Fact-check: ‘Sébastien Haller is niet van Champions League-niveau’

Fact-check: ‘Sébastien Haller is niet van Champions League-niveau’

Ajax-spits Sébastien Haller viert zijn vier goals tegen Sporting Portugal met de supporters | Foto: ANP

Sportjournalist Valentijn Driessen beweerde aan het begin van dit voetbalseizoen dat Ajax-spits Sébastien Haller niet het niveau zou hebben voor de Champions League. Er is ondertussen al veel gezegd en geschreven over deze uitspraak. Nu de groepsfase van de Champions League erop zit, is het een goed moment om terug te kijken naar het afgelopen halfjaar. We pakken data en statistieken erbij om te kijken of er een kern van waarheid zit in de bewering van Driessen.

Eerst de feiten op een rij. De chef voetbal van De Telegraaf zei op 16 augustus in het programma Voetbalpraat op ESPN het volgende: “Als je Haller ziet, die kan gewoon niet in de Champions League hoor. Hij is zo met zichzelf bezig en heeft zoveel moeite. Haller heeft gewoon niet de kwaliteiten.”

Om deze uitspraak van Driessen te fact-checken, moeten we eerst bepalen wat een spits van Champions League-niveau is. We kijken naar zes belangrijke categorieën voor een spits: goals, assists, expected goals, schoten op doel, aanrakingen in zestienmeter en passing. Als Haller hierbij vaker wel dan niet in de top tien valt, kunnen we stellen dat Haller een spits van Champions League-niveau is. Er is gebruik gemaakt van de data van WyScout.

Goals
Allereerst, goals. Haller scoorde in zes wedstrijden tien keer. Hiermee is hij topscorer van de Champions League. Onder hem staan grote namen als Lewandowski, Messi en Ronaldo. Tegen Sporting Portugal scoorde de Ivoriaanse spits zelfs vier keer.

Assists
Twee assists kwamen tot dusver van de voet van Haller. Beiden in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund. De eerste keer assisteerde hij Daley Blind en later was Antony de gelukkige. Met deze twee assists staat de Ajax-spits op de zeventiende plek in de lijst met assistgevers in de Champions League. De nummer één heet Bruno Fernandes en heeft tot dusver vijf assists gegeven.

Expected Goals
Voetbalclubs en -spelers kijken ook vaak naar de expected goals. Het is een manier om de kwaliteit van een doelpoging uit te drukken in een cijfer. Door historische data van meer dan 300.000 schoten te gebruiken, kan berekend worden hoeveel goals je gemiddeld kan verwachten van een bepaalde doelpoging. Haller staat op nummer twee met 5.95 expected goals. Lewandowski staat op nummer één met 6.44. Toch heeft Haller er tien gemaakt en ligt zijn efficiëntie dus hoger dan bij de Poolse spits. Haller heeft er immers meer gemaakt dan er op voorhand verwacht zou worden als je kijkt naar de doelpogingen. De Ajax-spits heeft een efficiëntie van 168 procent en de spits van Bayern München 140 procent.

Schoten op doel
Als we kijken naar hoeveel procent van de schoten op doel was, staat Haller op nummer drie. Van al zijn schoten, eindigde 72 procent tussen de drie doelpalen. De nummer één, Azmoun van Zenit Sint-Petersburg, heeft een gemiddelde van 75 procent. Ook Lewandowski staat iets boven Haller met 74 procent van zijn schoten op doel.

Balaanrakingen in het zestienmetergebied
Hoe vaak een spits de bal aanraakt in de zestienmeter ligt natuurlijk heel erg aan zijn ploeggenoten. De bal moet immers wel naar de zestienmeter komen om hem daar aan te kunnen raken. Daarom is deze statistiek misschien minder van belang voor een spits, maar zeker niet minder interessant. Bij deze statistiek pakken we het gemiddeld aantal aanrakingen over één wedstrijd. Bij Haller is dat 5.09. Hiermee neemt hij een 28e plek in op de ranglijst. De nummer één is Phil Foden van Manchester City met een gemiddelde van 9.3 aanrakingen in het zestienmetergebied over één wedstrijd.

Passnauwkeurigheid
Van Ajax-spitsen wordt al tientallen jaren verwacht dat ze mee kunnen voetballen en dat ze niet gelijk de bal verspelen wanneer ze hem aangespeeld krijgen. Passnauwkeurigheid is dus belangrijk voor een Ajax-spits. We kijken naar de spitsen in de Champions League met minimaal driehonderd minuten speeltijd, omdat je anders tien minuten kan spelen, één goede pass kan geven en dan een gemiddelde hebt van honderd procent. Haller staat dan op nummer acht met 513 speelminuten, een gemiddelde van 22 passes per negentig minuten en een passnauwkeurigheid van 87 procent. Om nog maar eens de vergelijking te maken met Lewandowski heeft hij ongeveer evenveel gespeeld en ongeveer evenveel passes gegeven, maar heeft de spits van Bayern München een passnauwkeurigheid van 78 procent.

Conclusie
Al met al kunnen we concluderen dat Haller wel degelijk een spits is van Champions League-niveau. Bij de bekeken categorieën valt de Ivoriaanse spits vier van de zes keer in de top tien. Het Franse voetbalmagazine L’Équipe heeft de Ajax-spits ook niet voor niets opgenomen in het beste elftal uit de groepsfase van de Champions League met het hoogste gemiddelde van alle spelers. De uitspraak van Driessen dat Haller niet van Champions League-niveau is, klopt dus niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.