Waar ligt het grootste probleem bij FC Barcelona?

Waar ligt het grootste probleem bij FC Barcelona?

Barcelona's Dutch forward Memphis Depay (C) celebrates with teammates after shooting a penalty kick and scoring the opening goal during the Spanish League football match between FC Barcelona and Levante UD at the Camp Nou stadium in Barcelona on September 26, 2021. LLUIS GENE / AFP **NETHERLANDS ONLY**

FC Barcelona werd vorige week woensdag voor het eerst in 21 jaar uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. Het elftal van Xavi Hernández verloor met 3-0 van Bayern München en moet daardoor de tussenronde van de Europa League in. In de tussenronde is FC Barcelona gekoppeld aan Napoli, de nummer vier van Italië. Zelf staat Barça in de Spaanse competitie op de achtste plek. Hoe kan één van de grootste voetbalclubs ter wereld zo afglijden? En waar ligt het grootste probleem bij FC Barcelona? 

In de afgelopen jaren was Lionel Messi de grote ster bij de club. Hij groeide in Barcelona uit tot de beste voetballer ter wereld, maar vertrok afgelopen zomer naar Paris Saint-Germain. De Argentijnse superster maakte ook deel uit van de legendarische voorhoede ‘MSN’, die bestond uit Messi, Luis Suárez en Neymar Jr. Deze voorhoede begon in het seizoen 2014-2015, maar na het vertrek van Neymar (ook naar PSG) in het seizoen 2016-2017 viel de aanval uiteen.

Inmiddels liggen de succesjaren ver achter de club. In Europa is FC Barcelona veroordeeld tot de tussenronde in de Europa League en in Spanje staat de club momenteel achtste. Er werd dit seizoen zes keer gewonnen, zes keer gelijkgespeeld en vier keer verloren in de eerste zestien competitiewedstrijden. Het gat met koploper en aartsrivaal Real Madrid is nu achttien punten. Als Barça dit seizoen in de top vier eindigt, kan het volgend seizoen weer uitkomen in de Champions League. Alleen staat het elftal van Xavi nu vijf punten onder een plek die recht geeft op een ticket voor het miljardenbal.

Onze gast: Edwin Winkels

We bespreken de situatie van FC Barcelona met Edwin Winkels. Hij woont in de Catalaanse stad en volgt de club al jaren. Winkels is correspondent in Barcelona namens het Algemeen Dagblad. Hij schreef de bestseller ‘Johan Cruijff in Barcelona, de mythe van de verlosser’ over de 28 jaar die hij met Cruijff meemaakte in de Catalaanse stad. Daarnaast schreef Winkels een ander boek over FC Barcelona, genaamd ‘Van Johan tot Frenkie’. De correspondent schuift ook regelmatig aan in podcasts, op de radio of op televisie.

Volgens Winkels ligt het grootste probleem van FC Barcelona bij het beleid van de laatste jaren. Toen Neymar in 2017 voor een recordbedrag van 222 miljoen euro vertrok, dacht de clubleiding dat ze makkelijk geld konden uitgeven. “Ze kochten spelers die te duur waren en een te hoog salaris hadden. Hierdoor gingen andere spelers ook om hogere salarissen vragen. Dat kon allemaal in een tijd dat het heel goed ging, dat ze ook inkomsten van een miljard euro per seizoen hadden, maar toen kwam corona. Ik denk dat FC Barcelona – meer dan welke club in de wereld – afhankelijk is van de toeristen, Barcelona is ook een toeristische stad. Al die inkomsten vielen volledig weg en dat heeft de nekslag gegeven.”

Vier Nederlanders en het ontslag van Koeman

Momenteel spelen er vier Nederlanders bij FC Barcelona, namelijk Memphis Depay, Luuk de Jong, Sergiño Dest en Frenkie de Jong. In oktober van dit jaar werd Ronald Koeman ontslagen als trainer wegens tegenvallende resultaten. Winkels vertelt dat Joan Laporta, de voorzitter van FC Barcelona, Koeman niet als trainer wilde. “Omdat dat de trainer van de vorige voorzitter was. Zo werkt dat hier nu eenmaal. Hij had gewoon geen vertrouwen in hem en dat had hij al eerder uitgesproken. Met slechte resultaten weet je dat er vaak toch een trainer moet verdwijnen. Ook al zag iedereen dat het niet alleen aan de trainer lag, want er waren veel geblesseerden en ze hebben geen goede spelers.”

In de tweede aflevering van De Sportcast vertelt Winkels over de problemen bij FC Barcelona. Hij spreekt over het vertrek van sterspeler Messi, het ontslag van trainer Koeman, de financiële moeilijkheden en de prestaties van de Nederlanders. Luister hieronder naar het gesprek met Winkels over FC Barcelona!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.