De bedreiging van Mocro Maffia Filmsets

De bedreiging van Mocro Maffia Filmsets

AMSTERDAM - De omgeving van de Reguliersgracht is hermetisch afgesloten vanwege opnames van de film The Hitman's Bodyguard. De Amerikaanse film wordt opgenomen in het stadscentrum. Voor de actiefilm met Samuel L. Jackson worden onder meer de Amsterdamse grachtengordel en het Rijksmuseum als decor gebruikt. ANP KIPPA BART MAAT

 

De serie heeft dit jaar onder andere een Gouden Kalf voor Beste Dramaserie gewonnen en is geliefd bij een groot publiek. Toch veroorzaakt ‘Mocro Maffia’ ook voor problemen. Filmsets in Amsterdam worden in de fik gestoken en belaagd sinds de serie op televisie is verschenen. Hoe groot is de dreiging voor deze serie?

Sinds de serie in 2018 op televisie is zijn er drie seizoenen uitgebracht en is de vierde in de maak. De opnames zijn voornamelijk in Amsterdam, hier speelt namelijk veel af van het echte verhaal van de gelijknamige criminele organisatie. Het begrip ‘maffia’ kan soms als een ver-van-je-bed-show voelen, maar eigenlijk gebeurt er in Nederland meer dan je denkt. De Mocromaffia is al jaren actief in Nederland en België. Bekende criminelen die bij deze organisatie horen zijn onder andere Ridouan Taghi, Saïd Razzouki en Gwenette Martha. De naam ‘Mocromaffia’ verscheen in 2010 voor het eerst in de media. Dit kwam doordat ging spreken over een nieuwe generatie criminelen. De organisatie concentreert zich vooral op de drugshandel en dan voornamelijk op cocaïne. Ook hebben er binnen (en buiten) de Mocromaffia al meerdere liquidaties plaatsgevonden. Onlangs is Peter R. de Vries, wie vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was, neergeschoten. Andere bekende geliquideerde zijn Reduan B. en Derk Wiersum.

De serie, die te zien is op Videoland, is geïnspireerd op de criminele organisatie, maar niet volledig gebaseerd op de echte verhalen. Toch lijken er veel overeenkomsten te zijn. Zo zijn er gelijkenissen te zien bij verschillende personages in de serie. De misdaadjournalist Rein de Waard lijkt gebaseerd te zijn op Martin Kok en Romano op Gwenette Martha. Ook wordt er in de televisieserie gebruik gemaakt van BlackBerry telefoons die beveiligd zijn door PGP-berichten. Via deze methode worden berichten vergrendeld en het is moeilijk om dit te kraken. Van deze beveiliging wordt ook in het ‘echte’ leven gebruikt gemaakt. Het is techneuten wel eens gelukt deze telefoons te kraken wat veel bewijsmateriaal opleverde. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar hierdoor blijkt al dat het niet een volledige fictionele serie is.

 Bij de serie zijn in de afgelopen jaren toch wat problemen ontstaan tijdens het filmen. Tijdens het eerste seizoen van Mocro Maffia is een andere naam aangehouden omdat het productiebedrijf niet mensen wilden afschrikken. Bij het tweede seizoen hebben ze wel de naam aangehouden en toen hebben ze de eerste problemen ondervonden op de set. In sommige buurten in Amsterdam is het productieteam en de filmset ‘weggepest’. Er was een tweestrijd. Mensen vonden de serie te gek, maar er was ook een deel, in Amsterdam voornamelijk, die het niet leuk vonden dat zo’n serie wordt gemaakt. Tijdens het derde seizoen ging het nog een stapje verder. Toen is er namelijk een filmset in de fik gestoken. Dit was een bus waarin allemaal persoonlijke spullen van een bewoner zaten. Deze bus is met een soort Molotovcocktail in de fik gestoken door een klein luikje wat openstond.

Door dit soort bedreigingen en aanvallen voelt het voor de serie steeds onveiliger om te filmen. Zo weten ze dus bijvoorbeeld dat ze in bepaalde delen van Amsterdam niet meer moeten filmen. Dit komt door het feit dat veel bedrijven geen vergunningen meer krijgen om te filmen op bepaalde locaties. Ook is er altijd beveiliging aanwezig op de set. Zij staan altijd op verschillende punten op de set om alles in de gaten te houden en eventueel alarm te slaan indien nodig. Toch ondervindt de serie de laatste tijd andere problemen met de naam van ‘Mocro Maffia’. Niet iedereen is het hiermee eens omdat het veel Marokkanen over één kam zou scheren. Deze maffia gaat namelijk helemaal niet over etniciteit, maar over cocaïne. Toch hebben RTL Producties en Fiction Valley, de productiebedrijven, besloten deze overkoepelende naam aan te houden. “De namen van de seizoenen zijn door deze bedreigingen sinds seizoen drie veranderd. Ook seizoen vier gaat anders heten, namelijk ‘Meltem’. Het productieteam kan op deze manier zeggen dat zij filmen voor ‘Meltem’ en niet voor ‘Mocro Maffia’”, vertelt Jessica Zondervan. Zij is uitvoerend producent van de serie en spreekt in onze podcast ‘Onder de Oppervlakte’ met onze presentatie. Zij heeft alle vier de seizoenen meegemaakt en kan ons alle ins en outs vertellen over de serie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.