Seks buiten het huwelijk?!

Seks buiten het huwelijk?!

Seks buiten het huwelijk is toegestaan! Dit is een voorbeeld uit een nieuwe reeks juridische hervormingen in de Verenigde Arabische Emiraten. De hervormingen gaan in vanaf 2022 en worden als historisch beschouwd, vooral omdat ze enkele populaire strenge islamitische wetten doen verdwijnen.

Ze hadden al de reputatie van “softe moslims”. Nu versoepelen de Verenigde Arabische Emiraten nog meer: seks buiten het huwelijk mag. “Door te verwesteren hopen de Emiraten dat het Westen een oogje dichtknijpt bij hun buitenlandse inmengingen”, zegt student buitenlands recht Tanisha Giskus. Buitenlanders kunnen voortaan de regels voor huwelijken, scheidingen en erfenissen uit hun eigen land volgen, in plaats van de strikte regels die nu voor iedereen gelden.

Tanisha Giskus is een rechtsgeleerdheid student aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij doet op dit moment een minor dat gaat over buitenlands recht en is erg geïnteresseerd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Shariawetgeving

Voorheen stonden er erg hoge boetes of zelfs gevangenisstraffen op het overtreden van de regels. “De bewoners van de Verenigde Arabische Emiraten konden zelfs zweepslagen krijgen”. In de Emiraten heb je ook te maken met de Shariawetgeving. De Shariawetgeving is een wetgeving vanuit de Koran, dus vanuit het geloof. De Sharia zijn de regels waar je je aan moet houden om te leven als een goede moslim. Toch worden er nu een aantal uitzonderingen gemaakt. Nu mogen ongetrouwde stellen gaan samenwonen en mag je seks hebben met iemand waarmee je niet getouwd bent. Eerder was dit dus allemaal verboden en lagen hier zware straffen en boetes op.

Bestraffing van vrouwen

Vrouwen worden in de Verenigde Arabische Emiraten al snel gestraft. Er was in 2016 zelfs een vrouw die aangifte heeft gedaan van verkrachting en vervolgens zelf gearresteerd werd, omdat ze buitenrechtelijke seks gehad zou hebben. Tanisha: “In Nederland zou iedereen hier erg raar van opkijken, maar in de Verenigde Arabische Emiraten, waar een strenge islamitische wetgeving is, gebeurt dit vaker”.

Als er aangifte wordt gedaan wat te maken heeft met een seksuele handeling, wordt zowel de man als de vrouw aangehouden. Dit was in het geval in 2016 ook zo en zij zaten op dat moment dus ook in dezelfde gevangenis. Het is wel zo dat vrouwen het vele malen zwaarder hebben dan mannen. Huh positie in Arabische landen is sowieso al ondergeschikt.

Waarom toen niet en nu wel?

In de Verenigde Arabische Emiraten is er veel sprake van toerisme, in het land zijn buitenlanders groot in de meerderheid. Tanisha geeft aan dat dit ook één van de redenen is dat de wetgeving aangepast gaat worden “het sluit niet meer aan bij de normen en waarden van de inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten”.

Tanisha zegt “de reden waarom er nu zoveel wetten worden aangepast is, omdat zij met de tijd mee moeten gaan”. Er verandert veel in de maatschappij en daarom moeten de Verenigde Arabische Emiraten daar ook in mee gaan. Het land moet het economisch veel hebben van het tourisme en kunnen het dus ook niet missen dat mensen het land niet meer bezoeken.

Andere nieuwe wetten

Dit jaar vieren de Verenigde Arabische Emiraten hun vijftigjarige bestaan en de leiders van het Arabische land maken van de gelegenheid gebruik om een aantal wetten te versoepelen. Een van de wetten is al uitgebreid besproken namelijk: seks buiten het huwelijk. Een andere wet waar verandering in gaat komen is dat het weekend al vanaf vrijdagmiddag begint, je hebt dus ik plaats van twee dagen weekend twee en een half dag weekend. Ook wordt varkensvlees toegelaten en mag je overdag eten tijdens de ramadan. Eremoord wordt strenger bestraft, wie zijn man of vrouw vermoord omdat hij of zij betrapt is op overspel komt hier dus niet meer makkelijk mee weg.

Deze historische gebeurtenissen gaan in vanaf 2022 en zijn erg bijzonder vooral omdat ze recht tegenover de Shariawetgeving staan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *