Aan het einde van de avond van Costa’s (20) eerste keer LSD staat er een ambulance voor deur

Aan het einde van de avond van Costa’s (20) eerste keer LSD staat er een ambulance voor deur

LSD is een psychedelische harddrug die meestal in de vorm van kleine postzegeltjes wordt verkocht. Op een LSD-trip ga je dingen anders zien dan ze zijn, zo zie je bijvoorbeeld dingen bewegen die niet bewegen of zijn kleuren feller en mooier. Er zijn echter ook nadelen aan LSD. Zo hebben er regelmatig mensen een slechte trip, die tot enorm vervelende gedachten kan leiden en soms zelfs zelfmoordgedachten. Dat gold ook voor Costa (20). Zijn eerste keer LSD pakte zodanig slecht uit, dat Costa zelf de ambulance heeft gebeld na zelfmoordgedachten.

Lysergeenzuurdi-ethymalide, ofwel LSD, is een hallucinogene drug. Dit houdt in dat gebruikers van LSD kleuren, geluiden of gevoelens als intenser dan normaal ervaren. Door LSD ga je geen dingen hallucineren die er niet zijn, maar wordt je zintuiglijke waarneming vervormd. Een ander effect van LSD is dat tijd anders wordt ervaren. Zo kunnen gebruikers het gevoel hebben dat seconden als minuten voelen en minuten als uren. Sommige gebruikers hebben zelfs het idee dat tijd stilstaat. LSD staat op de lijst I van de Opiumwet en is dus een harddrug en daardoor verboden.

Het middel is enorm potent en een kleine hoeveelheid, ter grote van een broodkruimel, kan iemand al laten trippen. Het is daardoor moeilijk voor gebruikers om de juiste hoeveelheid te doseren. Je kan van LSD een gevoel van extase en blijheid ervaren, maar ook angstigheid en achterdochtigheid komen voor. Voor sommige mensen is de ervaring met LSD heel eng en kunnen daardoor in paniek raken. Dit wordt een bad trip genoemd.

Zo’n bad trip kan heel uitzichtloos voelen, omdat tijd zich zo anders gedraagt als je LSD hebt gedaan. Dat gold ook voor de twintigjarige Costa (achternaam bekend bij de redactie). Hij heeft op 15 oktober 2021 met een vriend voor het eerst LSD gedaan. De vriend had het al wel eens gedaan, maar voor Costa was het de eerste keer.  Voor hem was de ervaring met de drug een bijna traumatische ervaring, waar hij nog steeds last van heeft.

Costa doet sinds zijn vijftiende al regelmatig drugs. Van ketamine tot cocaïne, er is weinig wat Costa nog nooit heeft geprobeerd. Tot oktober van dit jaar had hij ook nog nooit LSD geprobeerd, maar hij wilde dit wel al jaren. Het probleem was dat hij niet wist hoe hij aan eraan moest komen. Toen Costa er achter kwam dat een vriend van hem aan de drug kon komen via een bekende, besloten ze het samen te doen. Omdat de dealer een bekende was van de jongen waar Costa mee bevriend was, hebben ze het niet laten testen. Ze vertrouwde het wel. Daarbij is het ook nog zo dat het een stuk duurder is om het te laten testen. Toen kwam de dag, 15 oktober 2021, de dag dat Costa voor het eerst LSD zou doen. Zijn moeder zou niet thuis zijn, maar wist wel dat haar zoon die dag LSD zou proberen.

Vooraf had Costa uitgezocht wat hij moest doen om de ervaring zo fijn mogelijk te doen verlopen. Hij had het al weleens gezien en dacht van verhalen te weten wat het met je zou doen. De week van tevoren had hij goed gegeten en geslapen zodat hij wist dat hij fysiek in de beste staat was om de LSD te proberen. Het begon normaal, hij zag de muren een beetje bewegen en het licht veranderde. Helaas bleef het daar niet bij, want de avond is vanaf daar bergafwaarts gegaan. Aan het einde van de avond stond er een ambulance voor Costa’s voordeur.

In de podcast van vandaag spreekt Costa met ons over zijn eerste keer LSD. Hij vertelt dan in detail over zijn ervaring met de harddrug en hoe hij zich er achteraf over voelt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.