Helpt het smeren van Vicks Rubpro tegen hoesten?

Helpt het smeren van Vicks Rubpro tegen hoesten?

Enkele maanden geleden heeft de TikTokker Isabella Avila, op het platform bekend als @onlyjayus, de volgende claim gedaan: ‘’Als je sokken met Vicks aantrekt, stop je met hoesten.’’  Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze claim klopt.

 Avila staat bekend voor het maken van verschillende sketches en claims op haar account. Ze heeft maar liefst 16,5 miljoen volgers op het platform. De video is daarnaast ruim 9,7 miljoen keer bekeken en heeft 1,7 miljoen likes.

 De verkoudheidsbalsem Vicks Vaporub is een geneesmiddel dat bestaat uit een samenstelling van menthol, eucalyptus, kamfer en vaseline. Deze mix verzacht de verschijnselen van een verkoudheid. Op de website van Vicks wordt vermeld dat de zalf degelijk werkzaam is als hoestonderdrukker.

Theorie van Graeden

Joe Graeden heeft een artikel gedeeld over het fenomeen. Hij is hoogleraar aan Duke University School of Nursing, University of California en San Francisco School of Pharmacy. In 2006 kende Long Island University hem een ​​eredoctoraat toe als ‘een van ‘s lands toonaangevende drugsexperts voor de consument.

Graeden is van mening dat het smeren van de verkoudheidszalf op de voeten degelijk effectief is. Hij legt uit dat de voeten meerdere zenuwen heeft. ‘’Vraag het aan elke acupuncturist en zij leggen je uit over speciale ‘meridianen’ op de voeten.” Volgens Graedon heeft de Westerse geneeskundige weinig verstand over de impact van gevoelszenuwen (sensorische zenuw) op fysiologie. Chinese genezers en dokters zijn hier al eeuwen mee bezig.

De hersenen zijn de controlekamer van het lichaam. Samen met het ruggenmerg vormen ze het centrale zenuwstelsel. Zenuwuitlopers verspreiden zich over alle lichaamsdelen. Het zenuwstelsel heeft twee functies: het ontvangen van informatie en die brengen naar de hersenen of het ruggenmerg. Dit zijn de sensorische zenuwcellen, ook wel neuronen.

Graeden legt uit dat het deel van de hersenen dat het hoesten regelt, zich ver onder in de hersenstam bevindt in een gebied dat de medulla oblongata wordt genoemd. “Het is dat deel van de hersenen dat automatische functies regelt, zoals ademhalen, hartslag, braken en niezen. Deze vallen buiten onze normale bewuste controle.’’

Hij verwijst in zijn stuk naar de Nobelprijswinnaars en neurobiologen Rod MacKinnon en Bruce Bean. Zij ontdekten dat het stimuleren van sensorische zenuwen in de mond, keel en maag het ruggenmerg kan aantasten en spierkrampen abrupt kan stoppen. “Wat als sensorische zenuwen in de voetzolen op een soort gelijke manier reageren op een stimulatie met Vicks VapoRub en zo een nachtelijke hoest kunnen kalmeren?”

Graeden heeft de theorie dat dit zeker mogelijk is, aangezien het hoestcentrum zich direct naar het ruggenmerg bevindt. Onthoud dat het hoestcentrum zich direct naast het ruggenmerg bevindt. Als de sensorische zenuwen in de voetzolen het ruggenmerg stimuleren, kunnen ze de hoestcyclus mogelijk onderbreken. Wel geeft Graeden toe dat dit slechts een theorie is.

Gebrek aan onderzoek

Dokter Odekerken, professor neurologie aan de Universiteit van Amsterdam, is kritisch over Graedons theorie. “Ik kan geen enkele neuro anatomische manier bedenken waarop sensorische paden van de voeten gebruikt kunnen worden voor hoestklachten.”

Twee andere artsen genaamd Timothy Gosset en Noreen Iftikar denken hier ook zo over wegens het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek.

Kinderarts Kristina Duda vertelt dat wanneer je Vicks op je borst smeert, je het middel ruikt en simpelweg denkt dat je beter kan ademen. Hier is niet zozeer echt waar. Volgens haar is er sprake van een placebo-effect en werkt Vicks in zijn geheel niet. Wanneer je het middel op je voeten smeert, kun je de menthol en andere ingrediënten niet eens ruiken. In haar optiek zou het dus niet werken.

Duda vertelt dat de theorie van Graedon ook niet meer is dan dat: een theorie. “Een plausibel idee is net hetzelfde als een wetenschappelijk geteste theorie.” Wel zegt ze dat ook zij niet met zekerheid kan zeggen of het wel of niet waar is, wegens gebrek aan wetenschappelijk onderzoek.

De claim van de TikTokker Avila valt dus niet te checken. De expert op dit gebied hebben er allemaal een andere kijk op en daarnaast mist het allerbelangrijkste: betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Als je dus een avond niet kan slapen omdat je maar hevig door blijft hoesten, zou je de zalf kunnen gebruiken. Houd wel in je achterhoofd dat er geen garantie is dat het daadwerkelijk helpt.

Over de auteur

Nadesty Landvreugd

Hoi! Mijn naam is Nadesty Landvreugd. Ik ben 22 jaar oud en woon in Amsterdam. Ik ben studente Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Veel lees plezier en laat me weten wat je van de artikelen vindt! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *