Jubileumeditie Amsterdam Light Festival

Jubileumeditie Amsterdam Light Festival

AMSTERDAM – Het is dit jaar de tiende editie van het Amsterdam Light Festival waardoor deze editie extra speciaal is. Niet alleen door het jubileum, maar ook omdat het vorig jaar niet te beleven was als andere jaren door de coronapandemie. Toch is er dit jaar besloten het festival maar op beperkte tijdstippen geopend te houden, namelijk van 07:00 tot 09:00 uur ’s ochtends en van 15:00 tot 22:00 uur ’s avonds. Buiten deze tijden zijn de lichten gedoofd. Hoe is dit voor de kunstenaars?

Het Amsterdam Light Festival is een festival wat zich richt op de speling van licht in de donkerte. Tijdens daglicht zie je de kunstwerken wel, maar niet hoe ze bedoeld zijn. Wanneer het donker is kun je de magie zien waar de kunstenaars aan gewerkt hebben, zoals bijvoorbeeld bij het kunstwerk ‘Ghost ship’. Dit werk bestaat uit de combinatie tussen water en licht en heeft echt het duister nodig, het is in het daglicht niet te zien.

Tot donderdag 9 december mochten de lichten van het Amsterdam Light Festival maar tot 17:00 ’s middags aanstaan. Burgemeester Halsema heeft de organisatie verzocht om haar lichten ’s avonds langer aan te laten om ‘de stad wat extra licht te geven in deze donkere tijden’. Hierdoor mogen de lichtwerken vanaf vandaag langer aanstaan, namelijk tot 22:00 uur. De tijdstippen waarop de lichten aan zouden staan waren tijdens de zonsopgang en zonsondergang. In het tijdsbestek van 07:00 uur en 09:00 uur is het tot ongeveer 08:00 uur goed donker. Hierdoor is het daarvoor goed te zien, maar op een mooie heldere dag wordt het na 08:00 uur lichter en zijn de lichtwerken niet goed meer te bewonderen. Hetzelfde geldt voor de avond. Vanaf ongeveer 16:30 uur begint het donker te worden en zouden de lichten alweer bijna worden uitgezet. Dit is voor de kunstenaars en de bezoekers natuurlijk erg vervelend. Veel mensen in Nederland hebben doordeweeks een werkdag die tot 17:00 uur duurt, waardoor zij het festival moeilijker zouden kunnen bezoeken. Dankzij de latere openingstijden kunnen veel meer mensen genieten van het festival en zijn de kunstwerken in hun volle glorie te bewonderen.

De eerste editie van het Amsterdam Light Festival was in 2012. Hier werd het bekende ‘1.26 Amsterdam’ kunstwerk van Janet Echelman vertoont. In de jaren die volgden werd het festival steeds bekender en kwamen er elk jaar meer publieksfavorieten bij. Dit jaar, in de jubileumeditie, werden veel van deze publieksfavorieten weer naar Amsterdam gehaald. Fans van het festival konden stemmen op de werken waarvan zij vonden die moesten terugkeren. Dit is bijvoorbeeld Moonburn, de enorme maan die dit jaar te bewonderen is op de Amstel. Ook ‘Spiders’ is weer terug en is dit jaar te vinden op Roeterseiland.
Het thema van dit jaar is ‘celebrate light’. Het is een overkoepelend thema die betrekking heeft op de verlichting van de stad in deze, letterlijke en figuurlijke, donkere dagen. Door deze kunstwerken wordt de stad opgelicht en kunnen mensen genieten van een mooie binnenstad tijdens deze koude dagen. Het festival is wandelend te bezoeken, maar je kunt ook van de kunstwerken genieten vanuit een rondvaartboot. Ook kan je een wandelroute kopen waarop allerlei informatie over de lichtwerken en kunstenaars te vinden is, maar dit is niet noodzakelijk.

Daarnaast zijn er dit jaar weer verschillende projecten opgezet. Zo is er een educatieproject dat zich focust op het onderwerp kinderarmoede. Het project heeft de naam ‘meisje met de zwavelstokjes’ gekregen, naar het bekende sprookje van vroeger. Kunstenaar Aldo Brinkhoff heeft samen met duizend deelnemende kinderen een kunstwerk tot stand gebracht. Deze is te vinden in de buurt van de plantage.
Een ander project is het kunstwerk ‘minuten in blauw’. Dit is een lichtwerk wat is gemaakt door studenten van de Breitner Academie in Amsterdam, namelijk Kira Ressing, Kyra van Baar en Naomi de Bruijn. Zij willen met dit kunstwerk, wat te vinden is op de Schippersgracht, het blauwe moment van de dag vastleggen. Dit is het moment dat natuurlijk en kunstmatig licht elkaar kruisen. Dit gebeurt op het moment van zonsopgang en zonsondergang. Wil je hier meer over weten? Onze verslaggever Britt Burgers heeft het Amsterdam Light Festival bezocht en sprak hierover met Kira Ressing en Naomi de Bruijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.