gepubliceerd door een account met meer dan honderdduizend volgers.

De video waarin de claim gedaan wordt is dus door miljoenen mensen bekeken, maar klopt wat er beweerd wordt eigenlijk wel?

Misschien is dit de eerste keer dat je deze claim hoort, maar toch staat het internet er vol mee. ‘Dan kun je het antwoord toch op internet vinden?’, zal je simpelweg denken. Dat is absoluut niet het geval: zodra je op Google zoektermen als ‘verband eenzaamheid en slapen’ intikt, krijg je lijsten met verschillende publicaties, waarin verschillende verbanden worden gelegd. Erg verwarrend.

In de publicaties worden verschillende verbanden benoemd tussen slaappatroon van de mens en het eenzaam zijn. Zo zijn er artikelen waarin er gesproken wordt over een verband tussen eenzaamheid en slaapgebrek, en eenzaamheid en overmatig veel slapen. Dat is opmerkelijk, omdat beide verbanden praktisch gezien het tegenovergestelde van elkaar aangegeven.

Om erachter te komen hoe dit te verklaren valt, besloot ik contact op te nemen met psycholoog en psychosynthesetherapeut Christel van Eijnatten. Volgens Christel zouden veel mensen snel denken dat eenzame mensen meer tijd hebben, doordat ze geen of weinig sociale contactmomenten hebben. Als gevolg van het overhouden van tijd, zouden eenzame mensen ‘de tijd en eenzaamheid wegslapen’. Dit is volgens Christel en haar jarenlange ervaring als psychologe echter een te vlotte aanname.

Soorten eenzaamheid

Eenzaamheid is een breed probleem, met een breed palet aan oorzaken en gevolgen. Volgens van Eijnatten speelt er meer mee bij ervaren eenzaamheid onder de mens: fysieke, psychische, en of psychiatrische problematiek bijvoorbeeld. Ook duidt Christel duidelijk aan dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn, en dat we deze dus niet te snel over een kam moeten scheren. Elke soort eenzaamheid an sich heeft haar eigen oorzaak, gevolg en achtergrond. Elk mens heeft een ander gevoel bij eenzaamheid, en gaat hier anders mee om. Misschien herken je dit zelf ook: heb je een groter sociaal netwerk nodig dan anderen? Of is een klein sociaal netwerk voor jou meer dan voldoende?

Eenzaamheid is zoals Christel eerder aangaf een breed probleem, wat verschillende achtergronden als oorzaak kan hebben. Toch is de definitie van het begrip ‘eenzaamheid’ glashelder: eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Wat niet altijd even glashelder is voor mensen, is het verschil tussen iemand die zich ‘eenzaam’ of ‘alleen’ voelt. De twee woorden doen voor veel mensen hetzelfde vermoeden, maar niets is minder waar: als een mens veel alleen is, heeft hij of zij niemand om hem of haar heen. Wanneer iemand nagenoeg geen sociale contacten heeft, duidt dit op een sociaal isolement, wat neer komt op eenzaamheid.

Omdat ieder mens een ander gevoel heeft bij eenzaamheid, gaat iedereen hier op zijn of haar eigen manier mee om. Sommige mensen houden door een gebrek aan sociale contacten veel tijd over, wat volgens Christel een oorzaak zou kunnen zijn van langer slapen. Tegelijkertijd zou het kunnen, zoals er in verschillende artikelen op het internet beweerd wordt, dat eenzaamheid een oorzaak is van slapeloosheid. Zo zou het kunnen dat eenzame mensen piekeren om het feit dat zij zich eenzaam voelen, wat resulteert in slapeloosheid.

De claim van het populaire Tik Tok account kan voor sommige mensen kloppen, maar dat hoeft dus niet voor iedereen zo te zijn. Dit komt doordat er verschillende soorten eenzaamheid zijn, en omdat ieder mens op zijn of haar eigen manier omgaat met eenzaamheid. Zoals ik eerder aangaf in dit artikel, is het voor sommige mensen niet duidelijk wat het verschil is tussen ‘alleen zijn’ en ‘eenzaam zijn’. Ook dit zorgt voor verwarring.

Lang verhaal kort: als een persoon veel slaapt, hoeft dit niet te betekenen dat de persoon in kwestie daadwerkelijk eenzaam is. Eenzame mensen zouden ook last van slapeloosheid kunnen hebben, omdat zij piekeren over de gevoelens waarmee zij te maken hebben. Trek dus niet te snel conclusies.

Mocht je vermoeden dat iemand in je omgeving last zou kunnen hebben van eenzaamheid, ga dan vooral het gesprek aan. Zorg dat je eenzaamheid bespreekbaar maakt voor die persoon, dan is de eerste stap tegen eenzaamheid al gezet.

Foto: Sharon McCutcheon via Unsplash.com

Beoordeling

0%

Samenvatting Op het populaire sociale media platform Tik Tok gaat momenteel een video viral, waarin beweerd wordt dat eenzame personen meer slapen. De video heeft op het moment van de publicatie van dit artikel meer dan zeven miljoen weergaven, en is gepubliceerd door een account met meer dan honderdduizend volgers. De video waarin de claim gedaan wordt is dus door miljoenen mensen bekeken, maar klopt wat er beweerd wordt eigenlijk wel?

Fact-check: “Als een persoon eenzaam is, slaapt hij of zij meer”
0%

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.