Fact check: Draagt Nederland bij aan de Israëlische bezetting, door het steunen van de wapenhandel?

Fact check: Draagt Nederland bij aan de Israëlische bezetting, door het steunen van de wapenhandel?

Nederland moet stoppen met aankopen bij de Israëlische wapenindustrie. Dit vinden Jan Pronk, Laurens Jan Brinkhorst en Koos van Dam. Ze schrijven een opinie stuk in de Volkskrant met de mening dat politici een einde aan de import van deze producten moet maken. Maar waarom moet Nederland stoppen met het aankopen van deze wapens in Israël? Of waarom juist niet?

 

Het Nederlandse leger heeft verschillende keren veel producten gekocht bij de fabrikant Elbit, een in Israël gevestigd internationaal defensie-elektronicabedrijf. Maar waarom zou dit een probleem zijn? De Israëlische bevolking verdiend namelijk super veel aan de aankopen die Nederland doet. Voor een klein land als Israël is de wapenexport essentieel. Deze industrie kan niet alleen van de Israëlische orders blijven bestaan, ondanks dat Israël een ontzettend groot defensiebudget heeft. Landen zoals Nederland hebben van Israël een van de grootste wapenexporteurs ter wereld gemaakt.

Dit door middel van verschillende aankopen en contracten die het Nederlandse leger heeft afgesloten met Elbit in 2020 en 2021. In December 2021 werd er een driejarig contract ter waarde van 45 miljoen voor militaire radio’s afgesloten. Dezelfde dag heeft de Nederlandse landmacht ook een order van 12 miljoen euro voor 4.300 nachtbrillen voor gevechtshelmen geplaats. Daar kwam in januari ook nog een order van 20 miljoen euro bij voor computers aan boord van landmacht voertuigen. En om het af te maken werd er een contract voor Elbits Iron Fist Systemen voor gevechtsvoertuigen van de landmacht, deze was 68 miljoen euro. Kort gezegd: Nederland heeft een grote bijdrage in het steunen van deze wapenexport.

Maar er ligt een taboe op deze samenwerking tussen Nederland en Israël. Waarom zijn de schrijvers van het opiniestuk van mening dat Nederland moeten stoppen met het aankopen bij de Israëlische wapenindustrie? ‘’Met de aankopen bij Israëlische bedrijven legitimeer en versterk je een industrie die rechtstreeks bijdraagt aan de bezetting, uitsluiting en onderdrukking van de Palestijnen.’’, aldus Mark Akkerman onderzoeker bij StopWapenhandel. De Israëlische wapenbedrijven werken nauw samen de Israëlische krijgsmacht in het ontwikkelen en produceren van nieuwe wapens.

Er zit dus zeker een addertje onder het gras. ‘’Op de internationale markt staan ze juist hierdoor hoog aangeschreven, waarbij ze hun wapens promoten met termen als ‘combat proven’ en ‘battlefield tested’, of met andere woorden: getest op de Palestijnen’’, vertelt Mark. De wapens zijn dus getest op de bevolking, wat een schending is van het internationaal recht en mensenrechten. Hierdoor dient de samenwerking een taboe te zijn. Volgens Mark zou ‘Nederland dergelijke verkoopstrategieën niet moet ondersteunen met aankopen, maar de Israëlische wapenbedrijven moeten boycotten.’

‘’Ze hebben deze kennis en ervaring opgedaan tijdens de illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de blokkade van Gaza’’, zegt Wendela de Vries campaigner en researcher bij Stop Arms Trade. Bij deze bezetting en blokkade is er voortdurend sprake van mensenrechtenschendingen die onbestraft blijven. Kortom: Nederland moet zeker stoppen met aankopen bij de Israëlische wapenindustrie. Al steunen we de inkomsten van het land, heeft het een grote keerzijde. Nederland koopt zo ontzettend veel uit de wapenindustrie in Israel, dat het toch een groot verschil zou kunnen maken. Dus ondanks dat Nederland misschien geen grote invloed heeft op het conflict in Israël, zou het toch een duidelijk signaal af kunnen geven door te stoppen met het steunen van de wapenindustrie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.