Eerste keer: een lange afstandsrelatie ten tijde van een pandemie

Eerste keer: een lange afstandsrelatie ten tijde van een pandemie

Daten en verliefd worden is niet altijd gemakkelijk. Er komt vaak veel onzekerheid bij kijken, en gekwetste gevoelens. Maar als die liefde dan eenmaal wederzijds is, is het een geweldig gevoel. Misschien zelfs het allermooiste gevoel. Maar wat als jouw ultieme partner in een heel ander land woont dan jij? Hoe verloopt zo’n relatie dan? En al helemaal een lange afstandsrelatie tijdens een pandemie?

In 2020 kregen we de eerste signalen van het coronavirus, dit liep al snel uit tot de wereldwijde pandemie die we vandaag de dag kennen. Families, gezinnen en geliefden werden gedwongen lange tijd van elkaar gescheiden te blijven. Het is ontzettend zwaar om geliefden niet te kunnen zien. Veel landen hebben te maken gehad met een inreisverbod of hebben dat nog steeds. Maar hoe houd je nou een relatie in stand als je niet weet wanneer je je geliefde weer zult zien?

Inreisverbod
Lange afstand relaties groeien steeds meer. Dankzij het internet, videochatten en de onlinedatingsites wordt een relatie op afstand gemakkelijker en toegankelijker gemaakt. Maar wat nu als je je partner wilt opzoeken tijdens een pandemie? Voor reizigers uit landen met een hoog-coronarisico buiten de EU/Schengen (inclusief het Verenigd Koninkrijk) geldt het Europese inreisverbod. Dit houdt in dat reizigers uit deze landen Nederland niet in mogen. Er zijn wel uitzonderingen voor sommige reizigers of reisdoelen, bijvoorbeeld met een vaccinatiebewijs.

Bonaire – Nederland
Tess van Onna (19) woont op Bonaire, maar heeft een relatie met Christian (19), die in Nederland woont. Van de acht maanden die ze samen zijn, zijn ze grotendeels niet samen geweest. Ondertussen hebben ze nu vier maanden een lange afstandsrelatie en zijn zij voor de eerste keer sinds ze elkaar kennen zo lang uit elkaar geweest. Gelukkig vallen de Caribische eilanden niet onder het EU-inreisverbod, de inwoners van deze eilanden kunnen gewoon naar Nederland reizen mits ze een geldig Europees paspoort hebben. Nederland is voor Bonaire een hoog risicogebied. Naar Bonaire reizen kent dus wel meerdere voorwaarden, zo moet je naast je volledige vaccinatie ook nog een PCR test afnemen 48 uur van tevoren of een antigeentest 24 uur voor vertrek.

Voor Tess en haar partner is het niet onmogelijk elkaar te bezoeken, maar het is ook niet gemakkelijk. “Ik kan niet zomaar aan Christian vragen, kom je dit weekend even langs? Daar spelen geld en tijd zeker een rol.” Voor hen beide is dit de eerste keer dat zij een langeafstandsrelatie zijn aangegaan en ook de eerste keer dat ze hun partner zo lang niet hebben gezien. Maar hoe pak je dit nou aan? “Ieder koppel is natuurlijk anders, maar wat ons sterk maakt is dat wij echt 100 procent vertrouwen hebben in elkaar. En we zorgen dat we zelfs de allerkleinste dingen met elkaar delen. Ik vertel zelfs dat ik boodschappen ben gaan doen. En ik deel het ook meteen als ik weer een bekende Nederlander ben tegengekomen.” Maar heimwee naar haar partner kent Tess ook. Ze merkt op dat haar relatie echt goed gaat en ze een manier hebben gevonden om de afstand kleiner te laten lijken, maar alsnog kent ze dagen met een oneindig verlangen naar Christian. “Mentaal heb ik het er heel lastig mee gehad. Het zwaarste vind ik dat je zoveel van iemand houdt maar diegene niet binnen handbereik is. Maar ik merk ook door de afstand dat wij zo’n sterke communicatie hebben en dat vind ik ook een goede ondergrond voor een relatie.”

Onderzoek
En Tess heeft daar geen ongelijk in. Uit een onderzoek van de City University of Hong Kong en de Cornell University is gebleken dat afwezigheid de communicatie juist beter maakt en de band met elkaar ook sterker maakt. Dit onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Communication. Een lange afstandsrelatie past vaak niet in het beeld van een sterke constante relatie. Maar volgens onderzoeker Crystal Jiang in het AD hoeven mensen echt niet zo pessimistisch te doen over liefde op afstand. Mensen met een relatie op afstand doen harder hun best in het communiceren en dit betaalt zich dus terug.

Tips
Zoals we nu al vaker hebben gehoord, is communicatie uiterst belangrijk voor een relatie op afstand. Maar er zijn nog meer tips die jouw lange afstandsrelatie een handje kunnen helpen.

  1. Zelfs als je niet op dezelfde plek bent, kun je nog steeds dingen samendoen. Al zijn het maar de kleinste dingen die je even samen deelt door middel van videochatten.
  2. Zorg voor tastbare herinneringen, even iets wat je erbij kan pakken wanneer je je partner mist. Soms is een shirt of een luchtje net even beter dan de lieve appjes die je al twintig keer hebt gelezen.
  3. Maak afspraken wanneer jullie elkaar weer kunnen zien. Dit geeft jullie iets om naar uit te kijken en daarnaast vaak goedkoper met vroeg boeken.
  4. Als je dan een keer ruzie met elkaar hebt, ga ze niet uit de weg en praat het uit. Het is soms gemakkelijk iets niet uit te spreken als je elkaar niet ziet, maar op langere termijn levert dit waarschijnlijk problemen op.
  5. En de laatste tip is, wees eerlijk. Spreek je gevoelens uit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.