Fact-Check: “Het coronavaccin veroorzaakt de toename van topsporters die op het veld in elkaar zakken”

Fact-Check: “Het coronavaccin veroorzaakt de toename van topsporters die op het veld in elkaar zakken”

Eind oktober zakt FC Barcelona voetballer Sergio Aguero (33) in elkaar tijdens een wedstrijd in de La Liga. Een hartritmestoornis wordt geconstateerd. Afgelopen woensdag maakte de profvoetballer bekend dat hij hierdoor noodgedwongen moet stoppen met zijn voetbalcarrière.

De Amerikaanse cardioloog Dr. Peter Andrew McCullough spreekt zich in de podcast The Dr. Ardis Show uit over de recente gebeurtenissen tijdens sportwedstrijden waar topsporters plotseling in elkaar zakken en in het extreme geval zelfs overlijden. Volgens McCullough kan dit geen toeval zijn: “Het coronavaccin veroorzaakt myocarditis en dit draagt bij aan de toename van topsporters die op het veld in elkaar zakken.” Moeten gevaccineerde topsporters zich zorgen gaan maken of klopt deze uitspraak niet?

Naast Sergio Aguero zijn er meer voorbeelden te noemen van (top)sporters die tijdens een wedstrijd plotseling in elkaar zakken. Zo moest de Deens voetballer Christian Eriksen (30) tijdens het afgelopen EK op het veld gereanimeerd worden gedurende de groepswedstrijd tegen Finland. In ons eigen land overleed zelfs begin deze maand de 14-jarige Wouter Betjes nadat hij tijdens een hockeywedstrijd in elkaar zakte. In de podcast van chiropractor Dr. Bryan Ardis genaamd The Dr. Ardis Show vraagt host Ardis aan cardioloog Dr. Peter Andrew McCullough of er een link gelegd kan worden tussen de incidenten op het sportveld en het coronavaccin. Volgens McCullough is de toename van de neervallende topsporters op het veld te wijten aan myocarditis, wat volgens hem weer een gevolg is van het vaccineren met het coronavaccin. Allereerst, wat is myocarditis? Volgens de Hartstichting is myocarditis een ontsteking van de hartspier. Symptomen van myocarditis verschillen van ernstig hartfalen en hartritmestoornissen, wat kan leiden tot een plotselinge hartstilstand, tot geen merkbare symptomen. Hiertussen kunnen ook lichte symptomen zoals griepachtige verschijnselen, kortademigheid en pijn in de hartstreek wijzen op myocarditis. Dat myocarditis de laatste tijd zo opvallend vaak bij topsporters voorkomt maar niet wordt opgemerkt, is volgens McCullough te verklaren door deze lichte symptomen. Bij een lichte druk op de borst slaan de topsporters niet onmiddellijk alarm. Simpelweg omdat ze niet een belangrijke training of wedstrijd willen missen. Daarnaast, na constatering van myocarditis is het een vereiste om meerdere maanden lang geen fysieke inspanning te verrichten. Geen fysieke inspanning betekent voor een topsporter geen trainingen en geen wedstrijden. Een catastrofe voor de sportcarrière. Twee redenen dus om volgens McCullough de symptomen te negeren en alsnog het sportveld te betreden. Met alle gevolgen van dien.

Slecht doktersvoorschrift
Dat Ardis juist aan McCullough deze vraag stelt is niet verrassend als je de geschiedenis van de heren kent. Beiden trekken namelijk de huidige bestrijding van het COVID-19 virus in twijfel. Voor Ardis geldt dat hij in het algemeen kritisch kijkt naar de gezondheidsinstellingen in de Verenigde Staten. Niet zonder reden. In 2020 verliest Ardis zijn vader. Volgens de Amerikaanse chiropractor door een slecht doktersvoorschrift. Vanaf dan ziet Ardis het als zijn taak om het bewustzijn te verspreiden over de gevaren van de nalatige gezondheidsinstellingen in de VS. Ook McCullough uit in deze podcastaflevering niet voor het eerst zijn twijfels over de bestrijding van het COVID-19 virus. Eind 2020 pleit McCullough voor een vroege thuisbehandeling van COVID-19 met hydroxychloroquine, antibiotica, aspirine en vitamines als vervanging van het coronavaccin. De World Health Organization toonde vervolgens door middel van klinische proeven aan dat deze COVID-19 behandeling met hydroxychloroquine ziekte of overlijden als gevolg van COVID-19 niet voorkomt.

Zeldzame bijwerking
De Hartstichting benoemt dat het niet nodig is voor gevaccineerden om zich zorgen te maken over myocarditis na vaccinatie met een coronavaccin. ‘Myocarditis komt maar heel erg zelden voor na een coronaprik. Daarnaast is het van de gevallen die bekend zijn niet altijd duidelijk of het werkelijk door de vaccinatie komt.’ Verder laat de Hartstichting weten dat, mocht iemand toch myocarditis krijgen, ‘het vanzelf weer overgaat en dat de meeste patiënten goed herstellen.’ Ook het Lareb, centrum voor bijwerkingen, noemt myocarditis een ‘zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin’. Wel benoemt dit centrum dat deze zeldzame bijwerking van het coronavaccin wel vaker bij jongvolwassen mannen (negentien tot en met dertig jaar) voorkomt. Dit komt mogelijk door de mannelijke geslachtshormonen, zoals testosteron. Uit onderzoek met muizen met myocarditis bleek namelijk dat testosteron een intensere ontstekingsreactie kan veroorzaken.

Belangrijkste doodsoorzaak
Hoe zit het nu met het verband dat wordt gelegd tussen myocarditis, vaccineren met het coronavaccin én topsporters? Nieuwsorganisatie Reuters legde een aantal op het internet circulerende video’s van topsporters die plotseling in elkaar zakken, voor aan FIFA. De internationale organisatie voor voetbal laat weten ‘niet op de hoogte te zijn van een stijging van het aantal gevallen van een hartstilstand [als gevolg van myocarditis]. Ook zijn er geen gevallen gesignaleerd die verband houden met personen die een coronavaccin hebben gekregen.’ FIFA ziet dus geen stijging. Het fenomeen hartproblemen bij topsporters, en dan voornamelijk bij voetballers, is immers niet nieuw. Sterker nog, hartproblemen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij voetballers. Dit probleem benoemt sportcardioloog Sanjay Sharma al in 2018. Lang vóór het begin van de coronacrisis vinden deze incidenten dus al regelmatig plaats. Dat de laatste maanden het aantal topsporters dat in elkaar zakt, lijkt toe te nemen heeft volgens deze sportcardioloog verschillende redenen. Allereerst wordt er steeds meer gedeeld op het internet. Hierdoor lijkt het misschien alsof er meer incidenten op het veld plaatsvinden terwijl het in de realiteit altijd al gebeurde maar simpelweg niet altijd werd gedeeld. Daarnaast benoemt Sharma dat het voetbalniveau tegenwoordig op een veel hoger niveau ligt dan eerder waardoor topvoetballers vaker en in een hoger tempo moeten spelen. Hierdoor komen onderliggende gezondheidsproblemen veel sneller aan het licht. Dat een gezond persoon na vaccinatie met het coronavaccin myocarditis kan oplopen, ontkent de sportcardioloog niet. Toch is het veel te vroeg om hieruit een conclusie te trekken zoals McCullough dat doet in de podcastaflevering.

Conclusie
Concluderend kan er gezegd worden dat er op dit moment nog niet genoeg toonaangevend bewijsmateriaal is gevonden om te zeggen dat het vaccineren met het coronavaccin de toename van topsporters die op het veld in elkaar zakken veroorzaakt. Bewezen is wel dat myocarditis een zeldzame bijwerking van het coronavaccin kan zijn, maar om vast te kunnen stellen of dit zorgt voor meer topsporters die in elkaar zakken op het veld is er meer onderzoek nodig. Dat er meer topsporters op het veld in elkaar zakken kan nu al met andere redenen, zoals hierboven, worden verklaard. De uitspraak van cardioloog Peter Andrew McCullough klopt dus niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *