Grote undercoveractie van internationale politie resulteert in honderden arrestaties

Grote undercoveractie van internationale politie resulteert in honderden arrestaties

Maandenlang konden autoriteiten in zestien verschillende landen meeluisteren hoe topcriminelen uit de onderwereld berichten met elkaar uitwisselden over drugdeals, liquidaties en andere illegale praktijken. Een unieke actie, wordt het genoemd. Eentje waar internationale politiesamenwerking van groot belang is geweest.

De criminelen, die allemaal in de onderwereld actief zijn, hadden geen idee dat er al maandenlang miljoenen berichten werden achterhaald en geanalyseerd, bewijs werd verzameld en zaken tegen hen werden opgebouwd. Zij dachten namelijk zelf dat ze niet te kraken cryptotelefoons in handen hadden waarmee ze versleuteld met andere criminelen over de hele wereld konden communiceren.

In werkelijkheid waren deze telefoons dus voorgeprogrammeerd met neppe stem vervormers en een netwerk waardoor politie van buitenaf met de criminelen kon meekijken, meelezen en meeluisteren. De telefoons werden soms wel per duizenden ingekocht door criminelen en werden in de onderwereld verspreid door undercoveragenten, informanten en dekmantelfirma’s.

Er was flink veel voor nodig om de politie-operatie te laten slagen. Het winnen van vertrouwen in de onderwereld gaat niet zomaar en daar hebben informanten en undercoveragenten veel tijd voor nodig gehad. Ook het opzetten van een speciaal netwerk wat door niemand gekraakt kan worden is geen klus die zomaar geklaard is. Daarbij komt uiteraard de communicatie tussen de autoriteiten in zestien verschillende landen kijken. Maar niet alleen het opzetten en uitvoeren van de actie vergde veel bloed, zweet en tranen. Het proces dat na de operatie op gang is gekomen is nog een stuk ingewikkelder. De eerste plannen voor deze undercoveroperatie lagen in 2018 al op tafel, en ondanks dat het lang geduurd heeft was het het wachten waard. Dankzij dit indrukwekkende stuk recherchewerk zullen namelijk de uitkomsten van deze actie over drie jaar nog steeds rechtszaken worden begonnen en criminelen worden aangeklaagd.

De risico’s om een service als deze op te zetten en in omloop te brengen in de onderwereld zijn net als de belangen van deze operatie enorm. Het proces van deze zaak was voor de autoriteiten zeker niet zonder risico. De kans dat de service die door hen was opgezet door de mand zou vallen was aanwezig, maar wel erg klein. Het is een operatie die niet zomaar één, twee, drie wordt bedacht en was technisch een enorme opgave om in elkaar te zetten. Het belangrijkste was dat informanten en de verkopers geloofwaardig overkwamen maar ook de service moest niet te kraken zijn. De belangen van deze operatie waren zo ongelofelijk groot omdat  de onderschepte berichten van inhoud heftig zijn en dus echt mensen achter de tralies kunnen zetten.

Het totaalplaatje van deze indrukwekkende politieactie wordt uniek genoemd door factoren van alle kanten. De grote hoeveelheid tijd die het in beslag heeft genomen bijvoorbeeld. Denk hierbij aan jaren van voorbereiding, maanden van uitvoering en jaren van uitwerken. De internationale samenwerking tussen de politie is er ook iets dat weinig voorkomt. Toch was het in een zaak als deze wel van groot belang dat die internationale samenwerking er was, omdat criminaliteit niet stopt bij de grens. De onderwereld in Nederland heeft contact met criminelen in Colombia, die weer verkopen aan Australiërs. Dankzij de grote samenwerking tussen de landen kan op deze manier naar aanleiding van een afgeluisterd gesprek over drugstransport niet alleen een Nederlander worden aangehouden, maar ook een Australiër. Maar het meest bijzondere aan deze zaak is toch het opzetten en in omloop brengen van een service voor de onderwereld. Dat is iets wat in het verleden nog nooit is gebeurd bij operaties.

Dankzij deze unieke operatie zijn er al honderden arrestaties verricht. Verwacht wordt dat er in de komende jaren nog veel meer berichten zullen worden ontcijferd wat zal leiden tot nog meer arrestaties. De politie-actie is dus zeer geslaagd, vinden de autoriteiten.

Toch doemen er bij veel mensen verschillende vragen op als het gaat om zo’n ingewikkelde operatie. Mag je wel zomaar mensen afluisteren, ook al zijn het criminelen? Mag je het afgeluisterde materiaal wel als bewijs gebruiken en hoe koppel je bepaalde berichten aan bepaalde criminelen? In de allereerste aflevering van Onder de Oppervlakte de Podcast stelden wij die vragen aan Yelle Tieleman.

Yelle Tieleman is een misdaadverslaggever en momenteel werkzaam bij het AD. Hij doet onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Nederland, schrijft reconstructies en maakt profilerende verhalen. In het AD schreef hij dan ook een groot stuk over deze zaak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.