Het geheim van levenslang samen blijven met je partner

Het geheim van levenslang samen blijven met je partner

Steeds meer koppels krijgen het niet voor elkaar om hun relatie hun hele leven te behouden. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat sinds eind jaren zestig steeds meer echtscheidingen komen wegens meer onafhankelijkheid bij vrouwen. Wat maakt een relatie zodanig sterk dat mensen voor altijd samen kunnen zijn? Karen van Leeuwen vertelt over haar relatie die al zo’n dertig jaar standhoudt. Wat is haar geheim?

‘We hebben elkaar ontmoet in de eerste klas van de hogeschool, toen we allebei gingen studeren in 1992. Toen ik Chris, mijn man, voor het eerst zag dacht ik meteen: zo, die is leuk. Toentertijd had ik nog een vriendje, maar dit voelde al niet zo goed meer. Toen ik merkte dat ik steeds meer gevoelens voor Chris begon te krijgen, had ik het uitgemaakt.’ Tijdens het stappen liet Karen aan Chris merken dat ze hem leuk vond. Chris wees haar af, nog in de veronderstelling dat Karen een relatie had. Zodra ze duidelijk maakte dat ze het al had uitgemaakt, had hij haar meteen uitgenodigd voor een feest in zijn studentenhuis.

Mettertijd kregen ze een relatie en Karen vertelt hoe ze samen veel hebben gereisd. ‘We hebben samen veel gewerkt, rijbewijs gehaald, busje gekocht en zijn een paar maanden door heel Europa heen gereden’, vertelt Karen. Maar dat is niet het enige. Anderhalf jaar lang hebben ze samen in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië rondgereisd. Zo hebben ze samen veel avonturen meegemaakt en een hoop herinneringen opgebouwd. ‘Heeft dit onze band sterker gemaakt? Het reizen an sich denk ik niet. Lang en constant bij elkaar zijn tijdens het reizen, elkaar steeds beter leren kennen en elkaar accepteren wat karakter betreft heeft ons dicht bij elkaar gebracht.’ Karen vertelt dat ze af en toe fel uit de hoek kan komen en recht voor haar raap kan zijn. Haar man heeft een hoog eergevoel en kan hier dan snel boos om worden. ‘Eerst kon hij hier dagenlang boos om blijven. Nu heeft hij het soms na een halfuurtje al losgelaten, omdat ik geaccepteerd heb dat hij zo is.’

Het antwoord op de vraag: ‘wat is het geheim van een stabiele relatie?’ is eigenlijk heel makkelijk. Het is belangrijk om open te staan voor elkaars kwaaltjes. ‘Probeer niet de ander te veranderen, want dat gaat niet. Probeer je reactie op de ander te veranderen, want je kan je eigen gedrag wel aanpassen. Of je accepteert het niet en dan stopt de relatie gewoon, of je kan het wel accepteren en ervoor zorgen dat je de relatie in stand houdt.’ aldus Karen. Klinkt makkelijker dan het is, maar het is wel een belangrijk aandachtspunt.

Een relatie zal niet constant even soepel gaan. Er zullen altijd momenten van uitdaging komen waar je niet omheen kan. Karen benoemt het als de seven year itch: om de zeven jaar maak je een periode mee met je partner die de relatie op de proef stelt. Op een lacherige toon vertelt ze hoe ze dit precies elke zeven jaar met haar man heeft meegemaakt. ‘Na de eerste zeven jaar kwam het door mij in Australië. Ik had iemand ontmoet die ik eigenlijk ook best leuk vond en mijn man benoemde het uiteindelijk. Hieruit ontstond ruzie en hij vertelde me dat ik terug moest naar Nederland. Ik zei tegen hem dat hij terug naar Nederland moest, maar hij vond het te gevaarlijk om mij hier alleen achter te laten. Uiteindelijk zijn we samen in Australië gebleven en zijn we er samen doorheen gekomen.’ Veertien jaar later maken ze nog zo’n ‘itch’ mee. Ze kregen een dochter en hadden beiden verschillende manieren van opvoeden. Dit leidde tot veel meningsverschillen en frustratie. Ook dit kregen ze uiteindelijk onder de knie.

Tot slot vertelt Karen wat de oorzaak is van de derde relatiecrisis na 21 jaar en hoe ze een langere tijd last heeft gehad van een depressie: ‘In 2010 en 2011 heb ik zo’n anderhalf jaar lang bij een psychiater gelopen en antidepressiva geslikt. Toen ik nog niet zo lang uitbehandeld was hebben we een hond genomen, maar ik werd daar doodzenuwachtig van. Ik heb toen bijna vier maanden niet gegeten en ben zeven kilo afgevallen. Mijn man was erg maatschappelijk bewust ingesteld en kon moeilijk afscheid nemen van het beestje. Ik probeerde het vol te houden, maar was wel verdrietig dat mijn man in die zin de hond boven mij verkoos. Na vier maanden kotsend boven de wc besloot mijn man toch de hond maar weg te doen en ik voelde me enorm vrij en gelukkig.’

De vierde 7 year itch hebben Karen en Chris vermeden na 28 jaar samenzijn. ‘Onze dochter is sinds dit jaar uit huis, maar dat heeft geen verkeerde invloed gehad op onze relatie. We doen veel samen, sporten zowaar samen en zijn allebei best avontuurlijk’, zegt Karen. Momenten samen, elkaar accepteren en van elkaar houden is de basis van een sterke band. Hoe je precies met iemand om moet gaan is geen recept voor, dat verschilt per persoon. Iedereen is anders. Zorg dat je van iemand houdt en er zelf in gelooft dat je het samen kan redden. Dan komt het helemaal goed.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.