Sanne de Boer over ‘Ndrangheta en haar boek Mafiopoli

Sanne de Boer over ‘Ndrangheta en haar boek Mafiopoli

ANP - Maffia - Scaled

De ‘Ndrangheta, een van de grootste misdaadorganisaties ter wereld. Oorspronkelijk komt deze organisatie uit het zuiden van Italië, maar ondertussen zijn zij over de hele wereld gevestigd. Journaliste Sanne de Boer deed onderzoek naar deze maffiagroep en schreef haar boek ‘Mafiopoli’ hierover.

Maar wat is de ‘Ndrangheta precies? Het is een hele intimiderende Maffiagroep die oorspronkelijk uit Calabrië in Zuid-Italië komen. Zij zijn inmiddels wereldwijd vertakt geraakt en zijn ook actief in onder andere Nederland. De groep is heel groot in de cocaïnehandel en staat bekend om onder andere afpersing.

Wat de misdaadgroep Ndrangheta zo gevaarlijk maakt is het feit dat zij heel goed zijn in niet opvallen. Zij zijn zelfs in Italië heel lang onderschat. Op deze manier hebben zij heel veel macht gekregen, zowel op politiek als op sociaal vlak. Het gevolg hiervan is het ontstaan van Mafiopoli’s. Dit is een samenleving die door de maffia wordt bestuurd. De maffia heeft op dat moment veel invloed op het bedrijfsleven en zo ook in de politiek. Wat er dan vaak gebeurt is het onder druk zetten en afpersen van Notarissen, accountants en ondernemers. Daarnaast is het zo dat ze heel erg gefocust zijn op familiebanden, het gaat vaak door van vader op zoon.

Sanne de Boer, Nederlandse journaliste, woont al 15 jaar deeltijdig in Calabrië. Zij is onderzoek gaan doen in Calabrië naar de ‘Ndrangheta, maar uiteindelijk is zij ook gaan onderzoeken wat zij allemaal in Nederland en Duitsland uitvoeren. Zij startte haar onderzoek naar aanleiding van een aantal moorden die in Calabrië werden gepleegd. Daarnaast merkte zij dat ‘Ndrangheta steeds meer kort en oppervlakkig onder de aandacht werd gebracht in het nieuws in Nederland. Dit fascineerde haar en om deze reden is zij onderzoek gaan doen naar deze misdaadorganisatie.

Ondanks dat het boek, ‘Mafiopoli’, vorig jaar al uitkwam, blijft de Boer onderzoek doen: ‘Wat bijvoorbeeld interessant is, vorige week kwam in het nieuws dat een zoon van een Italiaanse gearresteerde Maffialid samen met een Amstelveens gemeenteraadslid een ijszaak had geopend. Nu kunnen hier geen conclusies aan verbonden worden, maar ik vind het wel interessant en ik vind dat Nederland wat wijzer is geworden en minder naïef op dit gebied. Door alleen al het feit dat ernaar gekeken wordt door de politie, dat vind ik een goed teken.’ Zo vertelt de Boer.

Tijdens haar onderzoek kwam zij erachter dat Nederland een heel belangrijk land is voor de ‘Ndrangheta. Vooral omtrent de cocaïnehandel. Volgens Interpol domineert  de ‘Ndrangheta de westerse cocaïne import en daar gebruiken zij vaak de havens van Rotterdam en Antwerpen voor. De Nederlandse justitie deed 15 jaar geleden nooit onderzoek naar de aanwezigheid van de maffia in Nederland en dat werd door Italië opgemerkt als ontwijkend gedrag.

De Boer is niet bang dat de Maffiagroep in Nederland nog groter zou worden. In Nederland is het eerder een groot internationaal netwerk wat vooral ook profiteert van de doorgroei mogelijkheden en de invoer van drugs. Ook van het witwassen van geld, ‘Ndrangheta heeft dit ook gedaan op bijvoorbeeld de bloemenveiling in Aalsmeer, waar zij een bedrijf hadden. Waar de Boer eerder bang voor zou zijn is het feit dat misdaadgroepen rijker worden door geld te investeren in de legale economie. Op deze manier gaan zij veel sneller verweven met de maatschappij, waardoor je dit soort groepen niet meer zo makkelijk uit elkaar kunt halen. Natuurlijk is het zorgelijk dat de Italiaanse maffia in Nederland, Duitsland, België, Canada en Australië voet aan de grond krijgen, maar in Nederland hebben daarnaast te maken met een complex internationaal gezelschap aan georganiseerde misdadigers.

Afgelopen januari begon het grootste proces ooit tegen de Ndrangheta, waar 355 verdachten terecht stonden. Dit bestaat uit een heel netwerk. Een bepaalde clan met daaromheen gelieerde clans en hun netwerk in de bovenwereld. Het netwerk in de bovenwereld bestaat dan uit bijvoorbeeld een burgermeester, een regiobestuurder en een voormalig parlementslid. Het gevaar van dit netwerk is dat veel gemeenschapsgeld naar de verkeerde mensen gaat en dat er door het witwassen van geld oneerlijke concurrentie komt onder bedrijven.

De manier om uiteindelijk de maffia te gaan bestrijden is internationale samenwerking. Door financiële stromen in de gaten te houden en door samen door te krijgen wat er voor netwerken opereren. Waar ze mee bezig zijn in het legale bedrijfsleven en waar ze politieke invloed hebben.  Dit is doormiddel van internationale samenwerking in de gaten te houden en dit is de manier om het te ontdekken en te bestrijden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *