Corrie Gerritsma presenteert elke maand een podcast over Nederlands grootste crimineel: Ridouan Taghi

Corrie Gerritsma presenteert elke maand een podcast over Nederlands grootste crimineel: Ridouan Taghi

Ongeveer elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘De Taghi Podcast’ op Spotify. In de podcast die maandelijks verschijnt onder de naam van Het Parool, spreken Corrie Gerritsma en misdaadjournalist Paul Vugts over topcrimineel Ridouan Taghi, kopstuk van de zogeheten ‘Mocro Maffia’. In de afleveringen wordt er ingegaan op de jeugd, bloeddorst en werkwijze van Taghi.

 

Mocro Maffia

Ridouan Taghi is de grootste crimineel die wij in Nederland op dit moment kennen. Taghi is de hoofdverdachte in de bloedstollende liquidatiezaak ‘Marengo’. Het Marengo-proces is een strafzaak tegen zeventien verdachten, onder wie Taghi. De zeventien leden zouden horen bij de zogenoemde ‘Mocro Maffia’, een criminele organisatie dat verantwoordelijk gehouden wordt voor afgrijselijke moorden, en pogingen daartoe. De naam ‘Mocro Maffia’ is afgeleid van het Nederlandse scheldwoord ‘Mocro’, dat verwijst naar iemand van Marokkaanse afkomst.

De Mocro Maffia opereert zowel vanuit Nederland als België, en is verantwoordelijk voor maar liefst een derde van de Europese cocaïnehandel. De criminele organisatie bestaat uit verschillende zogeheten ‘clans’ die zich sinds de jaren negentig bezighouden met het verhandelen van synthetische drugs door heel Europa. Doordat de organisatie samenwerkt met Zuid-Amerikaanse drugskartels, is het verschepen van de drugs een erg cruciaal punt. De drugs worden in de meeste gevallen getransporteerd via de twee grootste havens in Europa: Rotterdam en Antwerpen.

De verscheping van de grote ladingen drugs loopt niet altijd goed af: de politie onderschept met enige regelmaat grote hoeveelheden aan drugs. De mega-onderscheppingen heeft ervoor gezorgd dat zowel Nederland als België door de politie gezien worden als ‘het hoofdkwartier’ van de Europese cocaïnehandel.

“Wie praat, die gaat”

De vele liquidaties zouden alles te maken hebben met cocaïnehandel. Ook staat de Mocro Maffia bekend om het feit dat zij niet houden van mensen die ‘te veel praten’. De twee motto’s die de organisatie hanteren zijn dan ook glashelder: “Wie praat, die gaat” en nog helderder: “Wie praat, sterft”.

Moord op Peter R. De Vries

Dat de Mocro Maffia niet bluft, heeft Nederlands grootste misdaadjournalist Peter R. De Vries aan den lijve moeten ondervinden. De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., die volgens het Openbaar Ministerie betrokken is geweest bij een Utrechtse vergismoord in 2017. Nabil B. werd al snel na de moord opgepakt en maakte de keuze om met het OM te praten: er ontstond een deal. De deal hield in dat B. strafvermindering zou krijgen als hij verklaringen af zou leggen over de organisatie van Ridouan Taghi. Toen de 64-jarige Peter R. De Vries terugliep naar zijn auto nadat hij op dinsdagavond 6 juli 2021 klaar was met opnames voor RTL Boulevard, werd hij in de Lange Leidse Dwarsstraat door zijn hoofd geschoten. Volgens getuigen zou het gaan om vijf geloste schoten. Al snel doken er op sociale media verschillende expliciete foto’s en filmpjes op van De Vries die bebloed op de grond lag. Ondanks dat de liquidatie van Nederlands grootste misdaadjournalist op klaarlichte dag plaatsvond, stond De Vries al sinds 2019 op een dodenlijst.

Vandaag spreekt onze presentatrice Solane Moesker met Corrie Gerritsma. Corrie presenteert al anderhalf jaar ‘De Taghi Podcast’ voor Het Parool. Elke maand wordt er een aflevering gepubliceerd, waarin gesproken wordt over de bloeddorst, jeugd en werkwijze van Ridouan Taghi en zijn bendeleden. Gerritsma doet dit niet alleen: zij praat met Paul Vugts en Wouter Laumans. Paul Vugts is al jaren misdaadjournalist en volgt de zaak rondom Taghi al jaren op de voet. Laumans is net als Vugts ook misdaadjournalist. Hij werkt als eindredacteur voor WNL, misdaadverslaggever bij het NRC en verslaggever bij Het Parool. Dat Wouter goed op de hoogte is van de situatie binnen de Mocro Maffia, is te lezen in de twee boeken die hij aan de organisatie heeft gewijd: ‘Mocro Maffia’ en ‘Wraak: Het vervolg op Mocro Maffia’.

We spreken met podcast-presentatrice Corrie Gerritsma over hoe het maken van een podcast over een beruchte bende als deze eraan toe gaat. Ook gaan we in gesprek over haar verwachtingen over de Marengo-hoorzitting van vandaag.

Foto: De Taghi Podcast, Het Parool

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.